Görüş Bildir
Haberler
Kitaplardan Uyarlanan 18 Başyapıt Film

Kitaplardan Uyarlanan 18 Başyapıt Film

Mustafa3rgun
02.03.2015 - 07:49 Son Güncelleme: 03.03.2015 - 02:59

Her zaman sevdiğimiz kitapları defalarca okumak hoşumuza gidiyor ama bu kitapların film versiyonları da bir o kadar heyecanlı olmuyor değil. Hele bu versiyonlar dört dörtlük yapımlarsa baş yapıt olarak yıllarca unutulması imkansız sanat eserleri olarak kalıyorlar.

Bu yapıtların başlıcalarını sizlere sunuyoruz.

Kaynak: http://www.presshaber.com/kitaplardan...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. “Esaretin Bedeli”

1. “Esaretin Bedeli”

Orjinal adı: “The Shawshank Redemption

Yazar: Stephen King

Yönetmen: Frank Darabont

Film mahpus hayatının acı ve korkusu dışında insan ilişkilerine adanmıştır. Tim Robbins ve Morgan Freeman kendi rollerinde tüm ayrıntı ve yeteneklerini serglemişler. Oyunculuktan başka Thomas Newman’ın müziği mahpus hayatının zorluklarını seyirciye gösterebilmiştir.

2. “Baba”

2. “Baba”

Orjinal adı: “The Godfather

Yazar: Mario Puzo

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Film mafya hayatını anlatarak kapıları bu farklı hayatlara açıyor. 3 saatlik bu filimde yazar ve yönetmen ailelerin savaşını değil, insan hayatlarını anlatıyor. Bu hayat tam olarak tüm ayrıntılarıyla gözlerimiz önüne seriliyor. Film eksiksiz ve dokunaklı senaryosuyla insanları defalarca bu yapıta odaklıyor.

3. “Yeşil Yol”

3. “Yeşil Yol”

Orjinal adı: “The Green Mile

Yazar: Stephen King

Yönetmen: Frank Darabont

Yönetmenin önünde 2 seçim vardı: Ya filmi daha da renkli ve farklı kılmak ya da kitabı olduğu gibi filme taşımak. Yönetmen 2.sini seçti. Kitapdaki hiç bir ayrıntıdan kaçınmayarak her sayfayı filme döktü. Hatta oyuncuların diyalogları bile kitaptaki gibi filme taşınmıştır.

4. “Dövüş Kulübü”

4. “Dövüş Kulübü”

Orjinal adı: “The Fight Club

Yazar: Chuck Palanick

Yönetmen: David Fincher

Filmde ana konudan farklı hiç bir ayrıntı yoktur. Sadece son kitapta olduğundan farkı, bir insanın dünyaya bakışını değiştirebileceğini yazar bile söylemiştir.

5. “Forrest Gump”

5. “Forrest Gump”

Orjinal adı: “Forrest Gump

Yazar: Winston Groom

Yönetmen: Robert Zemekis

Filmin abartılı senaryosu, filmi kesinlikle bozmadan ona daha da zor ve derin bir anlam katıyor. Tom Hanks’in mükemmel oyunu filmi daha derin ve dramatik kılarak, kendinin en güzel rollerinde birini gerçekleştirmiş oluyor. Film tüm yaşlara ve yıllara hitap ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. “Rüzgar gibi geçti”

6. “Rüzgar gibi geçti”

Orjinal adı: “Gone with the wind

Yazar: Margarett Mitchell

Yönetmen: Victor Fleming; Sam Wood

Film ilk renkli yapıt olarak şuan bile etkisini kaybetmemiştir. Modern film efektleri bu filmin doğal güzelliği ve esrarengizliği ile karşılaştırılamaz. Film insanları hayatı sevmeğe, ona daha da sarılmaya davet ederek aynı zamanda insanların son ana kadar ümitlerini kaybetmemelerini gösteriyor.

7. “Guguk Kuşu”

7. “Guguk Kuşu”

Orjinal adı: “One Flew Over the Cuckoo’s Nest

Yazar: Ken Kesey

Yönetmen: Miloš Forman

Zamanında yönetmen bu filmle ilgili yazardan çok azar işitmiştir. Sebebi filmin değiştirilerek kitaptan farklı ekranlara gelmesiyle orjinal konudan uzaklaşmasıdır. Yazar hatta filmi izlemekten bile imtina etmiştir.

8. “Cinnet”

8. “Cinnet”

Orjinal adı: “The Shining

Yazar: Stephen King

Yönetmen: Stanley Kubrick

Filim dünyada korku türünün en güzel örneklerinden biri sayılır. Filimdeki tüm sahneler gerçekçiliği, çekiciliği ile hafızalara kazınmış baş yapıt haline gelmiştir.

9. “Kuzuların Sessizliği”

9. “Kuzuların Sessizliği”

Orjinal adı: “The Silence of the lambs

Yazar: Thomas Harris

Yönetmen: Jonathan Demme

Yönetmen kitaptan geri kalmayan bir sanat eseri yaratmıştır. Burada aniden korkutucu sahneler yok, aksine Hannibal sakin bir müzik eşliğinde kurbanlarını öldürüyor. Film psikoloji ile akıl oyununun biraraya gelmediğini gösteriyor.

10. “Schindlerin Listesi”

10. “Schindlerin Listesi”

Orjinal adı: “Schindler’s List

Yazar: Thomas Kenilli

Yönetmen: Steven Spielberg

Film Holocoustdan bahseden gerçek hayattan uyarlanmış bir yapıttır. Bu kitap Bukerov ödülünü alsa da gerçek popülerliğini film sayesinde kazanmıştır. 7 Oscar ve Grammy ödülü almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. “Kefaret”

11. “Kefaret”

Orjinal adı: “The Atonement

Yazar: Ian McEwan

Yönetmen: Joe Wright

Senaryo yazarları film üzerinde mükemmel bir çalışma yaparak kitabın tüm ayrıntılarını filmin her anında göstermişlerdir. Bu yazarın film konusunda pozitif düşüncesine sebep olmuştur. Senaryosu dinamik, renkli ve çok taraflıdır. Film tamamen sevgi, nefret, hayal kırıklığı, acı ve azap hissi ile dolu bir ekran yapıtıdır.

12. “12 Sandalye”

12. “12 Sandalye”

Orijinal adı: “12 стульев

Yazarlar: İlya İlf, Evgeniy Petrov

Yönetmen: Leonid Gayday

Zekice düşünülüp kâğıt üzerine aktarılmış bu eser gerçekten de güldürdükçe düşündüren bir yapıttır. Kitabın en güzel ayrıntılarını kesintisiz ekrana taşıyan en güzel filmlerden bir tanesi sayılır. Film boyu mücevher peşinde olan ikilinin karşılaştığı trajikomik olayları anlatılmıştır.

13. “İngiliz Hasta”

13. “İngiliz Hasta”

Orijinal adı: “The English Patient

Yazar: Michael Ondaatje

Yönetmen: Anthony Minghella

Kitaptan daha fazla ilgi gören filmlerden bir tanesi sayıla bilir. Askeri psikolojik dramdan Minghella muhteşem bir melodram yaratmıştır. Bazı yerler değiştirilmiş, bazıları çıkartılmıştır. En önemlisi esas vurgu değiştirilmiştir. Kitabı okuyup filmi izledikten sonra yalnız yönetmenin bu işte ne kadar usta olduğunu anlayacaksınız.

14. “Akıl Oyunları”

14. “Akıl Oyunları”

Orijinal adı: “A Beautiful Mind

Yazar: Silvia Nazar

Yönetmen: Ron Howard

“Güzel zeka: matematik dehası John Nas’ın hayatı” kitabı 1988 yılında yayınlanmıştır. O zaman kitap sansasyon yaratarak rekorları kırmıştır. 2001 yılında “Akıl oyunları” filmi yayınlandı.

15. “Otomatik portakal”

15. “Otomatik portakal”

Orijinal adı: “A Clockwork Orange

Yazar: Anthony Burgess

Yazar: Stanley Kubrick

Bu eser yazarın hayatının kritik döneminde yazılmıştır. Yazarın eşinin sarhoş firari asker grubu tarafından dövülmesi bu kitabın yazımında dönem noktası olmuştur. Birkaç sene sonra eser yönetmenin eline geçerek ilk önce hiçbir his uyandırmasa da daha sonra onu kendine hayran bırakmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. “Bir rüya için ağıt”

16. “Bir rüya için ağıt”

Orijinal adı: “Requiem for dream

Yazar: Hubert Selby, Jr

Yönetmen: Darren Aronofsky

Eser 1978 yılında yayınlanmış olup uyuşturucu ve acımasız hayat ile ilgili açık bir şekilde her şeyin anlatıldığı eserlerden bir tanesidir. 2001 yılında yönetmen ilgili senaryo doğrultusunda dünya çapında film yaratmıştır. Başta kitapla filmin aynı olduğu görünse de daha sonra bunun bir yanıltma olduğu, kitapta yazılan bu azapların biraz daha hafifletildiği anlaşılıyor.

17. “Köpek kalbi”

17. “Köpek kalbi”

Orijinal adı: “Cобачье сердце

Yazar: Mihail Bulgakov

Yönetmen: Vladimir Bortko

Yönetmenin gelmiş geçmiş en güzel filmi olup sanatının zirvesi sayılıyor. Bulgakov’un alaycı sitilinden az da olsa kaybetmeyerek bunu ekranlara taşımıştır.

18. “Sapık”

18. “Sapık”

Orijinal adı: “Psycho

Yazar: Robert Bloch

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Kitap korku tarzını tepetaklak ederek filmi az bütçeli olmasına rağmen hafızalara kazımıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
7
5
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın