Görüş Bildir
Haberler
🚀 NASA'nın Perseverance Uzay Aracı Mars Yüzeyinde: İlk Fotoğraflar da Geldi!

etiket 🚀 NASA'nın Perseverance Uzay Aracı Mars Yüzeyinde: İlk Fotoğraflar da Geldi!

NASA'nın 'Kızıl Gezegen'de yaşamın izlerini araştırmak için gönderdiği Perseverance (Azim) adlı uzay aracı 7 ay süren yolculuğun ardından perşembe günü TSİ 23.57'de başarıyla Mars yüzeyine indi! Böylece ABD 9 kez başarılı şekilde Mars'a uzay aracı gönderen tek ülke olma özelliğine kavuştu.

Salda Gölü ile benzerlikler taşıdığı belirtilen eski bir dev gölün olduğu Jezero Krateri'ne inen Perseverance uzay aracı, Mars yüzeyinden kaya parçaları ve örnekler toplayacak; su ve yaşam izleri arayacak. Uzay aracının topladığı örneklerle 2030'lu yıllarda yeniden Dünya'ya dönmesi planlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Mars yüzeyine inişin başarıyla gerçekleştiği böyle duyuruldu. 👇

O anlarda NASA ekibinin sevinci görülmeye değerdi. 🎥

Perseverance, Kızıl Gezegen'den ilk fotoğraflarını da "Selam, dünya. Sonsuz evime ilk bakışım" mesajı ile gönderdi. 📷

Perseverance, yaklaşık 7 ay önce Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden gönderilmişti.

Perseverance, yaklaşık 7 ay önce Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden gönderilmişti.

Detaylar 👇

İniş nasıl planlanmıştı?

İniş nasıl planlanmıştı?

Saatte 20 bin kilometre gibi muazzam bir hızla Mars atmosferine giriş yapacak olan Perseverance, adeta bir meteor gibi Mars yüzeyine ilerlerken iniş takımında bulunan paraşüt açılarak devasa bir hızla düşen uzay aracını yavaşlatacak. 

Son olarak Gökyüzü Vinci olarak adlandırılan iniş roketleri çalışacak ve Perseverance’in Kızıl Gezegen’e hafifçe iniş yapmasını sağlayacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

"7 dakikalık dehşet"

"7 dakikalık dehşet"

Perseverance’ın Mars’a inişi kesinlikle kolay olmayacak. Zira Mars ile Dünya arasındaki mesafe nedeniyle NASA’nın ile uzay aracı arasındaki bir sinyal alışverişi ancak 11 dakikada gerçekleşiyor. 

İniş toplamda 7 dakika süreceğinden inişin tüm kontrolü Perseverance’ın otonom sistemlerinde olacak ve bir şeylerin ters gitmesi halinde NASA, herhangi bir müdahalede bulunamayacak. 

NASA mühendisleri bu süreyi '7 dakikalık dehşet' olarak nitelendiriyor.

Yaklaşık 1 tonluk bir keşif robotu taşıyor

Yaklaşık 1 tonluk bir keşif robotu taşıyor

Eski bir nehir deltası olan Jezero Krateri'ne iniş yapacak Perseverance, 900 kilo ağırlığa sahip Percy adlı devasa bir keşif robotu taşıyor.

Ancak Perseverance’ın Mars’a götürdüğü en iddialı uzay aracı Percy değil, küçük bir Mars helikopteri olacak. 

4 kez uçma denemesi gerçekleştirecek olan bu helikopter, başarılı olması halinde Dünya dışı bir gezegende havalanan ilk helikopter olacak ve uzay çalışmalarında önemli bir kilometre taşı halinde gelecek.

Örnekler Salda Gölü ile kıyaslanacak

Örnekler Salda Gölü ile kıyaslanacak

Perseverance Mars’ta bulunan Jezero Krateri’ni en az 1 Mars yılı boyunca (Dünya zamanıyla yaklaşık 687 gün) boyunca inceleyecek.

Bilim insanları söz konusu kraterin içinde 3,5 milyar yıl önce bir nehir bulunduğunu ve bu nehrin aynı bölgedeki bir göle aktığını tahmin ediyor.

NASA Jezero Krateri’nden elde edilecek verilerin Burdur’da bulunan Salda Gölü’nden alınan örneklerle kıyaslanacağını, Salda’nın Mars’ı daha iyi anlamamızı sağlayacağını da duyurdu.

Detaylar 👇

Jezero Krateri'nin milyarlarca yıl önceki olası görüntüsünün illüstrasyonu

Mars'ta neler yapacak?

Mars'ta neler yapacak?

Perseverance'ın 2 milyar 700 milyon dolara mal olan iki yıllık misyonunun ana hedefi, bundan 3 milyar yıl önce, Dünya'da hayat ortaya çıkmaya başlarken Mars'ta yaşayan mikropların izlerini araştırmak.

Uzmanlar, Perseverance'ın Mars yüzeyindeki kayalardan çıkarması planlanan çözeltilerin içinde biyolojik işaretler bulmayı umuyor. 

Bunlar, insanoğlunun bir başka gezegende topladığı ilk çözelti örnekleri olacak.

Bu kapsamda Perseverance, kaya ve toprak parçalarını toplayarak Dünya’ya gönderilmek üzere tüplere doldurup Mars yüzeyine bırakacak.

Perseverance’ın hazırladığı tüpler ise NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından 2026’da Mars’a gönderilmesi planlanan daha küçük bir araç tarafından buradan alınacak ve Dünya’ya getirilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kargosunda neler var?

Kargosunda neler var?

Bu uzay aracı teknolojisini yakından takip etmeyenler için, Perseverance ile 2012 yılında Gale Kraterine indirilen Curiosity aracı arasındaki farkı yakalamak kolay değil. 

Ancak dış kaplamanın altında, Perseverance çok farklı bir donanıma sahip. Görevi olan bilimsel araştırmaları yapabilmesi için özel enstrümanlarla donatıldı.

Mini helikopter 'Ingenuity' ile 90 saniyelik uçuşlar

Mini helikopter 'Ingenuity' ile 90 saniyelik uçuşlar
  • INGENUITY: Mars’ta uçabilecek şekilde tasarlanmış ilk mini helikopter. 1,8 kilogram ağırlığındaki Ingenuity, atmosferi Dünya’nın atmosferinin yüzde 1’i yoğunlukta olan Mars’ta 90 saniyelik test uçuşları yapacak. (Atmosfer yoğunluğunun düşük olması kalkışı zorlaştıran bir faktör.) 13 megapiksellik kamerasıyla renkli fotoğraflar da çekecek olan Ingenuity’nin uçuşları Ay’ın ötesine yapılacak insanlı uzay misyonları için önemli bilgiler sağlayacak. Veri aktarımının gecikmeli olması sebebiyle 'Ingenuity' NASA merkezinden yönlendirilemeyecek. Helikopterin, dünyadan gelen basit komutlara göre, kendi sensörleri sayesinde otomatik olarak uçması bekleniyor.

  • MASTCAM-Z: Yüzeydeki mineralleri incelemek için kullanılacak gelişmiş bir kamera sistemi.

  • MEDA: İspanya’nın ürettiği sıcaklık, rüzgar hızı ve yönü, basınç, nem ve toz ölçümleri yapan bir sensör.

  • MOXIE: Astronotların Mars karbondioksitini oksijene dönüştürüp dönüştüremeyeceklerini anlamak için tasarlanmış bir deney seti.

  • PIXL: Kimyasal elementleri tanımlamak için bir röntgen sprektrometresi ve kaya ve toprak dokularının yakından fotoğraflarını çeken bir kamera.

  • RIMFAX: Norveç’in ürettiği bir yeraltı radarı. RIMFAX, yüzeyin altındaki jeolojik yapının haritasını çıkaracak.

  • SHERLOC: Spektrometreler, bir lazer ve bir kamera kullanarak suyun değiştirdiği organik ve mineral bazlı kalıntıları avlayacak.

  • SuperCam: Bir kamera, lazer ve spektrometreler kullanarak kayaları ve toprağı inceleyip organik bileşikler arayacak.

Canlı olarak izlenebilecek 📡

NASA’nın Mars misyonları sayfası ve YouTube kanalı üzerinden yapılacak canlı yayınlarla bütün dünya Perseverence’ın Kızıl Gezegen’e inişini anbean takip edebilecek. 

Perseverance’ın ayrıca @NASAPersevere şeklinde bir Twitter hesabı bulunuyor. Twitter’da #CountdowntoMars etiketiyle de paylaşımları izlemek mümkün.

"Mars'a adını gönder" kampanyası

"Mars'a adını gönder" kampanyası

NASA, Perseverance adlı uzay aracını Mars’a göndermeden önce projeye dikkat çekmek için “Mars’a Adını Gönder” adında bir kampanya başlatmıştı ve NASA’nın bu kampanyaya özel olarak yayınlamış olduğu siteye bilgilerinizi girerek adınızın Perseverance ile birlikte Mars’a gitmesini sağlayabiliyordunuz.

NASA tarafından paylaşılan bilgilere göre Mars’a Adını Gönder kampanyasına en çok Türkiye’deki internet kullanıcıları ilgi göstermişti. 

Yapılan açıklamalara göre Türkiye’den 2,5 milyon kişi kampanya dahilinde adını yazdırdı ve Perseverance ile birlikte Mars’a göndermiş oldu.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
171
75
14
9
9
4
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tuna Karahan

heyecan verici bir gösteri.

panda-slothful

insanlık nerede, biz nerdeyiz hımına...

ne yapacaksın

Kameralar öyle gelişti ki gözüm dünyayı o kadar canlı görmüyor neredeyse ama hâlâ NASA fotoğrafları siyah beyaz piksel piksel, zoom arka plan resimleri gibi.... Devamını Gör