Görüş Bildir
Haberler
Rusya Ekonomisi İlk Durgunluk Sinyalini Verdi

Rusya Ekonomisi İlk Durgunluk Sinyalini Verdi

ATKN
29.12.2014 - 17:03

Düşen petrol fiyatları ve Batı'nın uyguladığı yaptırımlar yüzünden zor günler geçiren Rusya ekonomisinin Kasım ayında 5 yıl aradan sonra ilk kez daraldığı açıklandı. Ülke ekonomisi Kasım ayında yıllık bazda yüzde 0,5 küçüldü.

Rusya Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada özellikle inşaat ve hizmet sektörleri ile tarımdaki iş aktivitesinde yaşanan yavaşlamının daralmaya yol açtığı belirtildi.

Rusya ekonomisinin ihracat gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturan petrolde fiyat düşüşünün devam edebileceği beklentileri nedeniyle ülkede daralmanın bir trende dönüşebileceği uyarıları yapılıyor.

Petrolün varil fiyatı Mayıs ayında 115 dolar civarına kadar yükseldikten sonra yüzde 50'ye varan düşüşle yıl sonunda 60 dolar seviyesine kadar geriledi.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre petrol ve doğalgaz, Rusya'nın toplam ihracatında yüzde 68'lik paya sahip.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2015 beklentileri zayıf

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, petroldeki düşüşe bir de Batı'nın uyguladığı yaptırımların eklenmesiyle bu yılki ekonomik kaybın 140 milyar dolara ulaştığını söylemişti.

Ülkeye giren portföy yatırımlarında da düşüş olduğunu belirten Siluanov, 'Yaptırımların ekonomiye yıllık maliyeti 40 milyar dolar. Petroldeki düşüşün maliyeti ise 90 ila 100 milyar dolar seviyesinde' demişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin iki hafta önce Ruble'deki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki düşüşe karşı bir dizi tedbir açıklamıştı.

Kasım ayı büyüme verisini Fransız haber ajansı AFP'ye değerlendiren Rusya Bilim Akademisi Ekonomik Araştırmalar Enstütüsü Başkanı Ruslan Grinberg, 'Resesyonun başlangıç safhasındayız' dedi.

Kremlin'in Rusya'yı bekleyen zorluklarla başedebilecek hazırlıkları yapamadığını savunan Grinberg, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki hafta önce açıkladığı ekonomik tedbir paketiniise 'sadece bir yara bandı' olarak tanımladı.

Ruble yine değer kaybediyor

Ruble yine değer kaybediyor

Ruble'de yaşanan sert fiyat değişimlerine karşı Ruslar gıda alışverişini fiyatlar değişmeden bol miktarda yapmaya çalışıyor.

Kremlin'in tedbir paketinin açıklanmasıyla birlikte ABD Doları karşısında toparlanmaya başlayan Rus Rublesi ise bugün açıklanan verilerin ardından tekrar zayıf seyre döndü.

16 Aralık günü Dolar karşısında yüzde 10 değer kaybeden ve yatırımcılar tarafından 'Kara Salı' olarak anılmaya başlanan günden bu yana yüzde 30 değer kazanmayı başarmış olsa da, bugünkü veriyle birlikte üst üste 8 gün süren değer kazancı trendi kırılmış oldu.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0