Özkök: ‘2004'te Hükümeti FETÖ'ye Karşı Uyardık’
Darbe girişimini araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 2004'te dönemin Genelkurmay Başkanı'yken MGK'da alınan kararla hükümeti FETÖ'ye karşı uyardıklarını belirterek, 'Açıkça söyleyim pek fazla bir şey yapıldığını görmedik' dedi.
Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 15 Temmuz'daki darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi.
AA ve DHA'nın komisyondan aktardığı habere göre Hilmi Özkök'ün açıklamaları şöyle:
‘Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik ve durum iyi değil dedik’
“2004 Milli Güvenlik Kurulu'nda silahlı kuvvetler olarak dedik ki 'Bu örgüt çok büyük bir imkan kabiliyetine kavuştu. İmkan kabiliyeti yıllar içinde oluşur ama niyet bir gecede değişir. Aynen böyle söyledik. Dedik ki icra planı yapılsın bu iş takip edilsin o zaman kadar tehlikeli bir örgüt olarak görülmüyor tabi iyi niyetli görülüyor. Ama biz MGK'da bunu açıkça söyledik. Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik ve durum iyi değil dedik.
'Pek fazla bir şey yapıldığını görmedik'
Orada bir karar alındı. Ona icra planı denildi. Hükümete tavsiye ediyor MGK bunu. Hükümetin unsurları da orada olmakla beraber. Ne yapılıyor diye izledik, açıkça söyleyim pek fazla bir şey yapıldığını görmedik.
Biz gene her toplantıda irticadan ve bu örgütlerin tehlikesine dikkat çeken konuşmaları MGK'da kuvvet komutanları da var biliyorsunuz her zaman dile getirdik. Duyduklarımızı her zaman elimizden geldiği kadar yaptık. Ama kaynağı nüfuz etmemiz mümkün olmadı. Hep bildiğimiz şeyi böylece hepimiz birlikte teklif ettik. Bir fikir birliği yapılmış olarak gidiliyor MGK'ya. Sonrasında bizim elimizde olan bir şey değil. Sonra 2006 yılında emekli oldum.'
‘O dönem Fetullahçılık suçtur diye bir kanun yok’
Hilmi Özkök, o dönem 'Fetullahçılık suçtur' diye bir kanun olmadığını, bu nedenle yakalananları disiplinsizlik suçuyla silahlı kuvvetlerden attıklarını söyledi.
'Harp okulundayken namaz kılardık. Ama bu kullanıldı'
Özkök, 'Biz harp okulundayken namaz kılardık. Her terhis olan devrem mevlid okuturdu kışlada, şerbet dağıtırdı. Ama bu kullanıldı. Biz görevde iken dini konuların tamamen ayrı tutulmasını isterdik. Ben de inançlı bir insan olduğumu hiçbir zaman saklamadım; onun için de başıma çok sıkıntılar geldi. Ama bir defa makamımda namaz kılmamışımdır, kimse de görmemiştir. O ayrı, o ayrı' ifadelerini kullandı.
Sorulara cevaplar
Al Jazeera Türk'ten Gonca Şenay'ın haberine göre eski Genelkurmay Başkanı’na komisyondaki milletvekilleri bazı sorular yöneltti ve Özkök şöyle yanıt verdi:
'TSK’da örgüte siz mi göz yumdunuz?'
Özkök’e yöneltilen en çarpıcı sorulardan birini HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar sordu. Sancar, “Kamuoyunda bu yapılanmanın en çok sizin döneminizde yerleştiği, sizin göz yumduğunuz algısı var. Ne diyorsunuz?” sorusu oldu.
Özkök bu soruya, “Kesinlikle böyle bir şey yok.” yanıtını verdi ve şöyle konuştu:
'Güya Fethullah’a sormuşlar, ‘Ordunun demokratikleşmesi nasıl sağlanır?’diye. O da ‘Hilmi Paşa Genelkurmay Başkanı olduğu zaman’ demiş. Bunun olduğu belirtilen toplantıda bulunan bir köşe yazarı öyle bir şey olmadığını söyledi. Bu çok kullanıldı. Bir de ben inançlıyım. Benim laik olduğumu emrimde çalışanlar bilir. Farklı düşünenler olabilir. Ben dedem Hilmi Özkök’ün öğrencisiyim. Tarikat marikat yoktur. Hiçbirine inanmam. Öyle bir yanaşma da olmadı bana. Herhangi bir kimse ‘Gel Fethullahçı ol’ demedi. Bir falsom olsa beni parça parça yaparlardı.'
Dursun Çiçek: 'İfade verirken mahkeme heyetinin onlardan olduğunu bilerek neden o kadar saygılı davrandınız?'
Toplantının en dikkat çeken anlarından biri ise Ergenekon davasında 'Islak imza' olarak kayıtlara geçen delil gerekçe gösterilerek tutuklanan o dönemin albayı bugün CHP Milletvekili Dursun Çiçek'in sorusu oldu. Çiçek, Özkök'e 'İfade verirken mahkeme heyetinin onlardan olduğunu bilerek neden o kadar saygılı davrandınız?' diye sordu. Özkök, 'Ben eski Genelkurmay Başkanıyım, örnek olmak durumundayım. Biz herkese saygılı davranırız' yanıtını verdi. Hilmi Özkök, Çiçek'in bir diğer sorusunu ise bu noktaya gelinmesinde esas sorumlu hükümetlerdir diye cevapladı.
Neden 'ete soğan doğrama' açıklamasını yaptı?
'Sayın Gül beni bir konuda davet etti, gittim. Çıkışta gazeteciler öyle bir şey sordular ki bana, olmamış bir şey olursa ne olur gibi… Ben de 'hele bir olsun ondan sonra' anlamında söyledim. 2008 yılında oldu bu. Benim zamanımda kimse tutuklanmadı. Bunlar hep ben emekli olduktan sonra oldu. MGK’da söylenen sözden daha önemli bir söz olabilir mi? Bundan daha fazla ne olur? Ben kendimi ettiğim yemin gereği siyasete bağlı gördüm. Herkesin kendi görevini yaptığı bir Türkiye istedim.'
Hasan Atilla Uğur kendisine FETÖ listesi getirdi mi?
'Böyle bir şey olmadı.'
Neden İlker Başbuğ hedef alındı?
'İlker Paşa iki sene kurmay başkanlığımı yaptı. Suçsuzluğuna yürekten inanıyordum ama davada onunla göz göze geldiğim an, en acı çektiğim andır. Bence bir Genelkurmay Başkanı alarak şov yapmak istediler. İlker Paşa çok sağlam bir arkadaş. İrtica ile ilgili konularda çok sağlam bir arkadaş. Bir şeyi vesile yaptılar. Böyle bir acıyı yaşattılar.'
15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili ne düşünüyor?
'Çok hain bir girişim. Bu derece cüretli olduklarını, yapabileceklerini beklemiyorduk. Oğlum aradı, 'Baba uçaklar uçuyor' dedi. Ben inanamadım. Hiç beklemediğimiz bir şeydi. O gece de dedim, 'Hükümetleri değiştirmek seçmenin görevidir. Mefhum bir saldırıdır, hoşgörülemez.' Ben emekli olduktan sonra 10 sene geçti. Çok şey oldu. Bizim yönümüzden, bunu örgütün yaptığına dair hiç bir şüphe yoktur.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
e tabi o tarihte ne istiyorlarsa veriyorlardı araları iyiyi..el ele yarıgdan tsk dan polis teşkilatından heryerden Atatürkçüleri çıkarıyorlardı yalanmı ?
uyarmayanmı kaldı. uyaranlar vatan haini ilan edilmedimi. rahmetli kamer genci dövmeye kalkmadılarmı. hükümette onları destekleyen seçmende herşeyin farkında... Devamını Gör
Ama fikirlerin boşluktan geçmediği hesap edemediniz.