Çavuşlu Halkının Çığlığına Kulak Ver: Çöp Tesisi İçme Suyunu Zehirliyor, Deredeki Balıklar Ölüyor!
Giresun’un Görele İlçesi Çavuşlu Beldesinin halkı, bölgede bulunan çöp depolama tesisinin sularının içme suyuna karışması nedeniyle oldukça mağdur durumda. Tesisin kaldırılması için uzun süredir mücadele ettiklerini söyleyen yöre halkı, atık suları nedeniyle Çavuşlu Deresi’nde balıkların öldüğünü, hastalıkların baş gösterdiğini ve geçim kaynaklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduklarını belirtiyor. Mahkemenin ÇED iptal kararıyla kapatılan tesis, Giresun Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararıyla yeniden faaliyete başladı. Çavuşlu halkının tek isteği, yetkililerin çağrılarına kulak vermesi...
Yeşilgazete'den Merve Damcı'nın haberine göre, yöre halkı dereye karışan çöp suyu nedeniyle en büyük geçim kaynaklarından meşhur Çavuşlu Ekmeği’ne yönelik ilginin azalmasıyla da zor günler geçiriyor. Zehirli su nedeniyle Çavuşlu’da sağlık problemlerinin baş gösterdiğini anlatan Çavuşlu bölge halkından Murat Özarslan, tesisin faaliyetlerinin durdurulması için yetkili mercilere başvurduklarını ama 2 bin 300 bin nüfuslu beldenin tüm su ihtiyacını karşılayan kaynağın kirletilmesinin önüne geçemediklerini söylüyor.
“Vahşi bir depolama yapılıyor”
Özarslan, “Yaşananların 8 yıllık bir geçmişi var ama rahatsızlığımız son 2 yıldır çok daha fazla artmış durumda. Tesis kanunsuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor.
AK Parti Giresun milletvekili Cemal Öztürk dün bölgeyi ziyaret etti. Çöp tesisinin kötü bir durumda olduğunu, bölgede vahşi bir depolama yapıldığını, durumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na aktaracağını söyledi.
Tesis duvarının altında döşenen kaçak bir boru ile dereye çöp sularının akıtıldığını belgeleyen Özarslan, beldede yaşayan 6 kişilik bir ailenin çocuklarının alerjik bir rahatsızlık geçirerek tedavi altına alındığını anlattı.
Çöp tesisinin önünde çekilen bu görüntüde atık sularının dereye karıştığı görülüyor 👇
Ne olmuştu?
Çavuşlu halkının tüm itirazlarına rağmen Katı Atık Bertaraf Tesisi 2015 Kasım ayında katı ve sıvı atık kabulüne başlayarak düzenli depolamaya geçmişti. Yaklaşık 3 ay faaliyete devam ettikten sonra 2016 Şubat ayında Ordu İdare Mahkemesi’nin ÇED iptal kararıyla Çavuşlu Belediyesi tarafından mühürlendi. Giresun Valisi Hasan Karahan’ın talimatıyla jandarmanın yoğun güvenliği altında 2 gün sonra mühür fekki yaptırarak tesisi yeniden açıldı. Ancak Mahkeme kararına göre ÇED raporundaki eksiklikler giderilmediği için tesis faaliyete geçemedi.
Yorum Yazın
Ulan neredeyse her gün zibilyar tane aymazlıkla, ahlaksızlıkla, yolsuzlukla karşılaşıyoruz. Türkiye, Dünyanın meslek lisesi mi kardeşim?! Sıçın batırın ne v... Devamını Gör
üstadım bunlar nasıl cümleler bravo...
son seçim sonuçlarına baksan yüzde 60 akepe çıkmıştır. ondan sonra ağla.
görele % 58,3 :)
diktatörlük oylanıyor dediğimiz zaman %58 verdiniz...daha iyi günleriniz...