onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Rusya Vanayı Kapadı mı? Doğalgaz Fiyatları Yükselişe Geçti!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Rusya Vanayı Kapadı mı? Doğalgaz Fiyatları Yükselişe Geçti!

Avrupa’nın en büyük tedarikçisi Rusya’dan arzın kesileceğine dair endişelerle doğalgaz fiyatları yükselişe geçti. Diğer yandan da Yamal boru hattında teknik bir sıkıntı nedeniyle gaz akışının durduğu iddiaları var!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Oynaklık devam ediyor!

Oynaklık devam ediyor!

Piyasalarda bu hafta sert volatilite yaşandı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesinde de fiyatlar yüksek seyrediyordu. İşgal sonrası Moskova’yı hedef alan yaptırımlar fiyatlarda sert volatiliteye yol açtı.

Bloomberg NEF Analisti Stefan Ulrich “her iki tarafın da doğalgaz ticaretini sürdürmesi için nedenleri var. Ancak yaptırımlar nedeniyle gaz akışının olumsuz etkilenme ihtimali artıyor” değerlendirmesini yaptı.

Amsterdam’da gösterge kontratlar yüzde 4.5 artışla megavatsaat başına 167.995 euroya yükseldi. Fiyatlar dün rekor kırmasının ardından yüzde 2.9 düşmüştü.

Avruıpa’da gaz soğuk hava ve kısıtlı arz ile yükseliyor

Avruıpa’da gaz soğuk hava ve kısıtlı arz ile yükseliyor

Avrupa doğal gaz kontratları, Ukrayna'daki savaşla ilgili arz korkularının yanı sıra daha düşük hava sıcaklıkları arasında Cuma günü yeniden yükseldi.

Montel-Foreks'in haberine göre, TTF gün öncesi kontrat en son 12,50 EUR artışla 176,50 EUR/MWh’ten işlem gördü ve 22 Aralık'tan bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştı.

TTF Nisan ayı vadeli gaz kontratı ise Ice Endex'te, 21 Aralık'tan bu yana bir ön ay için en yüksek seviye olan 182,50 EUR/MWh'ye ulaştı.

İngiltere'de gün öncesi gaz fiyatı düne göre 73,00 p artarak 418,00 p/th'e yükseldi. NBP Nisan kontratı ise 57,19 p artışla 441,24 p/th'ye yükseldi.

Perşembe akşamı Ukrayna, topraklarından gaz ihracatı ve depolamadan gaz çekimine yasak koydu.

Rusya'dan gaz iletimi normal bir şekilde çalışırken, trader’lar depolamadan gaz çekimlerine yasak konulmasının piyasa durumunu daha da kötüleştirebileceğinden endişe duyuyor.

Bir trader, “Avrupa'dan birçok nakliyeci bu yıl Ukrayna depolama alanlarını kullandı, bu nedenle Ukrayna'da hala ne kadar depolanmış gaz bulunduğunu söylemek zor. Ancak bu, AB pazarındaki gaz talebini artırabilir”

Bir diğer trader ise önümüzdeki hafta soğuk hava koşulları ile düşük rüzgar enerjisi nedeniyle gaza ısıtma talebinin artabileceğini söylüyor.

Diğer yandan da bu şekilde iddialar geliyor

Gazprom açıklama yaptı

Gazprom açıklama yaptı

İngiliz haber ajansı Reuters da Rusya'nın Yamal Yarımadası'ndan Avrupa'ya gaz taşıyan boru hattında gaz akışının durduğunu yazdı.

Rus doğalgaz şirketi Gazprom ise haberlerin ardından Avrupa'ya gaz sevkiyatının Ukrayna üzerinden devam ettiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, 4 Mart itibarıyla 109.5 milyon metreküp gaz talebi olduğu bilgisi paylaşıldı.

1999'dan bu yana faaliyette olan Yamal boru hattı

1999'dan bu yana faaliyette olan Yamal boru hattı
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çin ve Rusya, yeni bir doğal gaz boru hattı için imzaları attı

Çin ve Rusya, yeni bir doğal gaz boru hattı için imzaları attı

Politikyol'un aktardığına göre, Rusya ile ekonomik ilişkilerini devam ettireceğini açıklayan Çin, Rusya ile yeni bir iş birliği anlaşması imzaladı. Söz konusu anlaşma uyarınca, Rusya’dan Moğolistan yoluyla Çin’e yönelen ve yılda 50 milyar metreküp doğal gaz taşıma olanağı sağlayan bir boru hattı inşa edilecek.

Sibirya’yı, Moğolistan’ı kat ederek Çin’e bağlayacak olan bu hat, yıllık 50 milyar metreküple Rusya’yı Almanya’ya bağlaması öngörülen ama yaptırımlar sonrası askıya alınan “Kuzey Akımı 2” boru hattı ile hemen hemen aynı kapasiteye sahip.

Yeni inşa edilecek boru hattı, enerji ihtiyacı sürekli büyüyen Çin için iyi bir anlaşma. Gerçekten de bu kış boyunca elektrik yoksunluğu yüzünden binlerce fabrika durma noktasına geldi. Dolayısıyla söz konusu stratejik anlaşma, dünyanın ikinci büyük ekonomisi açısından önemli bir fırsat oluşturuyor.

Rusya günde 650 milyon metreküp doğal gaz ihraç ediyor. Dünya ticaretinin toplam dörtte birini oluşturan bu miktarın yüzde 85 kadarı Avrupa’ya satılıyor. Rusya’dan Avrupa’ya doğal gaz ihracatı da şu anda hüküm süren ihtilaf ortamından etkileniyor.

Tüm bunlar yaşanırken "5 Soruda Rusya Ukrayna Savaşı I Rusya Ukrayna’yı neden şimdi işgal ediyor?" videomuzu da izlemenizi öneririz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
5
5
4
3
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
colombuss

Rusyanın vanasının amk

Oğuzhan Kurt

Kadifeden kesesi, kahveden gelir sesi oturmus kumar oynar cigerimin köşesi 😂😂😂😂. Herifler oyuuuummm oyunnnn oynular la😆

Ukela

Yandaş medya olabilir muhtemelen ama verdiği bilgiyide paylaşmam gerek , Hollanda kaynaklı bir tablo yayınlamış , 1 sene içinde doğalgaz %1000 yani 10 katı a... Devamını Gör