onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
NASA uydusunun 21. yy’da dünyayı görme şeklimizi nasıl değiştirdiğine bakın

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

NASA uydusunun 21. yy’da dünyayı görme şeklimizi nasıl değiştirdiğine bakın

Bilgi Çağı
02.01.2015 - 00:10 Son Güncelleme: 02.01.2015 - 00:42

NASA uydusunun 21. yy’da dünyayı görme şeklimizi nasıl değiştirdiğine bakın

Dünya Gözlem Sistemi, gezegenimizin ayrıca insanların dünyayı nasıl etkilediğine dair görüntüleri sunan şaşırtıcı veriler topladı. 

1999 yılının Aralık ayında ABD Uzay ve Havacılık Kurumu NASA, gezegenimiz hakkında veri toplaması için Dünya Gözlem Sistemi’nin amiral gemisi olan oldukça yüksek teknolojili teçhizatlarla donatılmış Terra uydusunu fırlatmıştı. 

Terra, planlara göre 6 yıl kalacaktı ancak aradan 15 yıl geçmesine rağmen hala yaşıyor ve diğer 17 NASA Dünya gözlem uydusuyla birlikte çalışıyor; yörüngede dolanan 1.200 uydunun küçük ama önemli bir bölümü…

15 yıl içinde Dünya Gözlem Sistemi, Dünya gezegeninin bazı muhteşem görüntülerini ve görselleştirmelerini – ayrıca insanların dünyayı nasıl etkilediğini- sunan şaşırtıcı veriler topladı. 

NASA tarafından yayınlanan dikkat çekici ve bilgilendirici görseller, Quartz tarafından şöyle derlenmiş: 

Arktik’te Isınma 

2000 yılından beri Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki solar radyasyon emilimi % 5 oranında yükseldi. Aşağıdaki görüntüde, kırmızı artan emilimi gösterirken, mavi ise buzullardaki azalmayı temsil ediyor. 

Arktik buzullarındaki azalma 

Kuzey Kutbundaki buzullar kışın büyüyüp yazın küçülerek mevsime göre değişiyor. Yaz buzları da genel olarak geçmiş yıllarda düştü. Aşağıdaki görüntü Kuzey Kutbu buzullarının Eylül 2009’dan Ocak 2011’e kadar olan dönemdeki değişimini gösteriyor. 

ABD Hava kalitesi

ABD’de bir hava kirletici madde olan nitrojen dioksit ölçümlerine göre hava kalitesinin seviyeleri emisyon kısıtlamaları ve kirliliği düşüren teknolojilere bağlı olarak iyileşmiş görünüyor. Bu görüntüde özellikle kentsel alanlardaki nitrojen dioksit düşüşünü görülüyor. Quartz demiş ki: “Çin’in nitrojen dioksit haritası kim bilir nasıl görünüyordur?”

Global bitki örtüsü 

Kış aylarında yeryüzünün yüksek kesimlerinde çok fazla bitki yetişmese de bitki örtüsü Dünya’nın büyük bir bölümünü kaplayarak birçok büyük ve göze çarpan çöl bölgelerini kurtarıyor. Bilim insanları, atmosferdeki karbon dioksit emilimini ölçerek bitkilerin kapladığı alanı belirleyebiliyor. 1 yıllık bitki çevrimini gösteren şu görüntüde yeşil renk atmosferden daha fazla karbon emilimi yapıldığını gösteriyor. 

Sera gazlarının kapsamı 

Dünya Gözlem Sistemi karbon dioksit emiliminin yanında karbon dioksit dağılımını da ölçüyor. Aşağıdaki görüntü bir yıllık dağılım değişimini gösteriyor. Kış ve ilkbahar aylarında, karbon dioksit kuzeyde artıyor; yaz ve sonbahar aylarında ise fotosenteze bağlı olarak bitkiler tarafından emiliyor. 

Dünya Gözlem Sistemi’nin 15. yılı için yayınlanan görüntülerin tamamına NASA internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Bilgi Çağı

Kaynak: http://bilgicagi.com/Yazilar/18865-na...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın