onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Şam Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

Şam Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

Elif Ateş
31.12.2021 - 11:53

Osmanlı Devleti, Orta Çağ'dan Yakın Çağ'a kadar varlığını sürdürmüş bir Türk devletidir. Bugünkü Bilecik ilçesinde kurulan bir beylik iken güçlenerek büyük  bir devlet haline gelmiştir. İstanbul'un fethedilmesi, Osmanlı devleti için bir dönüm noktası olmuştur. Bu fetih ile Osmanlı İmparatorluğu oluşmuştur. Ayrıca Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nı büyük bir bölümünde egemenlik kuruldu. Osmanlı Devleti, 16 ve 17.yy'da ise oldukça geniş sınırlara ulaştı. Devletin toprakları Cebelitarık Boğazı, Hazar Denizi ve Basra Körfezi, Avusturya, Macaristan, Ukrayna, Somali ve Yemen'e kadar uzanmaktaydı. Peki, Şam hangi padişah döneminde fethedilmiştir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Suriye'nin bir şehri olan Şam, tarih boyunca pek çok devlete ev sahipliği yapmıştır. Bölgede en uzun hüküm süren devlet olan Memlukler, 1250 ile 1517 yılları arasında Mısır ve Suriye'de hakimiyet kurmuştur. Bu bölgede birçok devletin egemenlik sağlamak istemesinin en önemli nedenlerinden biri, dönemin ünlü ticaret yollarının bulunmasıdır. Memlukler ve Osmanlı devleti arasında anlaşmazlıklar ise 13.yy'da başlamıştır. Bir dizi savaştan sonra Şam'ın da içinde bulunduğu bölgeler 260 yıl sonra Osmanlı Devleti'nin topraklarına katılmıştır. Şam'ın fethi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Şam Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

Şam Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

Şam, Osmanlı Devleti'nin 9. Osmanlı padişahı ve 88. İslam halifesi olan Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilmiştir. Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail ile yaptığı Çandıran Savaşı'ndan sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da egemen olmak için birçok faaliyete girişmiştir. Bu durum Memluk Sultan Kansu Gavri'yi endişelendirmeye başlamıştı. Yavuz Sultan Selim, İslam dünyasının tek gücü olabilmek için Memluk Devleti'nin ortadan kaldırılmasını düşünüyordu. Eğer bu devlet ortada kalkarsa Osmanlı, önemli ticaret yollarını ele geçirebilecek ve  Anadolu'nun tamamına hakim olabilecekti.

1516 yılında Suriye'nin Dâbık ovasında Memluk ordusu ve Osmanlı ordusu karşı  karşıya geldi. Her iki orduda üç kola ayrıldı. Muharebe sabah saatlerinde Memluk ordusunun taarruzu ile başladı. Osmanlı ordusuna nazaran Memluk ordusu daha organize bir halde savaşıyordu. Ancak bir zaman sonra Memluk ordusu çok fazla kayıp vermeye başladı.

Osmanlı ordusu, topçu desteği sayesinde Memluk ordusunu dağıttı. Memluk Sultanı Kansu Gavri ölü bulundu. Ordudaki askerlerin bir kısmı Şam ve Kahire'ye doğru kaçarken esir düştü. İtaat etmeyen Memluk askerleri ise idam edildi. Savaş sırasında kaçan Halep valisini bulmak için arkasından askerler gönderildi. Osmanlı askerlerinin geldiğini öğrenen Halep valisi, teslim oldu ve şehrin anahtarını padişaha teslim etti. Bu savaş ile birlikte Memluk devletine ait Halep, Hama, Humus ve Şam Osmanlı topraklarına bağlandı.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın