Görüş Bildir
Haberler
Romanlar ve Bulgarlar, tüm Avrupa'da çalışma özgürlüğüne kavuştular

Romanlar ve Bulgarlar, tüm Avrupa'da çalışma özgürlüğüne kavuştular

nuri yıldız
02.01.2014 - 14:28

Romanlar ve Bulgarlar, tüm Avrupa'da çalışma özgürlüğüne kavuştular

Romanlar ve Bulgarlar, tüm Avrupa'da çalışma özgürlüğüne kavuştular

Fransa, Le Monde haberine göre, Avrupalı diğer üye ülkelerden, ekonomik olarak daha kötü durumda bulunan Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının çalışma bölgelerini sınırlandırılmasını öngören, 7 yıl için imzalanmış olan 'çalışma sınırlandırılması' yürürlükten kaldırıldı. 1 Ocak tarihinden itibaren tüm Avrupa kapıları bu iki ülke vatandaşlarına açılmış oldu. 

Özellikle Almanya ve İngiltere tarafından huzursuzluk ve endişe verici olarak değerlendiriliyor. Romanya ve Bulgaristan'dan ülkelerine işçi akını olacağını düşünen Almanya, bu konuda temkinli olduğunu belirtiyor. 

Almanya ve İngiltere'nin tereddütleri:

İngiltere muhafazakar partisi, konu ile ilgili uzun tartışmalar sonunda, Başbakan Cameron'a bu konudaki görüşlerini bildirmiş ve bu iki ülkeden gelecek göç dalgalarının ülkelerini ekonomik olarak bunalıma sokacağını dile getirerek kararın ertelenmesini talep etmişlerdi. Romen Parlementerler ise Londra'daki bu tartışmaların dozunu ve içeriğini eleştirerek kendilerine karşı sergilenen bu yaklaşımın yanlış olduğunu vurgulamışlardı. 

Almanya'da aynı tartışmalar gerçekleştiği anda, yine çeşitli görüşler ortaya çıkmış genel eğilimin serbest dolaşımın kaldırılması yönünde olmasına rağmen,hükümet sözcüsü Steffen Seibert'in 'işçilerin serbest dolaşımı Almanya için de bir şans olabilir' sözleri destek bulmuştu. 

Almanya Göçmen Bakanı Aydan Özoğuz: 'Bulgaristan ve Romanya zaten yoksuldu, ancak ülkemize gelmediler, burada daha önceden başka ülkelerden gelmiş göçmenlere nazaran daha kalifiye işçileri de olabilir, doktor, hemşire gibi, bu nedenle kesinlikle işçilerin serbest dolaşımı desteklenmelidir' dedi.

İspanya ise, uzun yıllardır ülkesinde birçok Romen barındırmış, onları Avrupa yurttaşlığına entegre ederek Romenlerin Avrupalı sözcüsü pozisyonunda bulunmakta. 

'Ülkemde olmayı tercih ederim'

Bükreş'te bir pazar yerinde gençlerle yapılan röportajlar gösteriyor ki, Roman gençler ülkelerinde istihdam edilerek, ülkelerinde adil ve eşit yaşamak istiyorlar. Romanya için de durum aynı. İyi bir ülkenin kendi doğdukları yeri güzelleştirerek olacağını savunuyorlar. Romanya Başbakanı Victor Ponta ve bazı Bulgar yetkililerin açıklamaları ise şu yönde; Avrupa Birliği üyesi ülkelere ülkemizden göç dalgası başlamayacağını temenni ederiz'. 

Romanya ve Bulgaristan'da birçok bağımsız analist, zaten uzun yıllar önce göç dalgasının gerçekleştiğini vurgulamakta. Komünizmin çöküşünden sonra bu iki ülkede en iyi doktor maaşı ortalama 400 euro olarak seyrettiği için, gç özellikle maaşlardaki eşitsizlik üzerinden gerçekleşiyor.'Bu yeni durum, yeni bir göç dalgası yaratmayacak' denilen değerlendirmeler, düşük ücreti hedefe koyuyor.

Tüm bunların yanı sıra, ülkelerindeki sağlık alanının eksikliği, düşük ücret, yaşam koşullarının zorluğu birçok vatandaşı etkilese de, yine de ülkelerinde kalmak isteyenlerin sayısı azımsanmayacak ölçüde. 

Çeviri haber, Le Monde

Nuri Yıldız

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0