Görüş Bildir
Haberler
Kurtuluş Savaşı'nda Hangi Cephelerde Savaşıldı?

Kurtuluş Savaşı'nda Hangi Cephelerde Savaşıldı?

Elif Ateş
17.09.2021 - 08:00

İstiklal Harbi'de denilen Kurtuluş Savaşı, I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti'nin ülke bütünlüğünü korumak için gerçekleştirdiği bir savaştır. Kurtuluş Savaşı sadece Türk milleti için değil, işgalci devletlerin boyunduruğu altında olan ülkeler için de umut kaynağı olmuştur. Bu savaş ile tam bağımsız yeni bir devlet kurma yolunda ilk adımlar atıldı. Savaşta elde edilen zafer soncunda Türk milletinin dünya önünde saygınlığı arttı. Peki, Kurtuluş Savaş'ında hangi cephelerde savaşıldı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

I. Dünya Savaşı sonrası 1918 yılında Osmanlı Devleti, Mondros Antlaşması ile yenilgiyi kabul etti. Bu antlaşma ile İtilaf Devletleri güvenlik gereği istediği her yeri işgal etme hakkına sahipti. İstanbul Hükümeti, Mustafa Kemal Paşa'ya Adana Çukurova'dan geri çekilme emrini verdi. Ancak Mustafa Kemal, emre karşı gelerek bu bölgeyi bırakmadı. Mustafa Kemal Atatürk, görevden alınsa da Konya'dan Ankara'ya geçip Ali Fuat Paşa emrindeki ekip ile İstiklal Savaşı hazırlıkları yaptı. Bu hazırlıklardan sonra 1919 yılında, Kurtuluş Savaşı başladı. Yunanlılar, Ermeniler ve Fransızlara karşı yapılan bu savaş, Türk milletinin kaderini değiştirdi. Kurtuluş Savaşı'nda ki cephelerle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

KURTULUŞ SAVAŞI'NDA HANGİ CEPHELERDE SAVAŞILDI?

Kurtuluş Savaş'ında Batı, Doğu ve Güney Cephesi olmak üzere üç temel cephede savaşıldı. Ermeniler, 1918 yılında Çarlık Sistemi yıkıldığı zaman bir devlet oluşturdular. Bu devlet, Doğu Bölgesi'ndeki sınırlarda yaşayan Türk halkına  zulüm ve katliamlar yapmaya başladı. TBMM ise bu baskıların durması için Ermenilere askeri harekat düzenlenmeye karar verdi. Aslında 7 Haziran'da taarruz emri verildi. Ancak Sovyet Hükümeti, bu sınır meselesinin siyasi yollarla da çözülebileceğini bildirmesi üzerine ordu geri çekildi. Ermenilerin Türk halkına yaptıkları zulümlerin artması ve Otlu'yu işgal etmeleri, Artvin'in de Gürcüler tarafından alınması üzerine ordu saldırıya geçti. Ermenistan'ın yenilgiye uğramasından sonra Gümrü Antlaşması imzalandı. Doğu Bölgesi kurtarıldı ve sınır tekrar çizildi.

Kilikya Cephesi olarak da bilinen Güney Cephesi'nde , Fransızlar ve Ermenilerle mücadele edildi. Fransızlar Adana, Osmaniye ve Mersin'i işgal etti. Yöre halkına yaptıklarını katliamlar ise oldukça ses getirdi. Molla Mehmet Karayılan önderliğindeki ordu ve yöre halkı, bu şehirleri kurtararak savaşı sonlandırdı. Ankara Antlaşmasından sonra Fransızlar Güney Cephesi'nden çekildi.

Bursa- İzmir- Balıkesir- Kütahya- Eskişehir hattında gerçekleşen savaşlar Batı Cephesi'nde gerçekleşti. Burada kurulan Kuva-yi Milliye, Kurtuluş  Savaşı'nın ilk savunma hattıdır. Kuva-yi Milliye örgütlenmeleri için Balıkesir'de ve Alaşehir'de kongreler yapıldı. Ancak bu milli direniş örgütü, Yunan saldırıları karşısında başarılı olamadı. Düzenli ordunun kurulması ile başarı elde edildi. Kuva-yi Milliye'nin kaldırılmasıyla Demirci Efe ve Çerkez Ethem isyanları başladı. Bu isyanlarda 1. İnönü savaşından sonra bastırıldı. Kurtuluş Savaşı'nda en çok mücadele verilen yer Batı Cephesi'dir. Bu cephe, Yunanların İzmir'i işgal etmesi ile başlamış, Mudanya Mütarekesi'ne kadar devam etmiştir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
8
7
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?