Görüş Bildir
Haberler
Ali Gaffar Okkan Kimdir? Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan Suikastı Nasıl Oldu?

Ali Gaffar Okkan Kimdir? Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan Suikastı Nasıl Oldu?

Diyarbakır'ın 'Gaffar Babası' Gaffar Okkan, Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı 24 Ocak 2001 tarihinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Ali Gaffar Okkan, saymakla bitmeyen başarıları ile Diyarbakırlılar tarafından 22 yıldır unutulmadı. Hayatını ülkesine hizmete adayan Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın hayatı ve başarıları ise vatandaşlar tarafından sık sık araştırılıyor. Peki, Şehit Ali Gaffar Okkan kimdir? Gaffar Okkan'ı kim öldürdü? Gaffar Okkan nerede şehit edildi? 

İşte, Ali Gaffar Okkan hakkında merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ali Gaffar Okkan kimdir?

Ali Gaffar Okkan kimdir?

Ali Gaffar Okkan, 24 Şubat 1952 yılında Sakarya ilinin Hendek ilçesinde dünyaya geldi. 

30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji'nden mezun oldu. Buradan sonra Polis Akademi'ine giren Okkan, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi'nden mezun oldu. 

Gaffar Okkan, hayatını ülkesine hizmete adadı. Diyarbakır Emniyet Müdürü olduğu dönemde, 24 Ocak 2001 tarihinde faili halen meçhul olan bir suikast sonucu hayatını kaybetti. Ölümü tüm ülkeyi yasa boğan Okkan, Diyarbakır'da hâlâ 'Gaffar Baba' olarak anılıyor.

Gaffar Okkan'ın Kariyeri

Gaffar Okkan'ın Kariyeri

Gaffar Okkan göreve, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nde komiser yardımcısı olarak başladı. İzmir'de komiserliğe yükselen Gaffar Okkan, 1983 yılında Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. 1985 yılında ise şube müdürlüğüne terfi etti. 

1986 yılında Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev aldı. 1992 yılında Eskişehir'de görev aldığı sırada emniyet müdür yardımcısı oldu. 

6 Aralık 1993'te 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfi ettikten sonra, Kars İl Emniyet Müdürü olarak atandı. 

18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak görev yapmaya başladı. 

Durmaksızın ülkesine hizmet eden özverili polis memuru Ali Gaffar Okkan, bir yandan da eğitim hayatına devam etti. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın İlkleri!

Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın İlkleri!

Kasım 1997'de Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak göreve başlayan Gaffar Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde önemli bir rol oynadı. 

Diyarbakır'da ilk kez onun emri ile kadın polisler sokağa çıktı ve trafiği yönettiler. 

İki küçük otomobil alan Gaffar Okkan, araçları mavi - beyaza boyattı. Araçlarda ikişer kadın polis görevlendiridi. Araçların biri kaybolan çocukları bulup ailelerine teslim ediyordu. Diğeri ise yürümekte zorlanan yaşlılara yardım ediyordu. 

Havaalanındaki kadın polislere, yaşlı yolcuların bilet işlemlerini düzenleme ve onlara uçaklarına kadar eşlik etme görevi verdi. Havaalanına tekerlekli sandalye aldırdı. 

Şehrin önemli merkezlerine kameralar taktırdı. Onun ilkleri arasında yer alan şehri kameralandırma çalışması bu kadar da değildi! Şehrin her bireyinin güvenliğini kendi sorumluluğunda gören Ali Gaffar Okkan, gece yarılarına kadar odasındaki ekranlardan sokakları gözlerdi.

Gaffar Okkan Suikastı

Gaffar Okkan Suikastı

Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, 24 Ocak 2001 tarihinde saat 17.40 sularında makam aracıyla makamından çıkıp valilik binasına giderken, Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflatun Park arasında kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürüldü. 

Diyarbakır halkının 'Gaffar Babası' açılan ateş sonucu olay yerinde hayatını kaybetti. 

Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'a yapılan saldırıda, Gaffar Okkan ile birlikte, polis memurları Mehmet Kamalı, Mehmet Sepetçi, Selahattin Baysoy, Sabri Kün ve Atilla Durmuş da şehit oldu. 

Gaffar Okkan suikastının failleri hâlâ bulunamadı.

Gaffar Okkan'ı Kim Öldürdü?

Gaffar Okkan'ı Kim Öldürdü?

Gaffar Okkan suikastının failleri hâlâ bulunamadı. Suikastın, Hizbullah tarafından yapıldığı iddia edildi. Okkan'ın hayatı, başarıları ve suikastı hakkında pek çok gazete yazısı ve kitap yazıldı. 

BBC'nin haberine göre suikastı ile ilgili iddialardan biri de Gaffar Okkan'ın 2000 yılında Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul Beykoz'da bulunan villasına yapılan operasyonda ismi geçmesiydi. Ali Gaffar Okkan'ın bu nedenle örgüt tarafından hedef alındığı ve hâlâ çözülemeyen suikastın Hizbullah tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Gaffar Okkan'ı Unutmadı!

Türkiye Gaffar Okkan'ı Unutmadı!

Diyarbakırspor'un Onursal Başkanı olan Gaffar Okkan'ın anısına hatıra ormanı yaptırıldı. 

Samsun, Atakum, Altınordu, Kirazpınar ve daha pek çok cadde, sokak, sağlık ocağı, polis merkezine adı verildi! 

Türk Polis Teşkilatı'nın 177. kuruluş yıl dönümünde Ali Gaffar Okkan'ın balmumu heykeli yaptırıldı. Okkan'ın balmumu heykeli, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü içerisinde Gaffar Okkan anısına oluşturulan bölümde sergileniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
5
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın