Görüş Bildir
Haberler
Pablo Picasso’dan Öğrenilebilecek 10 Girişimcilik Dersi

Pablo Picasso’dan Öğrenilebilecek 10 Girişimcilik Dersi

Aytug Topcu
29.01.2016 - 17:40

Pablo Picasso’dan Öğrenilebilecek 10 Girişimcilik Dersi

1-“Yapabileceğini düşünen yapabilir, yapamayacağını düşünen yapamaz. Bu değişmez ve tartışılmaz bir kuraldır.”

Girişimciliğin en sihirli noktalarından biri inanmaktır. Hayal ettiğini hayata geçirmeye inananlar ilk adımı atarlar. Girişimciliğe girişteki bu temel etkeni Picasso’da kendi sözüyle dile getirmiştir. Bu değişmez bir kuraldır. Özgüven, başarıya giden yolda atılacak ilk ve en önemli adımdır ve bu değişmez bir kuraldır. Kendinize, projenize inanmazsanız daima çok iyi fikri olduğunu ancak çeşitli bahaneler ile bu projesine başlayamadığını, ama birisi yapsa patlayacak bir proje olduğunu arkadaşlarına anlatıp duran “tip” olursunuz. Bunun yerine cesaretinizi toplayarak, kılıcınızı kuşanmanız, size hayallerinizin kapısını aralayacaktır.

2-“Küçük bir çocukken annem bana şöyle demişti, eğer asker olursan general olacaksın, rahip olursan Papalığa yükseleceksin. Ama ben ressam oldum ve Picasso olarak kaldım.”

Çocukluk yıllarımda babamın da bana bu tarz bir öğüt verdiğini hatırlıyorum. “Çöpçü olacaksan en iyisi ol!, Mühendis olursan da en iyisi olacaksın, yani ne iş yaparsan yap o işi en iyi şekilde yapmalısın.”. Picasso’nun bu sözü bana çocukluk yıllarımı hatırlattı, muhtemelen sizlere de benzer öğütlerde bulunan büyükleriniz olmuştur. O zamanlarda çok anlam veremediğimiz, ancak zaman geçtikçe sindire sindire anladığımız bu durum bize, işimizde başarılı olmanın gizli bir yolunu söylüyor aslında. Başarılı olmak görece toplumun istediği veya büyülendiği bir sektörde olmanıza bağlı değildir. Girişimcilik her ne kadar yükselen bir trend olsa da, ülkemiz de işsiz olmanın değişik bir yorumu olarak algılanabiliyor. Ancak Picasso’nun sözünün analizini iyi yapınız ve sözünü bitirirken kullandığı tabiri siz de hayatınızın mihenk taşı yapınız. Siz ne yaparsanız en iyisini yapar ve en iyisi olursunuz, bu motivasyon atılacak adımlar ve alınacak kararlarda etkili olacaktır.

3-“Hareket, başarının esas anahtarıdır.”

İlk bölümde de sizlerle paylaştığım gibi, fikirlerini arkadaş buluşmalarında sadece anlatan olmak size başarı getirmez. Başarı harekete geçtiğinizde sizi fark eder. Başarı siz yürüdükçe sizinle olmaya başlar. Siz daima durursanız başarı sizi görmez ve yanınızdan geçer gider. Girişimcilik, risktir. Bu kabul edilen bir gerçektir. Ancak riskleri azaltmak da girişimcinin yani sizlerin elindedir. Sadece riskli olduğuna sığınarak, ömür boyu içinizde kalacak hayallerin ağırlığını sırtınıza yüklemek ne kadar doğru bir yaklaşım olabilir. Sanatçımız, kendi tarzıya harekete geçmiş ancak toplum tarafından zamanında tepkiler ile karşılaşmış ancak vazgeçmemiş kendi tarzını tüm dünyaya kanıtlamıştı. Bu gerçek bir başarıdır.

4-“Başarısız sanatkar taklit eder, başarılı sanatkar çalar.”

Bu söz, özellikle dijital girişimcilikte çok fazla tartışılır. İnovasyon mu yoksa çalıntı proje yapmak mı? Çalıntı proje tabiri kaba bir tabir gibi gelebilir. Ancak burada çalmaktan kasıt, projenin bazı yönleri ile alınıp geliştirilmesini ifade etmektedir. Lokasyon bazlı olarak veya eksik özellikler görülerek geliştirilmesi gibi. Ancak burada ki önemli nokta anlatılmak istenenin, proje taklit etmek olmadığı. Örneğin Facebook’u alıp birebir kopyalayıp rengini kırmızı yapmak amacınız olmamalı, yine Facebook örneğinden gidecek olursak, Facebook’u bire bir aldıktan sonra eksik gördüğünüz yönlerini geliştirerek, kendi fikirlerinizi entegre etmeniz olacaktır. Burada çalınan işleyiş olabilir. Ancak bu bir hırsızlık sayılmacaktır. Tartışmaya çok açık bir konu ve üzerine spekülasyonlar yapılabilir ancak, ülkemizde bir Acun Ilıcalı gerçeği olduğu unutulmamalı ve başarıları iyi gözlemlenmelidir.

5- “Çalıştığımda rahatlıyor ve dinleniyorum. Beni asıl yoran, hiçbir şey yapmamak ya da gelen misafirleri ağırlamak oluyor.”

Eğer iyi bir girişimci olmak niyetindeyseniz çok çalışmaya istekli ve hazır olmalısınız. Bu sizin işiniz, fikriniz ve hayatınız, yani yaptıklarınızı kendiniz için yapacaksınız. Bir mesai dilimine kendinizi sıkıştıramazsınız. Özellikle girişimin ilk yıllarında bir yere girip çalışmaktan çok daha fazla yorulabilirsiniz. Ancak bu sizin için bir yaşam biçimi olmalı. Aksi takdir de iyi bir girişimci olmanız ne yazık ki zor olacaktır. Bu ve benzer başarısı kanıtlanmış kişilerden çıkarılabilecek girişimcilik dersleri yazıları için bir çok girişimci, sanatçı, yazar inceledik ve hepsinin ortak noktalarından biri de çok çalışmaları ve bunu keyif aldıkları için yapmaları. Unutmayınız, sadece çok çalışmak bile bazı zamanlarda işe yaramaz, çok çalışmayı sevmelisiniz.

6-“Hayal ettiğiniz her şey gerçektir.”

Dijital girişimcilerin bana göre en büyük sermayeleri hayal güçleridir. Çünkü başlarken genelde elinizde fiziksel olarak hiç bir şey olmaz, ailenizi, arkadaşlarınızı bir hayale inandırmaya çalışırsınız. Ancak hayal etmek, sahip olmanın yarısıdır. Hayal edemediğiniz bir şeyi yapamazsınız, hayal etmek yapmanız ve geliştirmeniz gereken bir özelliktir. İnsanların size Pollyanna dediklerini duyabilirsiniz, aldırış etmeyin, bununla ilgili şu klişe unutulmamalıdır, Edison’da ampülü bulduğunda onunla dalga geçmişlerdi.

7-“Her zaman yapamadığım şeyi yapıyorum, onun nasıl yapılacağını öğrenmem için.”

Her girişimcinin sahip olduğu bir takım özellikleri ve bilgileri vardır. Ancak özellikle dijital dünya denizi, sadece belirli bilgiler ile çoğu zaman aşılamaz. Gelişen teknolojiyi anlayabilmek için sizin de onunla birlikte gelişmeniz gerekir. Yeteneklerinizi en iyi kendiniz analiz edersiniz, eksik olduğunuz yönlerinizi geliştirmeniz bu denizde daha ilerilere gitmenize yardımcı olacaktır. Boğulacaksan büyük denizde boğul sözüne katılmak ile birlikte, bu boğulma sürecini de uzatmanız gerektiği kanaatindeyim. Boğulmaya razı gelmemek için geminizi geliştirmeli ve hayal ettiğiniz diyarlara ulaşabilmelisiniz. Picasso’da bu sözüyle bizlere yeni ufuklara açılmanın, kendini geliştirmenin gerekliliğinden bahsetmedir.

8-“İlham diye bir kavramın varlığı kesin; önemli olan insanı çalışırken yakalaması.”

İlham nesillerdir, topluma öncü olmuş insanların en büyük yardımcısı. Bilimsel olarak açıklanmaya çalışılsada bence ilham tamamen soyut bir kavramdır ve varlığı fiziksel kanıtlara dayandırılamaz. Çünkü herkesin ilham aldığı, beyninde şimşekler çaktıran durumlar farklıdır. İlham gelmesi dijital girişimciler için ikramiye tutması gibidir. Bir gece uyumadan önce, kahvenizi yudumlayıp yeni kitabınıza başladığınızda, bir yabancı dizi izlerken gibi çeşitli durumlarda “Eureka- Buldum-” diyebilirsiniz. Böyle durumlarda sizlere tavsiyem bu fikirlerinizi kat’iyetle not defterinize kaydetmeniz olacaktır. Aklınıza o anda gelen ve bir daha asla unutmayacakmışsınız gibi gelen fikirler çok değil bir kaç saat sonra aklınızdan uçup gidebilir, ancak belirli anahtar kelimelerle dahi olsa not etmek, ilerleyen günlerde bu fikrinizi tekrar hatırlamanıza ve yeniden siz heyecanlandırıp, heyecanlandırmayacağına bakmanıza olanak sağlar.

9-“Yarına, ancak yapmadan ölsen aldırış etmeyeceğin şeyleri ertele.”

Gelişen ve değişen fiziksel ve dijital Dünya’da yapılacak bir işi ertelemek, kimi zaman en büyük düşmanınız olabilir. Bugünün işinie yarına bırakma sözünün benzerini, Pablo Picasso’da bizlere farklı biçimde aktarmıştır. Yarın neler olabileceğini kestirebilen bir insan olduğunu düşünmüyorum, eğer böyle bir özelliğiniz varsa lütfen benimle de iletişime geçiniz. Söylenmek istenen bugün yapmaya üşendiğiniz bir işi yarın yapma ihtimalinizin de kesin olmayacağıdır. Yarında ertelerseniz, sonraki gün de ertelersiniz, aslında belki de başarınızı erteliyorsunuz demek olabilir. Dijital girişimcilikte başarı kriterleri anlık olabiliyor. Başarıyı her zaman kovalamak adına yapılacak listenizi günlük tutun ve bu kurallarınıza uyun. Başarıyı ertelemek için iyi bir nedeniniz yoksa, yapılacak işlerinizi de ertelemeyin.

10-“Başkaları olanı görüp neden diye sordu.Ben ise ne olabileceğini görüp neden olmasın diye sordum.”

Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bu, projenize inanmayan insanların mottosu oldu mu? Hepimiz bu durumla karşılaşmışızdır eminim. Ancak girişimci başkalarının sadece düşünebildiği şeyleri hayata geçiren cesur insanlardır. Kimsenin ne söylediğine aldırış etmeden, yapacağınız işe odaklanın. Neden diye soranlara Neden Olmasın? diye sorun. Özgüveniniz ve cesaretiniz girişimcilik yolunda en büyük iki silahtır. Tabi her silah gibi doğru kullanıldığında faydalalı olacaktır.

Bonus: “Çalışmak insanoğlu için bir gerekliliktir.Alarmlı saati icat eden insanoğludur.”

Çalışın, çalışın, çalışın. Girişimcilik hareketli bir yoldur. Durağan olmanızı çoğu zaman kabul etmez. Bugüne kadar burada inceleyip, çıkarımlar yaptığımız birçok girişimci, düşünür, yazar, sanatçı vb. bunların hepsinin mutlaka birkaç ortak noktaları var. Bunların başında çok çalışmak geliyor. Siz de bu çıkarımlardan kendi çıkarımlarınızı yaparak size has özellikleriniz ile harmanlayarak girişiminizi başarıya götüren yolu bulacaksınız. Bundan eminim.

Kaynak: http://talender.com/
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın