Görüş Bildir
Haberler
Nobel Barış Ödülüne Aday İsimsiz Kahramanlar

Nobel Barış Ödülüne Aday İsimsiz Kahramanlar

Onedio Medya
04.02.2016 - 22:21 Son Güncelleme: 05.02.2016 - 08:43

Ege Denizi’nde yaşanan mülteci dramı bitmek bilmezken bu trajedinin tam ortasında bulunan Yunan adaları sakinleri, canlarını hiçe sayarak bu tehlikeli yolculuğu göze alan mülteciler için ellerinden gelen yardımı göstermeye devam ediyor. İşte bu nedenle o isimsiz kahramanlar Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Euronews'te yer alan Melis Özoğlu imzalı habere göre ekonomik krizle boğuşan Yunan adalarının sakinleri, tüm sıkıntılarına rağmen mültecilere ellerinden geldiğince destekte bulunuyor. Ada sakinlerinin göçmenlere gösterdikleri maddi ve manevi destek sosyal medyaya da işte böyle yansıdı

Yunan halkının da başta bu site olmak üzere, sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook üzerinden sürece destek verdiği kampanyada şimdiye kadar 650 bin imza toplandığı belirtildi.

Rakamlarla göçmen trajedisi

Rakamlarla göçmen trajedisi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Göç Örgütü’nün rakamlarına göre 2015’te Akdeniz’de 3 bin 760 kaçak göçmen, Ege Denizinde çıktıkları umut yolculuğunda hayatını kaybetti. 

Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışırken ölenlerin sayısı, 706 olarak kayıtlara geçti. Çoğu Suriyeli yaklaşık 800 bin kişi ise 2015’te Yunanistan’a geçmeyi başardı. 

Ege’nin mezar olduğu cansız bedenlerin sayısı ise tahmin bile edilemiyor

Tabi Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin sayısı Türkiye’ye yakınlığını ya da çeşitli diğer nedenlerle farklılık gösteriyor.

Ege’de madalyonun diğer yüzü: İnsan kaçakçıları

Ege’de madalyonun diğer yüzü: İnsan kaçakçıları
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tabi ki madalyonun diğer yüzü farklı. Her ne kadar Yunan adaları sakinleri arasında tıpkı denizin diğer kıyısındaki Türkler gibi mültecilere destek verenler çoğunlukta olsa da, bu asrın dramını bir gelir kapısı olarak görenler de yok değil. 

Öyle ki Avrupa’da mülteci olabilmek için umut yolculuğuna çıkan göçmenlerin sayısındaki artış, bu işten ciddi kazanç elde eden kaçakçıların da artmasına neden oluyor.

Kaçakçıların çoğunlukta olduğu bölge ise tabi ki mülteci akınının bitmek bilmediği Ege Denizi. Özellikle Yunan adalarında ve Türkiye tarafında konuşlanan kaçakçılar, ülkelerindeki savaştan canını kurtarmak için kaçan göçmenlerden, onları Avrupa’ya ulaştırma karşılığında bin ila 10 bin dolar arasında değişen ücretler istiyor. 

Yolculuğun mutlu sonla bitip bitmeyeceği ise garanti değil. Ege Denizinde hayatını kaybedenlerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda yorum yapmak çok da zor olmasa gerek.

Türk Sahil Güvenliği’nin insanlık nöbeti

Türk Sahil Güvenliği’nin insanlık nöbeti

Yaklaşık 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin, Suriye’de krizin başladığı günden bu yana gösterdiği dayanışma ise tüm dünyaya örnek olacak nitelikte. Özellikle Suriyeli mülteciler için açık sınır politikası uygulayan Türk yetkililer, Ege Denizi’nde de elinden geleni ardında koymuyor. 

Ege Denizindeki mültecileri kurtarmak için adeta uyku uyumayan Türkiye Sahil Güvenlik görevlilerinin, sadece 2015 yılında 100 bine yakın göçmenin denizde boğulmasını engellediği belirtiliyor. 2013 yılında çoğu Suriyeli 6 bin 937 kaçak göçmen kurtarılmış, 2014 yılında ise bu rakam 12 bin 884 olarak kayıtlara geçmişti.

Hatta Türk yetkililer kıyının diğer tarafındaki meslektaşlarına örnek olmayı da ihmal etmiyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Ankara ziyareti sırasında, Türk Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem’in Yunan mevkidaşına Türk Sahil Güvenlik botu tarafından çekilmiş ve içinde kaçakların bulunduğu lastik botun, Yunanistan’a ait sahil güvenlik botu tarafından şişlenerek batırılışını gösteren video izleterek, “Ekibinize bu tür davranışlardan kaçınmaları emrini verirseniz çok memnun kalırız” ricasında bulunması hala hafızalarda.

Melis Özoğlu / Euronews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
30
11
9
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tunç Salih

çok uzağa gitmenize gerek yoktu. türkiye 3 milyon suriyeliyi ağırlıyor. vatandaşlarımız kol kanat geriyor kardeşlerimize. evlerini, dükkanlarını ücretsiz kir... Devamını Gör

Erasmussen

Asıl hakeden Türk Sahil Güvenliği. 7gün 24 saat çalışmış binlerce can kurtarmış. Yunan sahil güvenliği anca batırmakla uğraşsın

gerçek anlamda yemedik yedirdik ama yine yaranamadık aq