Görüş Bildir
Haberler
Kendinizi Kötü Hissetmeyin! Çocukların Okul ve Ev İşlerinden Kendine Vakit Ayıramayan Annelere İyi Hissettirecek Öneriler

Kendinizi Kötü Hissetmeyin! Çocukların Okul ve Ev İşlerinden Kendine Vakit Ayıramayan Annelere İyi Hissettirecek Öneriler

Selen Simsek
28.03.2020 - 08:45

Karantina günlerinde annelerin işleri iyice arttı. Çocukların okulu, yemeği, evin temizliği, bulaşığı, çamaşırı, ütüsü bitmiyor. Tüm aile de evde olduğundan, işler hem zorlaştı hem de annelerin kendilerine ayıracak hiç vakti kalmadı. Ancak hem fiziken hem de moral olarak annelerin iyi olması çok mühim. Evi çekip çeviren kişi anne olduğu için, ister istemez çoğu anne kendini çok zorluyor ve gün sonunda kendini tükenmiş hissediyor. Halbuki siz iyi olmazsanız aileniz de olamaz. İşte dünyaca içinde bulunduğumuz bu zor günlerde annelerin kendine vakit ayırması ve iyi hissetmesi için pratik öneriler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşlerinizi kolaylaştırmak için günlük plan yapın.

İşlerinizi kolaylaştırmak için günlük plan yapın.

Evden çalıştığınız için işlerinizi yetiştiremiyorsanız, en güzeli kendinize günlük bir plan çıkarmak. Bu planda en acil ve en önemli olanların yanına yıldız koyun. İlk önce onları yapın. Listede ne kadar çok iş bitmiş olarak işaretlenirse, moraliniz o kadar iyi olacaktır. Bu yüzden ilk önce, kısa sürede halledebileceğiniz işleri yapın ve listede işaretleyin.

Mutfakta pratik olun.

Mutfakta pratik olun.

Mutfakta çok fazla zaman harcadığınızı düşünüyorsanız bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Basit ve kısa sürede yapabileceğiniz yemekleri tercih edin. Köfte yapıyorsanız örneğin, tek seferlik değil çokça yapın ve buzluğa atın.

Fikir olması açısından işte size çok pratik ve sağlıklı bir menü önerisi. Buharda brokoli ve karnabahar haşlayın. Buzluktan çıkardığınız köfteleri yağsız tavada pişirin. Yanına da şehriyeli pirinç pilavı. Hepsini yapmak maksimum 15 dakika sürecek. Ev yapımı yoğurdu da dolaptan çıkarın. Cacık yapmakla uğraşmak yerine yoğurt olarak tüketin. İşte hem pratik hem sağlıklı hem de dengeli beslenme sağlayan bir menü size.

Mümkünse tencere yemeklerini 2 günlük yapın, böylece her gün mutfağa girmek zorunda kalmayın. İç harcı gibi hazırladığınız şeyleri bolca yapıp, sonradan kullanmak üzere derin dondurucuya atın. Bir sonrakinde işiniz çok daha hafif olacaktır. 

Çocuğunuz yapması uzun vakit alan bir yemek isterse, hemen olur demek yerine, hafta sonu yapabileceğinizi söyleyin. Unutmayın sizin dinç ve yüksek moralli olmanız lazım. Evdeki herkesi 24 saat mutlu etmek için çabalarsanız, kendinizi çok yıpratırsınız.

Uykusuz kalmayın.

Uykusuz kalmayın.

Ev işlerini yetiştirmeye çalışırken, kendinizi ihmal etmeyin. Uykunuza dikkat etmezseniz, işinizde hatalar yapıp istemediğiniz sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Öte yandan uykusuz kalmak, ruhsal olarak da size iyi gelmeyecektir. Tüm aile evde olduğunuz bu günlerde; asabi, her şeye sinirlenen bir anne olmak istemezsiniz.

Uyumak istiyorum ama vakit yok diye düşünüyor olabilirsiniz. Kendinize vakit ayırmak elinizde. Cep telefonunuzu 1 gün boyunca hiç ellemeyin. Ne kadar çok vaktin size kaldığına inanamayacaksınız. Yine de vakit yetmiyorsa, günlük planınızda uykuyu acil ve önemli olarak işaretleyin. Ve listenin en başına yazın.

Sosyal medyada sürekli koronavirüs ile ilgili haberleri okumayın.

Sosyal medyada sürekli koronavirüs ile ilgili haberleri okumayın.

Sosyal medyada geçirdiğiniz vakti sınırlandırın. Günde 15 dakika tüm haberlere hakim olmak için yeterli. Eğer salgın hakkında durmadan bir şeyler okursak, bu anksiyete gibi sorunlara neden olabilir.

Kendinizi salmayın.

Kendinizi salmayın.

Nasıl olsa evdeyiz diye kendinizi salmayın. Saçınızı tarayın, hafif bir makyaj yapın veya en kötü bir ruj sürün. Aynaya baktığınızda kendinizi canlı görmek sizi daha iyi hissettirecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kendinizi sağlıksız yemeklerle mutlu etmeye çalışmayın.

Kendinizi sağlıksız yemeklerle mutlu etmeye çalışmayın.

Çoğumuz bunu yapıyoruz. Kendimizi mutlu etmek için yemeğe saldırıyoruz. Ve saldırdığımız yemek ne yazık ki hiçbir zaman salata veya tavuk ızgara olmuyor. Pizzalar, hamburgerler, kızartmalar, cipsler, çikolatalar ve pastalar oluyor. Bu bize anlık mutluluk verse de, uzun vadede bizi mutsuz edecektir. Hele ki şu anda, sağlığımıza ekstra özen göstermemiz gereken bir dönemdeyiz. Bu yüzden, eve mümkün olduğunca sağlıksız bir şey sokmayın. Düzenli beslenin. Öğün atlamayın.

Çocuklarınızla yoga yapın veya dans edin.

Çocuklarınızla yoga yapın veya dans edin.

Çocuklarınızla gün içerisinde mutlaka 15 dakika yoga yapın veya dans edin. Ne kadar iyi hissettirdiğine inanamayacaksınız.

Ne yapın edin kendinize gün içinde yarım saat ayırın.

Ne yapın edin kendinize gün içinde yarım saat ayırın.

Hiç vakit yok diyorsanız, yarım saat erken uyanmaya çalışabilirsiniz. Hava güneşliyse, balkona çıkıp kahvenizi içerek güne başlamak harika bir fikir olacaktır. Ya da çocuklar öğlen uykusuna yatıyorsa, o sırada kahvenizi yudumlayıp kitabınızı okuyabilir veya en sevdiğiniz diziyi izleyebilirsiniz. Ne yapın edin bu vakti kendinize mutlaka ayırın. Unutmayın, bulaşıkları çocuklar salonda oynarken de yıkayabilirsiniz. Vakit bulduğunuzda önceliğiniz kendiniz olsun.

Akşam yatmadan önce mutlaka ılık bir duş alın.

Akşam yatmadan önce mutlaka ılık bir duş alın.

Özellikle yorulduğunuz günün akşamlarında belki duşa girmeye üşeniyor olabilirsiniz. Ama lütfen suyun iyileştirici gücünden faydalanmak için kendinizi zorlayın.

Süper kahramanlık işini abartmayın.

Süper kahramanlık işini abartmayın.

Evet, tüm anneler birer süper kahramandır. Ama dünyanın en iyi süper kahramanı olmak için kendinizi yıpratmayın. Aileniz sizi her koşulda seviyor ve takdir ediyor. Unutmayın süper kahramanların da dinlenmeye ihtiyacı vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ev işlerinde iş bölümü yapın.

Ev işlerinde iş bölümü yapın.

Ev işlerini paylaştırın ve bunu bir oyun haline getirin. Çocuklara görevleri en kısa sürede bitirme oyunu oynuyoruz diyebilirsiniz. Oyuncak madalyalar ile bu oyunu renklendirebilir, ertesi gün tekrar oynamak için istek uyandırabilirsiniz. Babaları da oyuna katmayı unutmayın :) Bu sayede hem ailecek eğlenebilir hem de iş yükünüzü azaltabilirsiniz. Çünkü hayat paylaşmaktır!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
14
7
4
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın