onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kronik Yorgunluk Sendromuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kronik Yorgunluk Sendromuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
07.12.2021 - 11:49

Kronik yorgunluk sendromu, kişinin kendini sürekli olarak halsiz, bitkin ve mutsuz hissetmesi olarak tanımlanır. Özellikle son yıllarda bu sendromun görülme sıklığında artışlar yaşanmaktadır. Stres, psikolojik baskılar ve yoğun iş temposu kronik yorgunluk sendromunu tetikleyebilmektedir. Bazı hastalarda bu rahatsızlık, daha da şiddetlenir ve kişinin işini, günlük yaşamını olumsuz olarak etkiler. Kronik yorgunluk yaşayan hastalara sadece fiziksel tedavi değil, çeşitli psikolojik tedavi şekilleri de uygulanmaktadır. Peki, kronik yorgunluk sendromu için hangi doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kişi yeterli düzeyde dinlense bile kendini sürekli olarak yorgun hisseder. Bundan dolayı da iş verimliliğinde birtakım düşüşler yaşanır. Aynı zamanda isteksizlik ve sosyal hayattan uzaklaşma da görülmektedir. Kişi, gün içinde çok efor sarf ediyor ise bu yorgunluk ve enerji düşüklüğü kabul edilebilir. Ancak kişinin günlük aktivitelerini yapamayacak duruma gelmesi ve bakıma muhtaç olması kronik yorgunluk sendromudur. Bu sendromunun  nedeni ise halen daha kesin olarak bilinmemektedir. Ancak genellikle 30- 50 yaş arası kişilerde görülür. Ayrıca erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla yaşanır. En az 6 ay belirti gösteren kişilere tam teşhis koyulabilir. Kronik yorgunluk sendromuna neyin yol açtığı tam olarak bilinmese de stres bu durumu arttıran en önemli faktördür. Aynı zamanda kişinin uyku ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılayamaması da bu duruma yol açabilir. Kronik yorgunluk sendrom hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri

Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri

Bu sendromun en yaygın belirtisi, kişi uzun süre dinlese bile halen daha kendini yorgun hisseder. Aynı zamanda tükenmişlik hissi de yoğun olarak yaşanır. Kronik yorgunluğun diğer belirtileri ise şunlardır:

  • Mide bulantısı ve kusma

  • Sürekli yaşanan uyku hali

  • Baş ağrısı

  • Karın ağrısı

  • Kas ve eklem ağrıları

  • Boğaz ağrısı

  • Enerji düşüklüğü

  • Unutkanlık

  • Bilişsel performansta azalma

  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması

  • Bağırsak düzenin bozulmalar

  • Çevreye karşı olumsuz, agresif tavırlar

  • Sürekli huzursuzluk

  • Depresyon

Kronik Yorgunluk Sendromuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Kronik Yorgunluk Sendromuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Kronik yorgunluk belirtileri yaşayan kişilerin sağlık kuruluşlarının iç hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gitmeleri gerekir. Uzman doktor gerek görürse romatoloji, fiziksel tedavi ve rehabilitasyon, endokrinoloji gibi bölümlere de yönlendirebilir. Eğer bu durum, bir hastalıktan kaynaklanmıyor ise psikolog ya da psikiyatriye yönlendirilir. Kronik yorgunluk sendromu tedavisinde bu bölümlerin hepsi birlikte çalışır. Tedaviler ise sendromun şiddetine, kişinin günlük yaşamını etkileme miktarına göre yapılmaktadır.

Yoğun iş temposunun hafifletilmesi, egzersiz yapılması, stresin yönetilmesi kronik yorgunluk sendromunu hafifletir. Aynı zamanda bazı ilaçlar ve terapi yöntemleri ile de sendromun belirtilerini en aza indirgenebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın