Mısır'ın Genel Seçimleri 21 Mart'ta
Mısır Yüksek Seçim Kurulu, aşamalı parlamento seçimlerinin 21 Mart ile 7 Mayıs tarihleri arasında düzenleneceğini duyurdu.
Mısır’da 3 Temmuz’da Abdulfettah Sisi’nin öncülüğünde gerçekleşen askeri darbenin ardından yapılacak ilk parlamento seçimlerinin tarihi belli oldu. Aşamalı genel seçimler 21 Mart ile 7 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Eymen Abbas, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, iki aşamada yapılacak seçimlerde 14 ilde oylamanın yapılacağı birinci tur için yurt dışında 21-22 Mart, yurt içinde ise 22-23 Mart'ta sandık başına gidileceğini belirtti. İki tur ise 01-02 Nisan’da gerçekleştirilecek.
Abbas, diğer 13 ilde oylamanın yapılacağı seçimlerde Mısırlıların yurtdışında 25-26 Nisan, yurtiçinde ise 26-27 Nisan'da oy kullanacağını ifade etti. Bu iller için ikinci tur 06-07 Mayıs’ta düzenlenecek.
Mısır'da Anayasa Mahkemesinin, 14 Haziran 2012'de parlamentoyu feshetmesinin ardından ilk kez genel seçimlere gidiliyor. Seçimlerin, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından açıkladığı yol haritasının üçüncü ve son aşaması olduğu belirtiliyor.
Seçimlere asker ve istihbaratçı hazırlığı
İngiltere’de Arapça yayın yapan ‘Arabi Cedid’ gazetesi, bir çok emekli komutanın seçimlerde bağımsız aday olmak için çalışmalara başladığını belirtti. Gazete, emekli askerlerin seçim çalışmaları kapsamında Hazreti Muhammed’in doğduğu gün olan Mevlid Kandili dolayısıyla seçime girmeyi düşündükleri bölgelerde halkın kandilini kutlamak amacıyla el ilanı dağıttıklarını aktardı.
Seçime girmeye hazırlananlar arasında emekli komutanların yanı sıra istihbarat teşkilatının eski yöneticileri de var. İsmi geçenlerden bazıları şunlar: General Vaddah Hamzavi, Tuğgeneral Abdulhamid Ferhat, General Muhyi Nuh.
'İnsan hakları ve özgürlükler tehlikede'
Siyaset bilimci Emced Cebbas, askerlerin gelecek seçimlere ilgisine ilişkin olarak, ‘Bu durum Mısır’da seçimlerin akabinde, insan hakları ve özgürlükler üzerinde büyük bir tehlike oluşturuyor’ dedi.
Cebbas, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘İnsan hakları ve özgürlük dosyaları askerlerin önem sıralamasında aşağılarda yer alıyor. Çünkü silahlı kuvvetlerde uzun süre aldıkları eğitim, uluslararası kabul gören bu kavramlara yer vermiyor. Bu, seçilmeleri durumunda Mısır'ın gelecek dönemde daha fazla baskılara maruz kalacağı anlamına geliyor.’
Siyaset bilimci Cebbas, Mısır siyasetinin neredeyle ölü durumda olduğunu ve askerlerin etkin olduğu yönetimin herkesi susturduğunu vurguladı.
Cabbas’a göre, döneminin son 10 yılında Mübarek ve çevresi askerlerin özellikle ekonomik zeminini zayıflattı ve 3 Temmuz 2013’te darbeyle yönetimi ele geçiren askerler, bu fırsatı iyi kullanarak daha da güçlenmek isteyecekler.
Al Jazeera Turk