Orada Neler Oluyor? Yeni Dünya Devi Çin'e Dair Muhtemelen Bilmediğiniz 15 Gerçek
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Orada Neler Oluyor? Yeni Dünya Devi Çin'e Dair Muhtemelen Bilmediğiniz 15 Gerçek
Son 40 yılda yaptığı ekonomik ve politik atılımlarla ekonomisi dünyada zirveyi zorlayan Çin'e dair pek çok şey duyuyor, görüyoruz.
Peki işin aslı ne? Çin gerçekten ABD'yi koltuğundan edebilecek mi? Fatih Oktay'ın kaleme aldığı Çin: Yeni Dünya Gücü ve Değişen Dünya Dengeleri, konuyla ilgili kritik bilgilere ve içgörülere sahip.
Biz de o satırbaşlarına madde madde kulak verelim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Çin’de 2016 yılı sonunda 731 milyon İnternet kullanıcısı vardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. 2016 yılında tüm dünyada İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin değer olarak % 42’si Çin’de, % 24’ü ABD’de, kalan % 34’ü de diğer ülkelerde yapılmıştı.
3. Çin’in Twitter’i Weibo’nun 2017 başlarındaki aktif kullanıcı sayısı 340 milyon, WhatsApp ve Facebook özelliklerini içeren sosyal medya uygulaması WeChat’in aktif kullanıcı sayısı ise 938 milyondu.
4. 2016 yılında Çin, dünyanın en çok dolar milyarderine sahip ülkesiydi: Çin’de 594, ikinci sıradaki ABD’de ise 535 dolar milyarderi vardı.
5. Çin ekonomisinin ABD doları olarak büyüklüğü, ekonomik reformların başladığı 1978 yılından 2016 yılına 74 kat arttı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Çin dünyanın en büyük ihracatçısı olduğu gibi, ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük ithalatçısı konumunda bulunuyor.
7. 2016 yılında Çin’e yabancılar ülkede üretim tesisi kurmak veya şirket satın almak için yaklaşık 120 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Aynı yıl Çinlilerin diğer ülkelere yaptığı yatırımların tutarı ise 170 milyar dolardı.
8. Çin’de her yıl ülke üretiminin yaklaşık yarısı kadar tüketim yapılıyor, kalan büyük ölçüde yatırımlara, ufak bir bölümü de dış ticaret fazlasıyla diğer ülkelere gidiyor.
9. Çin 2016 yılında 223 milyar dolarlık Araştırma - Geliştirme harcamasıyla dünyada bu konuda ABD’den sonra ikinci geliyordu.
10. Çin 2016 yılında dünyadaki bilimsel dergilerde mühendislik alanında vatandaşları tarafından yayınlanmış 148,000 bilimsel makale ile bu alanda ABD’nin önünde birinci sıradaydı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Çin, tek parti yönetim sistemine karşın idari anlamda son derece merkeziyetçilikten uzak bir idari yapıya sahip; eğitim ve sağlıktan altyapı yatırımlarına, günlük yaşamı etkileyen hemen her konu büyük ölçüde yerel yönetimlerin sorumluğunda bulunuyor.
12. Çin’de yerel yöneticilerin ücretleri ve yükselme olanakları büyük ölçüde, sorumlu oldukları bölgenin ekonomik büyüme hızı başta olmak üzere ölçülebilir kriterlere göre gerçekleştirilen yıllık performans değerlendirmelerine bağlı bulunuyor.
13. Ülkede 2013 yılı başlarından bu yana büyük bir yolsuzlukla mücadele kampanyası sürüyor.
14. Diğer büyük ekonomilerde 2000’li yıllarda ücretler ortalama olarak yılda % 2-3 artarken Çin’de % 10-15 arttı. Bunda ülke yönetiminin asgari ücretleri her yıl enflasyonun 10 puan kadar üzerinde arttırması önemli bir rol oynuyordu.
15. Çin’e yakıştırmak zor olsa da, ülkede çalışma çağındaki nüfus 2012 yılından bu yana her yıl birkaç milyon azalıyor. Toplam nüfusun da 2030 yılı dolaylarında azalmaya başlaması bekleniyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BONUS: Konuya geniş çapta ilgi duyanlar için, kitap Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıktı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Ve biz organik hoşaf...
Ama adamlar çok rahat ya o topraklarda ne terör var ne başka dert. Bir hava kirliligi sorununa bir çözüm bulamadilar işte. Bizde organik hoşaf üretecegimize ... Devamını Gör
Kendi 70'li yıllarımıza dönmemiz yeterli, üretim açısından. Fabrikaların iş yetiştiremediği, tarlaların hem bizi hem pek çok ülkeyi rahat rahat doyurduğu gün... Devamını Gör
Çin, yönetim şeklini değiştirmediği ve halkına köle gibi davrandığı sürece büyük güç olamaz.Çin'in en büyük artısı ucuz iş gücü.Kaldı ki bu en çok Amerika'nı... Devamını Gör
Alttaki yorumuma derman oldun kardeşim.