onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Monarşi Yönetim Biçimi: Tek Bir Kişinin Bölünmemiş Egemenliğine Dayanan Siyasi Sistem

Monarşi Yönetim Biçimi: Tek Bir Kişinin Bölünmemiş Egemenliğine Dayanan Siyasi Sistem

Özge Tepe
10.06.2023 - 23:36

Monarşi, tek bir kişinin bölünmemiş egemenliğine veya yönetimine dayanan siyasi sistemdir. Bugün, meşruti monarşi ve mutlak monarşi altında birçok ülke vardır. Büyük Britanya, yani Birleşik Krallık, meşruti monarşi ile yönetilen ülkeler arasında en bilinenidir. Çoğu monarşi, genellikle babadan oğula olmak üzere yalnızca erkek halefiyete izin verir. Monarşi, temsil ettiği toplumun kültürel kimliğine ve sembolizmine dayanır.

Bu içeriğimizde monarşi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Monarşi Nedir?

Monarşi Nedir?

Monarşi, tek bir kişinin bölünmemiş egemenliğine veya yönetimine dayanan siyasi sistemdir. En yüksek otorite, devlet başkanı olan hükümdardır ve hükümdarlık kalıtım yoluyla geçer. Çoğu monarşi, genellikle babadan oğula olmak üzere yalnızca erkek halefiyete izin verir.

Toplumun tarihinde , monarşinin yükselişine elverişli koşulları yaratan belirli değişiklikler ve süreçler vardır. Savaş, verimli topraklar ve ticaret yolları elde etmenin ana yolu olduğundan, antik dünyanın en önde gelen hükümdarlarından bazıları savaşçı liderler olarak ilk izlerini bıraktılar.

Monarşi aynı zamanda bir toplumun tarihsel başarılarını uygun şekilde temsil edecek ve çıkarlarını ilerletecek bir yerli lider yetiştirme arzusundan da kaynaklanır. Bu nedenle monarşi, temsil ettiği toplumun kültürel kimliğine ve sembolizmine dayanır ve bunu yaparken de bu kimliği toplum içinde somutlaştırırken aynı zamanda dışarıdakilere de yansıtır.

Mutlak Monarşi

Mutlak Monarşi

Mutlak monarşi, yasama ve yürütmenin tek bir hükümdarda toplandığı sistemdir. Devlet içindeki tek ve en büyük otorite sahibi hükümdardır. Yargı yetkisinin sahibi de hükümdar olarak görülür. Meşruti monarşi bir kuvvetler ayrılığı sistemi iken mutlak monarşi kuvvetler birliğidir.

Devlet, mutlak monarşide hiçbir sınırlama olmaksızın hükümdar tarafından yönetilir. Bu sistemin kurucusu Hammurabi'dir. Bugün Suudi Arabistan ve Vatikan, mutlak monarşi ile yönetilir.

Meşruti Monarşi

Meşruti Monarşi

Meşruti monarşi, anayasal monarşi, meşrutiyet, anayasal tekerki veya parlamenter monarşi olarak da adlandırılır. Hükümdarın yetkileri anayasa ve halk oyu ile seçilir ve meclis tarafından sınırlandırılabilir. Yani, bir hükümdarın başkanlığı altında parlamenter yönetim benimsenir.

İngiltere'de 1215 yılında Magna Carta ile kurulan siyasi düzen meşruti monarşidir. Osmanlı Devleti'nde de 23 Aralık 1876'da meşrutiyet ilan edilmiştir.

Monarşi İle Yönetilen Ülkeler

Monarşi İle Yönetilen Ülkeler

Parlamenter Monarşi ile Yönetilen Ülkeler

Mutlak Monarşi ile Yönetilen Ülkeler

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın