onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
16 Maddede Osmaniye Hakkında Her Şey

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket 16 Maddede Osmaniye Hakkında Her Şey

yurdaşen günar
18.01.2015 - 17:31 Son Güncelleme: 19.01.2015 - 12:01

1. Nerelisin?

1. Nerelisin?

Eğer karşınızdaki size nerelisin diyorsa verebileceğiniz tek bir cevap yoktur.Çoğunlukla Osmaniye diyip yanına bir de Adana demeniz gerekecektir.Çünkü 1996 da il olan bu küçük şirin ilimizin hala Adana ya bağlı bir ilçe olduğunu düşünenler çokca mevcuttur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2. Peki Osmaniye nerede?

2. Peki Osmaniye nerede?

Osmaniye'nin Akdeniz bölgesine bağlı bir il olduğunu kabullenmek istemeyenlerimiz olsa bile evet Osmaniye Akdeniz bölgesi sınırları dahilindedir.4 tane oldukça büyük ilmizin tam ortasında bir geçiş noktası görevi görerek kendi çapında stratejik önemini oldukça da arttırmaktadır.

3. Kadirli sorunu.

3. Kadirli sorunu.

Evet her ne kadar Kadirlili hemşehrililerimiz bize bağlılıklarını kabul görmeseler ve Adanalı olduklarını iddia etselerde üzgünüz gerek fiziki gerek siyasi durumlar açısından Osmaniye il sınırları içerisindesiniz siz de bizdensiniz.

4. Yaylayı unutmak olmaz.

4. Yaylayı unutmak olmaz.

Osmaniyeyi haziran ve eylül ayları arasında ziyaret edecek olursanız bulacagınız insanlar memur ve asker aileleriyle şimdilerde çokca yayılmış olan Suriyelilerden başkası olmayacakdır.Çünkü Osmaniyelileri yazın 40-45 dereceye çıkan kavurucu sıcaklarından koruyan şehire 30 dakika uzaklıkta Zorkun yaylasına akın çoktan başlamıştır.Gidince de bir zorkun tava yemeden inmek kanaatimce ayıp olacakdır.

5. Denize girmek için yarım saatiniz yeter.

5. Denize girmek için yarım saatiniz yeter.

Evet Osmaniye denize de yaylayada yarım saat kadar uzaklıkta.Yayladan hoşlanmayan Osmaniyeliler yazlıklarına kaçıp Dörtyol kıyılarında Akdenizin tadını çıkartırlar.Tabi şu zamanlar kullanım dışı olan bir zamanların efsanesi Burnaz ı unutmak nankörlük olacaktır ;)

6. Yerfıstığının memleketi.

6. Yerfıstığının memleketi.

Meşhur yiyecek denilince biz de Antep fıstığı,pişmaniye,çilek demek isterdik ama bizimde yerfıstığımız,turpumuz,pamuğumuz akdeniz esintisinden olsa gerek zeytinimiz,narenciyemiz mevcut bence bunlarda pek yabana atılmamalı.İl girişindeki anlamsız yer fıstığı abidemize bakmayın kabuğuyla haşlandığında hiçte yabana atılmayacak bir tadı var :).Birde pabuç inciri diye bişey var denk gelirseniz çıplak elle dokunmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

7. BİCİBİCİ

7. BİCİBİCİ

yazın muhteşem tadı bici bici diyorum.Atatürk ilköğretim okulunun çıkışında Hüseyin ağbinin tablada yaptığı bici biciyi yemeyenimiz yoktur heralde ya da ailesi ile köşke gidip memleketimin yağız delikanlılarının futbol maçı eşliğinde ağaç altında bici bicisini kaşıklamayanımız.Onun orjinlinde de öyle muz filan olmaz yanlış öğretmeyelim.

8. Biz simite simit deriz arkadaş gevrek nedir!

8. Biz simite simit deriz arkadaş gevrek nedir!

Üstünün pekmezi elinize yapışa yapışa yersiniz yanına da bir sefa şalgam açın (şimdi ne alaka diyenler olur) yemeyen bilmez o tadı.Osmaniye simiti başkadır.

9. Baklava Osmaniye'de yenir

9. Baklava Osmaniye'de yenir

Ne Gaziantebi ne Yunanı baklava Emin amcanın pastanesinden yenir.Valisi (Şekil A Celalettin Cerrah),doktoru,işçisi,öğrencisi önde geleni arkada gideni burdan yer baklavayı.Dondurmasından bahsetmiyorum bile.

10. Bu resim herşeyi anlatır.

10. Bu resim herşeyi anlatır.

Evet yemek faslını gurbette okuyan üniversiteli arkadaşlarımı düşünerek bu madde ile bitiriyorum.Etli kömbesi,kısırı,tirşiği,çakıldaklısı,içli köftesi ile birçok ille yarışır ipide göğüsleriz.

11. Ünlülerimiz de mevcut

11. Ünlülerimiz de mevcut

Evet Sayın Devlet Bahçeli'nin karizmasının nerden kaynaklı olduğunu biliniz.Önemlidir çünkü ilimize çok şey katmış katmayada devam edecekdir.Bir tek Devlet Bey değil Samet Aybaba,Ümit Besen,Ayşe Hatun Önal,Yaşar Kemal,Karacaoğlan da buralıdır efenim.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

12. ''SOSYAL HAYAT''

12. ''SOSYAL HAYAT''

Şu sıralar açılan ve projesi hala devam eden masal parkı,ufak alışveriş merkezi ve şehrin gençlerinin oturup sohbet edebileceği istasyon caddesindeki 1-2 kafesinden başka üniversitenin büyütülmesi ile canlanmış Fakıuşağındaki birkaç öğrenci mekanından ibaret bir sosyal hayat mevcut denebilirse mevcuttur.

13. OKÜ

13. OKÜ

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi yeni açılan birçok fakültesi kullanışlı binaları ile eğitim hayatına devam edecekler için iddaal gibi gözüksede bir ODTÜ değil kandırmayalım birbirimizi.Ama bir öğrenci için maddi olarak gayet ideal ve doğudan gelen öğrencilere çokta uzak olmayan mesafesi ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

14. Doğal Kaynaklar

14. Doğal Kaynaklar

Namıdeğer Haruniye Kaplıcaları size şifa kaynağı olmaya aday(bir Osmaniyeli olarak gidip gördüğümü ne yazık ki söyleyemeyeceğim.)Kaplıca,Ceyhan nehri kıyısında ağaçlarla kaplı bir alanda varlığını sürdürmektedir.

15. Tarihsel zenginiliğimiz

15. Tarihsel zenginiliğimiz

Osmaniyenin de üzerine kurulu olduğu Çukurova zamanla Hititler,Persler gibi birçok uyharlığa ev sahipliği yaptığı için tarihi de bundan nasibini fazlası ile almıştır.Birçok kale ve antik şehire sahip küçük ilimizde 10 un üzerinde tarihi mekan kaderine terk edilmiştir.Şehrin dışında kalan Karatepe-Aslantaş açık hava müzesi mevcut olsa da şehir merkezine yeni yapılan Osmaniye kent müzesi tarihi bilgilendirme açısından yetersiz kalmıştır.

16. Meşhur manzara

16. Meşhur manzara

Galerimizi bakanın anlayıp tebessüm edebileceği şehir manzaramızla bitirelim.Küçükken büyük şehirlerde üniversite okumanın çekip gitmenin hayalini kurup havasını bile özleyerek geri dönülen onlada onsuzda olmayan ufak şehrimiz Osmaniye.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
229
99
53
30
26
18
13
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Alper Gözen

Güzel çalışma teşekkürler