Görüş Bildir
Haberler
Mecidiyeköy'de İlkokulun Yakınına Atış Poligonu Açıldı: 'Doğalgaz Patlamasından Daha Büyük Etki Yaratabilir'

Mecidiyeköy'de İlkokulun Yakınına Atış Poligonu Açıldı: 'Doğalgaz Patlamasından Daha Büyük Etki Yaratabilir'

Emre Ordu
21.05.2018 - 21:16 Son Güncelleme: 22.05.2018 - 08:42

İstanbul Mecidiyeköy'de bir ilkokulun hemen yakınlarında bulunan 10 katlı bir binanın zemin katına atış poligonu açıldı... Atış ve patlayıcı uzmanı Cem Cesur atış poligonlarıyla ilgili yasal boşluklara ve yerleşim yerlerine yakın olmasının olası tehlikelerine dikkat çekiyor. Poligonların yerleşim yerine uzak olması şartının yasada yer almadığını belirten Cesur, poligonlarda yer alan maddelerin patlayıcı olduğunu hatırlatarak, 'Buralarda barut sıkışması olabilir. C4 ve doğalgaz patlamasından daha büyük etki yapan patlama yaşanabilir' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bireysel silahlanmanın arttığı Türkiye’de, silaha ulaşmanın bedeli düştükçe insanlar ‘stres atmak için’ kentin merkezinde açılan poligonların yolunu tutuyor. Poligonlarda havalı tabancalarla atış yapmanın bedeli ise her bir atış için 3-5 TL arasında değişiyor.İstanbul Mecidiyeköy’de birkaç ay önce açılan atış poligonu da onlardan biri. Üstelik de bir ilkokulun yakınında, mahallenin ortasında, 10 katlı bir binanın zemin katında yer alıyor.

Her gün çocuk, genç ve yaşlı birçok insanın gelip geçtiği cadde üzerindeki poligona ruhsatlı silahı olan insanlar da geliyor, bulundurma ruhsatını emniyetten aldıkları yol izni ile taşıma ruhsatına çevirip günübirlik atış yapmak için poligona koşanlar da.

Tek şart 18 yaşından büyük olmak

Tek şart 18 yaşından büyük olmak

Ruhsatlı silahı olup kendi silahıyla atış yapmak isteyenlerin yanı sıra silahı olmayanlar da poligonlarda havalı silahlarla atış yapabiliyor. Poligonda atış yapabilmek için aranan tek şartsa 18 yaşında olmak. 18 yaş altı çocuklarsa poligona velileriyle girip atış yapabiliyor. Atış yapmak için deneyim gerekmiyor. Poligonda temel atış teknikleri ve atış bilgisi veriliyor.

İnsanların olduğu yerde açılan ateşli silah işletmeleri sadece burayla sınırlı değil. Başakşehir ve Florya’da bulunan poligonlarsa iş merkezlerinin içinde.

"Türkiye’deki poligonların hiçbiri prosedürlere uygun değil"

"Türkiye’deki poligonların hiçbiri prosedürlere uygun değil"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre, atış poligonlarının yasaya göre açılıp çalıştırıldığı ancak pratikte böyle işlemediğini söyleyen Cesur, “İşletmeciler yasadaki boşluklardan yararlanıyor. Şartları sağladığınızda işletme ruhsatını ve izin belgesi alabiliyorsunuz. Evraklarınız Ankara’ya İçişleri Bakanlığı’na gidiyor, bilirkişiler mekanı araştırmaya sokuyor. Yeriniz onay alırsa çalışmaya başlıyorsunuz. Önemli kısım ise yangın çıkışlarının yapılması, tahliye alanlarının olması. Bunları tamamladığınız takdirde sorun yok. En önemlisi atış poligonunun nereye yapıldığı. Poligondaki maddelerin hepsi patlayıcı. Dolayısıyla insanların yaşadığı, çalıştığı, gelip geçtiği yerleşim alanlarının ortasına değil, şehrin dışına yapılması gerekiyor. Yönetmelikte poligonun yerleşim yerlerine uzaklığı şartı aranmadığı için yasa kılıfına uyduruluyor. Türkiye’deki poligonların hiçbiri prosedürlere uygun değil. Atış poligonlarının meskûn mahallere yapılamacağı yönünde kesin bir ifade yok” diye konuştu.

"Hem patlama hem yanma söz konusu"

"Hem patlama hem yanma söz konusu"

Cesur, poligonlarda yaşanabilecek patlama riskine de dikkat çekip şunları ifade etti: “Buralarda barut sıkışması olabilir. C4 ve doğalgaz patlamasından daha büyük etki yapan patlama yaşanabilir. Hem patlama hem yanma söz konusu. Ses izolasyonu için kullanılan malzeme yüzde 100 kauçuk olması gerekirken daha ucuz olan plastik perde kullanılıyor. Barutun her gün temizlenmesi gerekiyor. İntihar vakaları da oluyor. Kapalı işhanında insanların çalıştığı yere bile poligon yapıldı. İnsanların olduğu yerde poligon olması riskli bir durum. İstanbul’da şehir içinde bir tane bile poligon olmamalı. 18 yaş altında atış yapmak isteyenleri, ebeveyn izniyle kabul eden yerler var. Kontrol mekanizmaları da sıkıntılı. Senede bir emniyetin denetimi var.”

Yasa yerleşim yerlerinin yakınına açılmasına imkan tanıyor

Yasa yerleşim yerlerinin yakınına açılmasına imkan tanıyor

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Yönetmeliği’nin 10’uncu bölümünde, tüfek atış poligonu ve tamir yeri açılmasından bahsediliyor. Madde, poligonların yerleşim yerlerine rahatlıkla yapılabilmesine imkân tanıyor: “Açık atış alanları ve poligonlarının en yakın yerleşim merkezi ve diğer işyerlerinden en az 80 metre uzaklıkta olması gereklidir. Kapalı atış alanı veya poligonları kurulması halinde ise bu uzaklık aranmaz.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Silahlı şiddet olaylarında son üç yılda yüzde 61 artış

Silahlı şiddet olaylarında son üç yılda yüzde 61 artış

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı, geçen yıla ilişkin derlediği ‘Silahlı Şiddet Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 28, son 3 yılda yaklaşık yüzde 61 artışla 3 bin 494 bireysel silahlı olay medyaya yansıdı. Söz konusu olaylarda en az 2 bin 187 kişi ölürken, 3 bin 529 kişi de yaralandı.

Üsküdar'da poligondaki patlamada 14 kişi yaralanmıştı

İstanbul Üsküdar’da 2006’da, 5 katlı bir binanın zemin katındaki poligonda yaşanan olayda, bir karavanacı elektrik kablosunu vurunca ortalık savaş alanına döndü. Trafonun patlamasıyla çıkan yangında 14 kişi yaralandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
93
81
20
12
10
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hasan Doğan Bakan

Arkadaş mal mal konuşuyular ya ben bizzat gittim hem isg uzmanıyım hem de kimya muhendisiyim kadın işletmeci her güvenlik önlemini almış hamile kadının girm... Devamını Gör

RiveryalıGeralt

Kimse de toplumu şiddete özendirmekten bahsetmemiş, anca verdiği zararlardan bahsetmiş. Bir kere bu türk poligon ve menzili savunma eğitimleri kapalı alanlar... Devamını Gör

Ersan Güney

Barut gazından bi haber yorumculara gelsin :); yoğun atış talimi olursa ve barut gazı tahliye edilemezse fena şekilde patlama olur. Ki daha önce buna benzer... Devamını Gör