Görüş Bildir
Haberler
Kesab Halkı Lazkiye'ye Sığındı

Kesab Halkı Lazkiye'ye Sığındı

Onedio Medya
01.04.2014 - 16:40 Son Güncelleme: 01.04.2014 - 17:18

Kesab Halkı Lazkiye'ye Sığındı

El Kaide'nin saldırdığı Kesab kasabasında yaşayan Ermeniler Suriye ordusunun yardımıyla Lazkiye'ye kaçtı. Kesab'da Ermenilere yönelik yapılan saldırılar dünyada büyük yankı uyandırdı.

Suriye Ordusu Kesab'ı El Kaide bağlantılı grupların elinden almaya çalışıyor. Ermenilerin yaşadığı bölgeye yapılan saldırıların ardından yüzlerce Ermeni kaçtı, bu saldırılar uluslararası basında ve sosyal medyada çok ses getirdi. Ermenistan ise terörist grupları desteklediği için Türkiye'yi suçluyor.

Türkiye-Suriye sınırında Ermenilerin yaşadığı Kesab'da çatışmalar sürüyor. El Nusra tarafından ele geçirilen kasabada yaşayan yüzlerce kişi kaçmaya çalışıyor ve uluslararası duyarlılık yaratmaya çalışıyorlar.

Kesab, Suriye'nin Lazkiye bölgesinde yer alan 2 binden fazla Ermeni'nin yaşadığı Türkiye'ye sınır olan bir kasaba. 21 Mart'ta El Kaide bağlantılı gruplar Türkiye sınırından Suriye'ye geçerek kasabayı ele geçirmek için Suriye ordusu ile çatışmaya başladı.

Ermenistan hükümeti Birleşmiş Milletler'e Kesab'ı koruması için çağrıda bulundu. Türkiye'yi suçlayan Ermenistan kendi agresif siyasi propagandası için, Cihadçıların sınırı geçmesine izin vererek Ermenilere yönelik katliamlar yapılmasına izin verdiğini ifade etti.

Yüzlerce Ermeni kaçtı

Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi milletvekili Arman Saakyan Lazkiye'ye giderek Kesab'dan kaçan mültecilerle konuştu. Russia Today'e konuşan Saakyan silahlı çetelerin Kesab'a Türkiye'den girdiğini ifade etti.

'22 Mart gününün erken saatlerinde, Türk sınır muhafızları ortadan kayboldu ve farklı ülkelerden gelen teröristler ağır silahlarla Kesab'a saldırdılar'dedi.

'Yerel güvenlik güçlerinin ve Suriye ordusunun yardımıyla ağırlıklı olarak Ermeni olan Kesab halkı buradan kaçmayı başardı ve Lazkiye'deki Ermeni kilisesinin yer aldığı bölgede kalıyorlar'. Parlamento üyesi sadece çok yaşlı insanların El Nusra tarafından işgal edilen kasabada kaldığını belirtti.

Kesab'tan kaçarak Lazkiye'ye sığınan Ermeniler'in Asdvadzadzin Kilisesi'ndeki ayininden görüntüler

RT'nin aktardığına göre Kesab'a 60 km uzaklıkta St. George Ermeni Manastırı'nda sığınan bir grup bulunuyor.

Kasabanın rahibi Peder Maron 'Herkes birlikte hareket ediyor ve güvende olabilmek için El Nabien'e gidiyor. Ordu ve ulusal güvenlik güçleriyle birlikte kurtarabildiğimiz kadarını kurtarıyoruz. Kesab'da 40 kişi daha kaldı bunların çoğunluğu yaşlı ve engelli, ama orada yaşayanların çoğunluğunu Lazkiye'ye getirmeyi başardık'dedi.

Ermeni Cemaati Konseyi başkanı Bugus Kazaryan evlerinin saldırıya uğramasından çok kısa bir süre önce kurtulduklarını belirtti. Kesab'tan Ermeniler dışında başka etnik kimlikleri de olan yaklaşık 850 ailenin Lazkiye'ye sığındığını ifade etti.

Kazaryan, Suriye Ordusu'nun 'Suriye'ye sadece öldürmek için gelen,başka amaçları bulunmayan teröristleri' yok edebilmesi için kasabadan kaçtıklarını söyledi.

Kesab'da yaşayan Hrach Chegelian ise 'Bombardıman sabahın erken saatlerinde başladı. Çocuklarımızı korumak için mücadele ettik. Ağır saldırıdan korunmak için yere yattık. Evlerimizden hiçbir şey alamadık'dedi. Siran Demirchian isimli başka bir Kesablı ise yanlarına hiçbir şey alamadıklarını. Kıyafetlerinin bile olmadığını,üzerlerinde ne varsa o an o şekilde terk ettiklerini belirtti.

Saldırılar çok ağır

Son bir kaç gündür medyada dolaşan raporlara göre, çeteler tarafından Ermenilerin öldürüldüğü iddia ediliyor. Videolardan birinde Kesab'da Ermenilere yönelik katliamların görüntüsü bulunuyor. Kamera görüntülerinde kim oldukları belli olmayan kişiler saldırganlar tarafından vuruluyor.

Başka kaynaklara göre de El Nusra örgütü bölgedeki tarihi kiliseleri yok ediyor.

#SaveKessab

Geçtiğimiz haftasonu Kesab hakkındaki haberler sosyal medyayı salladı. El Kaide militanlarının Ermenilere yönelik vahşi saldırıları tepki topladı.

Twitter'da ayrıca Kim Kardashian, Cher ve Jared Leto tarafından paylaşılan haberlerle Ermenilerin yaşadığı şehirlere destek olma çağrısında bulunuldu ve #savekessab hashtag'i en popüler gündemlerden biri haline geldi.

Arman Saakyan tarafından Facebook'da yaptığı açıklamada 'istediğimiz sadece yaşamak. Eğer bunu görmezden gelirsen teröristler tarafından öldürüleceğiz tıpkı Halep ve Suriye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi'dedi

'Bugün, Anneler günü güzel şehrimiz El Kaide ve El Nusra'nın saldırısına uğradı hem de Türkiye hükümetinin bütün askeri ve teknik desteğini alarak'diye ekleyen Saakyan Ermeni Soykırım'ına değinerek tarihte Türkiye aynı bölgede bizi üç kez öldürdü diye vurguladı.

Daha önce soL Haber Portal'ında da yayınlanan videoda silahlı El Kaideciler, Kesab sınırından ellerini kollarını sallayarak geçiyordu. Bu görüntüleri destekleyen Kesab'da yaşayan Gevorg Nazarian'ın RT'ye yaptığı açıklamada; 'Büyük bir grubun geldiğini gördük. Ateş etmemelerini söyledik. Teröristler Türk askerleri tarafından korunuyordu. Köyümüze vardıklarında ateş etmeye başladık ama daha fazla yapamadık sadece 7 kişiydik. Bu yüzden kaçtık ve ormana geri döndük. Ardından da Kesab halkı kasabayı terk ettiler' dedi.

Suriye ordusu El Kaide militanlarını kasabadan kovmak için operasyon düzenledi keza bu bölge Şam için stratejik bir önem arzediyor.

Suriyeli yetkililer de eleştirilerini Ankara'ya çevirmiş durumda. Aynı zamanda Moskova da Kesab hakkında endişeli olduklarını ifade ediyor. Voice of Russia'ya konuşan Rusya Dış İşleri Bakanlığı 'Kesab'da radikal islamcıların saldırıları tüm dünyada Ermeni camiası tarafından tepkiyle karşılanıyor. Yerevan'daki Birleşmiş Milletler ofisinin önünde gösteriler düzenleniyor. Aynı zamanda, Ermenistan Cumhuriyeti ise Suriye hükümetine Ermeni halkını koruduğu için minnettar olduğunu belirtti' dedi.

ABD hükümeti ise 'Kesab'da yaşanan saldırılardan ve pek çok insanın Kesab'dan kaçmak zorunda bırakılmasından ciddi bir biçimde rahatsızız'diyen ABD sözcüsü Marie Harf 'siviller ve onların ibadethaneleri mutlaka korunmalıdır' diyerek ekledi.

(soL - Dış Haberler) 

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/dunyadan/kesa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0