Rize'de ‘SİT Savaşı'nı Halk Kazandı...
Rize’nin Çayeli ilçesinde doğal güzellikleriyle ünlü Senoz Vadisi’nde altı yıldır devam eden SİT tartışmasına Danıştay son noktayı koydu.
Danıştay, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ‘halen faaliyet gösteren taş ocakları ile yapımı devam eden HES projelerinin vadiyi olumsuz etkilediği, bu nedenle de bölgenin doğal SİT gerektiren özelliklerini yitirdiğine’ ilişkin kararını iptal etti. Böylece vadinin SİT alanı olması yönünde ilk adım atılmış oldu.
Biri faaliyette, üçü de de inşa halindeki HES’in bulunduğu Senoz Vadisi’ndeki 11 köyün muhtarı, 2008 Haziran’ında vadinin doğal SİT alanı ilan edilmesi için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurmuştu.
Kurul, 2009 yılı Kasım ayında ‘vadi, taş ocakları ve HES çalışmalarından olumsuz etkilendiği için doğal SİT gerektiren özelliklerini yitirdi‘ diyerek talebi reddetti.
Kararı Rize İdare Mahkemesi’ne taşıyan köylülerin başvurusuyla kurulun kararı iptal edildi ancak bu aşamada devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danıştay 14′üncü Dairesi’ne temyiz başvurusu yaptı.
Yerel mahkemenin kararını onayan Danıştay, doğal SİT talebini reddeden kurulun hazırladığı raporun bir harita mühendisi ve müze araştırmacısı tarafından hazırlandığına dikkat çekti. Danıştay, “Yeterli tecrübeye sahip uzmanlardan yaralanılmadan, yeterli bir alan araştırmasına dayanmayan tespitlerle karar verilmiştir” yorumunu yaptı.
Bakanlığın yine aynı daireye karar düzeltme başvurusu yapması üzerine Danıştay, önceki kararını ve yerel mahkeme kararını ikinci kez onadı. Böylece, Trabzon Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararının iptali kesinleştirildi.
Kararı değerlendiren Senoz Derneği avukatı Münir Yazıcı, “Mahkeme ‘SİT değildir’ kararını iptal ederken çok önemli doğa dersleri veriyor, kamu idaresine görev hatırlatmasında da bulunuyor” dedi.
Demokrat Haber