Öldükten Sonra Kafasını Mumyalatan Ateist Filozof Jeremy Bentham'la Tanışmış mıydınız?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Öldükten Sonra Kafasını Mumyalatan Ateist Filozof Jeremy Bentham'la Tanışmış mıydınız?
Şimdiden uyarmak isterim ki okuyacağınız içerik oldukça enteresan sevgili Onedio dostları...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir insan düşünün ki... Hayvan haklarını savunsun, köleliğe karşı çıksın, eşcinselliği doğal bulsun, kadınlar için eşit haklar istesin ve bütün bunları 18. yy.da dillendirsin.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu arada sayın dostlar, Bentham'ın 3 yaşında Latince çalışmaya başladığını, 12 yaşında hukuk okumaya başladığını ve 18 yaşında "yüksek lisansını" tamamladığını da yazmadan edemeyeceğim.
Aydınlanma anlayışına uygun olarak pek de Tanrı, din ve inançla işi yoktur Bentham'ın. Ona göre bütün bunlar, "nonsenses upon stilits"dir.
Buraya kadar neredeyse klasik bir filozofun hayatından söz ettik, isterseniz şimdi işleri biraz garipleştirelim ve Panopticon denilen hapishane tasarımı ile başlayalım.
Hayatının 16 yılını bu projeye adayan Bentham, hayali olan hapishaneyi asla inşa ettiremez ve söylenene göre bunun sıkıntısını hayatı boyunca çeker. Olsun filozofumuz tarihe kadın, eşcinsel ve hayvan hakları savunucusu olarak geçmeyi başarır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Herkes eğitim alabilmeli!" diyen Bentham, University College London'ın hem hissedarı olur hem de düşünceleri ve bedenini orada bir şekilde yaşatmaya devam eder.
Evet... Tarihler 1832'yi gösterdiğinde Bentham, 84 yaşında aramızdan ayrılır. Aslında tam anlamıyla da ayrılmaz...
Ancak evdeki hesap çarşıya uymaz ve mumyalama işlemi başarısız olarak rengi değişen ve gerilen deri filozofumuzu görse oldukça üzecek bir şekilde "korkunç" olur.
Sergilenmek bir tarafa efsaneye göre Bentham, UCL'nin toplantılarına hala katılırmış; ancak oylama sırası geldiğinde, toplantı tutanağına "sağlık sorunları nedeniyle oylamaya katılamadı" ibaresi eklenirmiş.
Peki, istersiniz şimdi Bentham'ın neden böyle bir şey isteyeceğine bir bakalım. Eminim içeriği okurken siz de düşündünüz, "Yaptırır mıydım böyle bir şey?" diye.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Ekonomi derslerinde okutulan marjinal fayda, toplam fayda teorileri Bentham'a aittir kendisi devrinin onemli reformistlerindendir.
vayy o çağda hayvan hakları, kadın hakları ve eşcinsel haklarını savunabilmek. cidden ultra vizyoner bir adammış.