Görüş Bildir
Haberler
Kırşehirliler 60 Yıl Önceki İlçelerini Geri İstiyor

Kırşehirliler 60 Yıl Önceki İlçelerini Geri İstiyor

Ulaş
17.03.2014 - 23:46

Kırşehirliler 60 Yıl Önceki İlçelerini Geri İstiyor

Kırşehirliler 30 Mart'taki yerel seçimlerin hemen ardından 60 yıl önce kendilerinden kopardıklarını söyledikleri Avanos, Hacıbektaş gibi ilçelerini geri almak için önce kampanya başlatmaya, ardından da dava açmaya hazırlanıyor.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, gerekirse bu ilçelerde halkoylaması için sandık kurulmasını istiyor.

60 yıl önce Kırşehir, iktidara oy vermeyince ilçe olmakla cezalandırılıyor. Nasıl mı?

Demokrat Parti'nin (DP) fırtına gibi estiği 1954 seçimlerinde Kırşehirliler oylarını iktidara değil, liderliğini Osman Bölükbaşı'nın yaptığı Cumhuriyetçi Millet Partisi'ne veriyor. İktidardaki DP, bu duruma tepki gösteriyor ve Kırşehir'i ilçe yaparak cezalandırıyor.

Yoğun eleştiriler üzerine 1957 yılında Kırşehir'in cezası kalkıyor ve yeniden il statüsüne yükseltiliyor.

Ancak aralarında Kapadokya bölgesindeki Avanos, Hacıbektaş'ın da bulunduğu bazı ilçeler Nevşehir ve Aksaray'a devrediliyor.

Kırşehirliler, uzun yıllardır 'kendilerinden koparılan dallar' olarak niteledikleri bu ilçeleri geri almak istiyor.

2011 yılında aralarında Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk'ün de olduğu Kırşehirliler, bu ilçelerin belediye başkanlarıyla görüşmeler yapıyor. Ancak o günden bu güne bir ilerleme sağlanamıyor.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, ilçelerin tekrar Kırşehir'e dönmesi için seçim sonrasında harekete geçeceklerini söylüyor.

Öztürk, 'Devlette devamlılık olduğu için avukatımızla birlikte bir dosya hazırlıyoruz. Meclise kadar taşıyacağız' diyor.

Kendisi de Kırşehirli olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a da danışacaklarını belirten Öztürk, onun yönlendirmesiyle dava açacaklarını söylüyor.

Kendilerinden koparılan ilçelerin belediye başkanlarıyla daha önce bir araya geldiklerini, onların da bu fikre olumlu baktığını ileri süren Öztürk, 'Demokraside ağaç yapraksız olmaz. O dallarımızı, o yapraklarımızı hep döktüler, hep aldılar. Biz şimdi onun mücadelesini veriyoruz' diyor.

Kırşehir ilçelerini Nevşehir'den geri istiyor

Kırşehirliler 30 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından 60 yıl önce kendilerinden 'koparılan' ve Nevşehir'e bağlanan Avanos, Hacıbektaş gibi ilçelerini geri almak için dava açmaya hazırlanıyor. Sinan Onuş Kırşehir ve Nevşehir'de halkın görüşlerini sordu.

İzleyinmp4

Bu ses/görüntü klibini oynatmak için Flash 8 veya daha yeni sürümleri gerekmektedir

Flash yazılımını edinmek için

Alternatif formatta oynat

Avanos'ta halı ticareti yapan Yasin Diler, bir sandık kurulduğunda Nevşehir'i tercih edeceğini söylüyor.

Anketörlük yaptığını söyleyen Süleyman İmamoğlu da 'Neşet Ertaş söylerse düşünebilirim' diye esprili bir yanıt veriyor.

Göreme'de halı ticareti yapan Mehmet Dilari, 'Bu işler devlete düşüyor. Kırşehir 90, Nevşehir 15 kilometre uzaklıkta. Kanuni işlemlerimizi daha pratik yaptırabilmek açısından Nevşehir daha iyi ama devlet bakidir, vereceği karara boynumuz kıldan incedir' diyor.

Avanos'ta seramik sanatçısı olan Ayşe Torun, oyunun renginin 'Nevşehir' olacağını söylüyor, 'Çünkü burada doğdum' diyor.

Avanos'ta pansiyon işleten Mükremin Tokmak, Kapadokya bölgesindeki ilçelerin geçmişte Nevşehir'e bağlanmasını 'Malum kaza ve kabul edilmez bir noktada' diye niteliyor. Tokmak, Kırşehirlileri haklı buluyor ama bürokratik işler nedeniyle Kırşehir'in uzaklığının yöre halkını yıpratacağını söylüyor.

Tokmak, 'Ama tarihsel ve kültürel olarak bizim bağ olduğumuz gönül şehrimiz sonuçta Kırşehir. Böyle bir referandum olursa evet derdim' diyor.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0