Görüş Bildir
Haberler
Trabzon Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

Trabzon Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

Elif Ateş
29.12.2021 - 11:33

Osmanlı Devleti, bir beylik olarak kurulmuş yüzyıllar sonra imparatorluk haline gelmiştir. Sadece Türk tarihi için değil, dünya tarihi açısından da oldukça önemli bir devlettir. Kurulduğu yıllardan beri büyük başarılara imza atan bu devlet, Fatih Sultan Mehmet'in Konstantinopolis'i fethetmesi ile birlikte yükselme devrine girmiştir. Bu fetih ile binlerce yıllık Bizans Devleti'ni yıkmıştır. Aynı dönemlerde birçok ada ele geçirilmiş ve Trabzon gibi önemli kentlerde Osmanlı sınırlarına katılmıştır. Bu zaferler ile Trabzon'da bulunan son Rum devletine de son verilmiştir. Peki, Trabzon hangi padişah döneminde fethedilmiştir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı İmparatorluğu 1450 yılında sonra Doğu Roma İmparatorluğu'nun çoğu toprağını ele geçirerek egemenlik kurdu. Amasra Cenevizlilerden alındıktan sonra, Latin Lordlarına ait birkaç ada dışındaki tüm Ege adaları Osmanlı topraklarına katıldı. Trabzon ise o dönem Osmanlı Devleti'nin doğrudan yönetimi altında değildi. Doğu Roma İmparatorluğu'nun son kalan bölgelerinden biriydi. Aynı zamanda Akkoyunlu Devleti, Doğu Roma ile birlik içerisindeydi. 1456 yılında Osmanlı birlikleri Trabzon'a bir saldırı düzenledi. Osmanlı Devleti bu saldırı da birçok kişiyi esir olarak alınca Doğu Roma hükümdarı antlaşma yapmak istedi. Ancak bu konuda uzlaşılamayınca bölge birkaç yıl sonra tekrar kuşatıldı ve fethedildi. Trabzon'un fethi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Trabzon Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

Trabzon Hangi Padişah Döneminde Fethedilmiştir?

Trabzon'un fethi, Osmanlı Devleti'nin önemli başarılarından biridir. İstanbul'un fethedilmesinden sonra, doğu sınırlarının güvenliği için Trabzon'un da fethedilmesi gerekilmekteydi. O dönemde ise Trabzon, Komnenos Krallığı'nın başkentiydi. Bu krallık, Bizans İmparatorluğu'nun yıkılmasının ardından, tahtın varisleri tarafından kurulmuştu. 1461 yılında dönemin Osmanlı padişahı II. Mehmet olarak bilinen Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'un kuşatılması için bir filo oluşturdu. Bu donanma,, 200 kadırga ve on savaş gemisinden oluşmaktaydı.

Trabzon'dan önce limanlarından ve konumundan kaynaklı, Sinop'un fethedilmesine karar verildi. Daha sonra Sinop teslim oldu ve yönetim amiral Kasım Paşa'ya bırakıldı. II. Mehmet komutasındaki birlikler Anadolu'ya doğru ilerlerken, Kasım Paşa komutasındaki birlikler ise Trabzon'a doğru ilerlemeye başladı. Anadolu'daki birlikler, Sivas'ı geçip Akkoyun'a ulaştı. II. Mehmed  Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın annesi olan Sare Hatun ile görüştü. Uzun Hasan ve Fatih Sultan Mehmet arasında bir barış antlaşması imzalandı.

Trabzon'a ilerleyen deniz filosu ise bölgeyi kuşatma altına aldı. Komnenos Krallığı'nın hükümdarı olan David'e teslim olma çağırısı yapıldı. Ayrıca birçok teklifte sunuldu. Bir süre tekliflere cevap vermeyen David, denizcilerin pek çok yeri yakıp yıkmasından sonra teslim olmaya karar verdi. Kuşatma tam tamına 32 gün sürdü. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'a girdi ve son Rum başkenti de düşmüş oldu.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın