Meclis Gündeminde: 'Dünyaca Tanınmış Piyanistimiz Fazıl Say Neden Müfredattan Çıkartıldı?'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı yazılı soru önergesinde “Kariyeri ulusal ve uluslararası başarılarla dolu dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say’ın adı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın askıya çıkardığı ortaöğretim müzik dersi taslağında 12’nci sınıfta işlenecek konular arasında yer alan ‘Müzik Kültürü’ ünitesindeki 'ülkemizdeki klasik batı müziği yorumcularına örnekler verir' maddesinden çıkarılmıştır” ifadelerini kullandı.
Altıok, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı yazılı soru önergesinde şu soruları sordu:
'Dünyaca tanınmış ve kariyeri başarılarla dolu piyanistimiz Fazıl Say dışında, MEB’in askıya çıkarttığı ortaöğretim müzik dersi taslağından çıkartılan başka örnek ve usta sanatçı var mıdır? Varsa bu sanatçılar kimlerdir? Sanatçıların, müzik dersi taslağından çıkarılmasının gerekçeleri nelerdir?
Müzik dersi kitaplarına konulan örnek sanatçılar hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
Fazıl Say’ın adının müzik dersi taslağından çıkarılmasının gerekçeleri arasında, zaman zaman AKP hükümetini eleştirmesi var mıdır?
Say’ın adının müzik dersi taslağından çıkartılmasını bir hata olarak değerlendiriyorsanız, bu büyük hatadan bir an önce dönmeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız hatanın düzeltilmesi için nasıl bir çalışma yapacaksınız?”
Önergede ayrıca Say'ın aldığı ödüllere ve imza attığı başarılara da yer verildi.
Fazıl Say’ın 1995’den günümüze kadar uzanan süreçte, piyano virtüözü olarak yurtiçi ve yurtdışında sayısız konserleri, resitalleri ve turneleri olmuştur. Say’ın solist sanatçı olarak sürekli davet edildiği orkestralar arasında; New York Filarmoni, Philadelphia, Detroit, Paris, Milano, Prag, St. Petersburg, Münih, Tokyo, Zürich ve Sydney orkestraları yer almaktadır. Katıldığı başlıca uluslararası festivaller arasında Salzburg, Seattle, Schleswig-Holstein, Ruhr, Montpellier, La Roque d’Antheron, Menton, Lizbon, Budapeşte, İstanbul ve Montreux Caz Festivali bulunmaktadır.
"Klasik müzik dünyasının en önemli mekanlarından New York Carnegie Hall’den Shanghai Senfoni Orkestrası’na kadar... "
Klasik müzik dünyasının en önemli mekanlarından New York Carnegie Hall’den Shanghai Senfoni Orkestrası’na kadar sayısız değerli klasik müzik kurumu tarafından verilen eser siparişleriyle, bestelediği Türk kültürünü dünyaya tanıtan İstanbul Senfonisi, Kapalı Çarşı Rapsodisi, Mezopotamya Senfonisi, Sait Faik sahne eseri, Nazım Oratoryosu gibi onlarca değerli besteye sahiptir.
"Fahri Fahri Doktora unvanlarını almış, yirmiyi aşkın ulusal ve uluslararası prestijli ödül sahibi dünyaca ünlü bir piyanistimizdir."
Fazıl Say, Genç Konser Solistleri Yarışması’nda Avrupa (1994) ve Dünya (1995) birinciliğini elde etmiş, Avrupa Birliği Piyano Yarışması (1991), Radio France / Beracasa Vakfı Ödülü, Paul A. Fish Vakfı Ödülü, Boston Metamorphosen Orkestrası Solist Ödülü, Maurice Clairmont Vakfı Ödülü (1995), RTL Televizyonu Ödülü (1998), Telerama Ödülü (1998 ve 2001), Le Monde de la Musique Ödülü, Diapason d’Or (Altın Plak) Ödülü, Classica Ödülü, Le Monde Ödülü (2000), Avusturya Radyo-TV Ödülü, Deutsche Phono Akademie ECHO Ödülü (2001), Yılın Bestecisi Ödülü, Andante Klasik Müzik Ödülleri (2010), Almanya’nın önemli klasik müzik etkinliklerinden ‘Rheingau Müzik Festivali Ödülü, ECHO Müzik Ödülü (2013), Fransa Cumhuriyet Laiklik Komitesi tarafından Uluslararası Laiklik Ödülü (2015) ve Dünyanın en prestijli ödülü olan Uluslararası Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleme Ödülü (2016) sahibi, İstanbul Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi “Fahri Doktora” unvanlarını almış, yirmiyi aşkın ulusal ve uluslararası prestijli ödül sahibi dünyaca ünlü bir piyanistimizdir.
Sosyal medyada konuya ilişkin yorumlar ve düşünceler ise şöyle 👇
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Sanata ve sanatçıya verdiğimiz değeri gösterir bir uygulama.cocuklara ve gençlere götçü nihatı örnek gösterirsiniz sanatçı olarak,biz bundan fazlasını haketm... Devamını Gör
Gıcık olduk çıkardık gibi olmuş... ya sen devletsin çocuk gibi bu küsmeler ne oluyor? Aklı başına gelsin de bir daha yapamaz demek değil de nedir bu? Biraz s... Devamını Gör
Ergen egosu, gariptir yaş ilerledikçe..
Çünkü , neden çıkarılmasın? Adam durup durup bu memleketi bırakıp gidicem diye kendi kendine triplere girip duruyo, bi yere de gittiği yok!!! Sanatcı toplum... Devamını Gör
Sanatın ve sanatçı olmanın ne anlama geldiğini anlamanızı tavsiye ederim önce. Bir insan olarak zerre sevmeyebilirsiniz, düşüncelerine, ideolojisine katılmay... Devamını Gör