Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı Sarayı’na Damgasını Vurmuş 9 Sultan

Osmanlı Sarayı’na Damgasını Vurmuş 9 Sultan

Onedio Content
07.07.2015 - 17:25 Son Güncelleme: 08.07.2015 - 15:57

Osmanlı Sarayı'nda Kanuni döneminin sonlarından Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazamlığına kadar devam eden döneme 'Kadınlar Saltanatı' deniyor. Bu dönemde devlet yönetiminde varlığını belirgin şekilde hissettiren haseki ve valide sultanlar, sadece eşleri ve oğulları üzerindeki etkileri ile değil; entrika ve mücadele dolu hayatlarıyla da tarihin en ilgi çekici kadınları...

1. Ayşe Hafsa Valide Sultan

1. Ayşe Hafsa Valide Sultan

'Valide Sultan' olarak anılan ilk padişah annesidir. Hem eşi Yavuz Sultan Selim hem de oğlu Kanuni Sultan Süleyman zamanında harem ve devlet yönetiminde söz sahibi olmuştur. Güzelliği ile tarihe geçmiş sultanlardandır.

2. Hürrem Sultan

2. Hürrem Sultan

Kanuni Sultan Süleyman’ın eşidir ve “Kadınlar Saltanatı” adı verilen dönemin başlatıcısı kabul edilir. Renkli hayatı, entrikaları, zekası, cesareti ve ihtiraslarıyla efsaneleşmiştir.

3. Mihrimah Sultan

Kanuni ile Hürrem Sultan'ın kızıdır ve sarayda annesi gibi danışman rolünü oynamıştır. Babasını Malta'ya sefer düzenlemeye ikna etmek için kendi parasıyla 400 gemi yaptıracağına söz verdiği söylenir.

4. Nurbanu Sultan

Osmanlı Padişahı II. Selim'in hasekisi ve Sultan III. Murat'ın annesidir. Aslen Venediklidir; henüz on yaşındayken Venedik'ten kaçırılan Nurbanu Sultan zekasıyla Hürrem Sultan'ın ilgisini çeker ve Şehzade Selim ile evlenerek gelini olur. Şehzade Selim'in Nurbanu'nun aşkıyla yazdığı şiirler Divan Edebiyatı'nın en güzel örnekleri arasında yer alır.

5. Safiye Sultan

5. Safiye Sultan

Yine Venedik’ten kaçırılan Safiye Sultan, on beş yaşında III. Murad'a sunulmuştur. Büyüleyici güzelliği ve parlak zekâsı sayesinde büyük bir nüfuz sahibi olmuş; çok kadın düşman edinmiştir. Entrikalarla dolu hayatı kitaplara konu olmuştur.

6. Kösem Sultan

6. Kösem  Sultan

Oğlu 4. Murat’ın küçük yaşta padişah olması nedeniyle devlet işlerinde büyük ölçüde söz sahibi olmuştur. 4. Murat'ın ölümünün ardından tahta diğer oğlu İbrahim’in geçmesiyle gelini Turhan Sultan’la kıyasıya rekabeti başlamıştır. Bu dönem Kösem Sultan'ın bir gece odasında boğularak öldürülmesiyle son bulmuştur!

7. Hatice Turhan Sultan

7. Hatice Turhan Sultan

Deli İbrahim'in karısıdır. Oğlu 4. Mehmet'in tahta geçmesiyle ihtiraslarını gerçekleştirmiştir. Köprülü Mehmed Paşa’yı sadrazamlığa getirtmiş; 66 yıl sonra Yeni Camii'nin tamamlanmasını sağlamış; döneminde halk tarafından çok sevilmiştir. Hatice Turhan Sultan tam 34 yıl valide sultanlık yaparak Osmanlı tarihinin en uzun süreli valide sultanı olmuştur.

8. Bezmiâlem Valide Sultan

8. Bezmiâlem Valide Sultan

Osmanlı tarihinin en tanınmış valide sultanlarından biridir. Hayırsever kimliğiyle sevilen ve saygı duyulan bir valide sultan olarak tarihe geçmiş; yaptırdığı eserlere ve fakirlere yardımları ile halkın sevgisini kazanmıştır.

9. Fatma Haseki Sultan

9. Fatma Haseki Sultan

Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğlu Şehzade Bayezid'in ilk ve bir rivayete göre en sevdiği eşidir. Fatma Sultan'ın eşi boğdurulduktan sonra bir kalede tutulduğu ve yanındaki üç yaşındaki oğlunun da öldürülmesiyle intihar ettiği düşünülmektedir.

Komutan Maximus zamanda yolculuğu keşfettiğini iddia ediyor. Nasıl mı?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
220
112
43
29
28
27
21
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
silan-devrim

Hepsi de ailelerinden koparılmanın acısını yaşadı ve intikam almak istedi.

gazilimerve

değil mi ama ? :) :)

Eliza

Bir tanesi de Türk değil hep yabancı kadınlar iyice karışmışız yani

menemen

bu karsıma olayı gerekliydi eger bir turk aileden sen kzını alırsan bu tur durumlar o ailenin sarayda guclenmesi demektir hatta asillik gibi kavramların avr... Devamını Gör

Başak Saydam

o yüzden favorim daima KÖSEM :)