Seçimler Artık Daha Güvenli: Türk Mühendisler Türkiye'nin İlk Kapalı Devre Elektronik Seçim Sistemini Yaptılar
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Seçimler Artık Daha Güvenli: Türk Mühendisler Türkiye'nin İlk Kapalı Devre Elektronik Seçim Sistemini Yaptılar
Türk mühendisler tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemi duyuruldu. Bu yeni sistemin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mevcut sistemlerden daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu belirtiliyor. Detaylar içerikte. 👇
Kaynak: 1
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye'de seçim dönemleri her zaman büyük tartışmalara sahne olmaktadır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Partiler genellikle oyların çalındığı iddiaları ile gündemi işgal ederken bu iddiaların çoğunlukla seçim sonuçlarını etkilemediği görülüyor.
Elektronik seçim sistemi bu tür tartışmalara bir çözüm olarak görülüyor ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener de bu görüşü destekleyenler arasında.
Son haberlere göre Türkiye'nin ilk kapalı devre elektronik seçim sistemi, VOITERM isimli bir teknoloji geliştirme şirketi tarafından hazır hale getirildi.
Bu sistem Türk mühendislerin Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirildi ve kiosk tabanlı bir yapıya sahip.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Vatandaşlar kimlik numaraları gibi bilgileri içeren bir barkodu kioska okutarak oy kullanabilecekler.
Kriptografi yöntemleriyle şifrelenen sistem oyların gizliliğini koruyacak şekilde tasarlandı.
VOITERM'in elektronik seçim teknolojisi kağıt kullanımı gibi maliyetlerde tasarruf sağlayacak ve tekrarlanan oy kullanımını önleyecek potansiyele sahip.
Ayrıca oy kullanımı ve sayım süreçlerini hızlandıracak ve hatalı oy kullanımı sorununu ortadan kaldıracak.
VOITERM Kurucusu ve Genel Müdürü Cengiz Pişirici, ABD'nin 2020 seçimlerinde kullanılan güvenlik önlemlerini örnek göstererek Türk mühendislerin bu uygulamanın daha gelişmiş bir versiyonunu hazırladıklarını belirtti.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Artık daha güvenli çalınabilecek ve kimsenin ruhu bile duymayacak diye yorumladım
Muhtemelen yazılmak istenen o olduğu içindir.
bence bu tip sistemlerdeki asıl sorunların başında kimlik ibraz ederek oy kullandığınız için kime oy verdiğiniz ayan beyan ortada olur. bunu bir yazılımcı ol... Devamını Gör
Aslında onun çözümü basit ve ucuz bir tabloda kimlik numarasını saklarsın ikinci tabloda ise verilen oyları, bu iki tablo arasında herhangi bir ilişki oluştu... Devamını Gör
Hahahahah yahu vatandaşımız daha kendi anadilini konuşup yazarken sıkıntı çekiyor, en basitinden bir mühür basacak onda bile tereddüte düşüyor sizce bu cihaz... Devamını Gör
İmza atmasını bilen çok az kişi var. Adının baş harfi, yanına sinüzoidal bir dalga ve sonra üzerine karalama. F harfini bağlayan var örneğin.