onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
OHAL'in Akademideki Bilançosu: 'Yaklaşık 4 Bin Akademisyen Meslekten İhraç Edildi'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

OHAL'in Akademideki Bilançosu: 'Yaklaşık 4 Bin Akademisyen Meslekten İhraç Edildi'

Batuhan
27.11.2016 - 16:03

Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yaklaşık 4 bin akademisyen meslekten ihraç edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'ün haberine göre, bu sürede 19 bin 828 akademisyen ya kadro hakkını kaybetti, ya ihraç edildi ya da çalıştığı üniversite kapatıldığı için işsiz kaldı.

'FETÖ/PDY' soruşturmalarıyla açığa alınanlar ve çalıştığı üniversite yine KHK ile kapatıldığı için açıkta kalanlarla beraber işsiz kalan akademisyenlerin sayısı giderek arttı.

Toplamda 3 bin 850 akademisyen İhraç edildi

Toplamda 3 bin 850 akademisyen İhraç edildi

Darde girişiminden bu yana 2 Eylül'de 2 bin 346 akademisyen, 29 Ekim'de bin 262 akademisyen ve son olarak geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanan KHK'da ihraç edilen 242 akademisyen ile toplamda 3 bin 850 akademisyen, Gülen cemaatiyle ilişkisi olduğu iddiasıyla ihraç edildi.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) programı kapsamında yer alan 13 bin 170 araştırma görevlisinin kadro garantisi de yine KHK ile Eylül ayında kaldırılmıştı.

Kapatılma kararı verilen 15 vakıf üniversitesinde ise toplamda 2 bin 808 akademisyen görev yapıyordu

Kapatılma kararı verilen 15 vakıf üniversitesinde ise toplamda 2 bin 808 akademisyen görev yapıyordu
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

ÖYP'li akademisyenler doktoralarını bitirdikten sonra kadrosuz kalacaklarını bildikleri için akademik çalışmalarını sürdüremediklerini ve kazanılmış haklarının ellerinden alındığını savunuyor.

KHK ile 23 Temmuz'da kapatılma kararı verilen 15 vakıf üniversitesinde ise toplamda 2 bin 808 akademisyen görev yapıyordu.

Üniversitelerin kapatılmasından sonra açıkta kalan akademisyenler, başka üniversitelerde iş bulamadıklarını söylüyor.

'Üniversiteler işe almıyor'

'Üniversiteler işe almıyor'

İsimlerinin gizli kalmasını isteyen Gaziantep Zirve Üniversitesi akademisyenleri ise üniversite kapatıldıktan sonra başvurdukları hiçbir üniversiteden olumlu yanıt almadıklarını anlattı.

Okulunun kapatılmasından bu yana işsiz olan bir akademisyen, '15 Temmuz'dan önce İstanbul'da bir üniversiteyle doktorama devam etmek ve araştırma görevliliği yapmak için anlaşmıştım. Fakat çalıştığım okul kapatıldıktan sonra her ikisini de iptal ettiler. En azından avukatlık stajımı başlatayım istedim, ancak SGK çıkışımızı vermediği için ona da başlayamadım' diyor.

Evlilik arefesinde olan başka işsiz bir akademisyen ise bir giyim mağazasında tezgahtarlık işine başvurduğunu, ancak dükkan sahibinin son çalıştığı üniversiteyi öğrendikleri zaman onu işe almaktan vazgeçtiğini söyledi.

Yeni KHK'de beklenti boşa çıktı

Yeni KHK'de beklenti boşa çıktı

Akademisyenler, son yayınlanan KHK'lerde kadro haklarının geri verilmesini bekliyorlardı ancak bekledikleri karar çıkmadı.

Marmara Üniversitesi'nde doktorasının son senesinde olan akademisyen, 'Doktoramı bitirip kadromun bulunduğu okula döndüğüm zaman beni kadroya almak istemeyecekler. Bu belirsizliklerden dolayı 1 Eylül'den beri akademik çalışmalarımıza odaklanamıyoruz. Geleceğe yönelik maddi kaygılarımdan dolayı son üç aydır maddi harcamalarımı kısıtladım' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Akademisyen Nuriye Gülmen 13 kez gözaltına alındı

Akademisyen Nuriye Gülmen 13 kez gözaltına alındı

Akademisyen Nuriye Gülmen 'FETÖ/PDY ve diğer terör örgütleriyle ilişkili olmak' gibi bir gerekçeyle açığa alınmasından bu yana her gün basın açıklaması yapmak için Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önüne gitti ve polisler tarafından 13 kez gözaltına alındı.

Gülmen, hakkında açılan soruşturmada kendisine 42 tane soru yöneltildiğini, ancak bu sorulara cevap vermeyi reddettiğini anlattı:

  • Halk arasında cemaat ya da hizmet olarak bilinen örgüte hiç sempati duydunuz mu?

  • Fethullah Gülen'le görüştünüz mü?

  • Üniversitede FETÖ/PDY ile ilişkili olanlar yükselirken ne yaptınız?

  • 15 Temmuz darbe gişiriminin ardında FETÖ/PDY olduğuna inanıyor musunuz?

'İşkenceyle gözaltına aldılar, haklı olmamdan güç alıyorum'

'İşkenceyle gözaltına aldılar, haklı olmamdan güç alıyorum'

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde görev yaparken eşiyle birlikte açığa alınan ve sonrasında KHK ile ihraç edilen öğretmen Semih Özakça da dünden itibaren Gülmen'le beraber meydana giderek basın açıklaması yapma kararı verdi.

Özakça, 'Açığa alınmamıza ve benim ihraç edilmeme ilişkin şahsımıza yönelik hiçbir gerekçe sunmadılar, ifadelerimiz alınmadı ve savunma yapmadık. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Tam basın açıklamasını okumaya başlamıştık ki beni işkenceyle gözaltına aldılar. 20 defa daha gözaltına alabilirler ama ben haklı olmamdan güç alıyorum. Darp izleri geçecektir elbet' diyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
23
20
10
7
6
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

"Halk arasında cemaat ya da hizmet olarak bilinen örgüte hiç sempati duydunuz mu?" - tum akp kadrosu

benjaminfranklin

KAZANDIĞINIZ UNİVERSTELERE NASIL YERLEŞTİRİLDİĞİNİZİ DE BİLİYORUZ BİR TANENİZ DAHİ İŞ BULAMASIN BU ÜLKEDE ALLDIĞINIZ HAKLAR VE AHLAR ELBET ÇIKACAK KİMİN ... Devamını Gör