onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kayseri'ye Gidenlerin Görmeden Dönmemesi Gereken 11 Doğa Harikası

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Kayseri'ye Gidenlerin Görmeden Dönmemesi Gereken 11 Doğa Harikası

Kerem Turan
19.10.2014 - 15:44 Son Güncelleme: 20.10.2014 - 22:33

''Kayseri tense, Erciyes onun ruhudur.''

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Erciyes Dağı

1. Erciyes Dağı

Erciyes Dağı, 3916 metre yüksekliği ile İç Anadolu Bölgesi'nin en yüksek, Türkiye'nin ise 5. yüksek dağıdır. (Ağrı-Cilo-Süphan-Kaçkar-Erciyes)  Kayseri'nin 25 km batısında yer alan stratovolkandır.

Kayseri'nin sembolü haline gelen Erciyes Dağı için ''Uzaklaştıkça yakınlaşan, yakınlaştıkça uzaklaşan dağ'' yakıştırması yapılmaktadır. Kayseri tense Erciyes onun ruhudur.

2. Kapuzbaşı Şelaleleri

2. Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Elif Şelalesi 

Kapuzbaşı Şelaleleri, 500 metrekarelik bir alan içerisinde 7 adet şelaleden ibaret doğa çatlağından, kayalar arasından fışkıran, 30-76 metre yüksekliklerden çok büyük su debisi ile dökülen, ayrıca yaz ve kış aylarında devamlı surette akan kaynak şelaleleridir.

Kapuzbaşı Takım Şelaleleri

Kayseri'nin Yahyalı ilçesine 76 km mesafede bulunan Kapuzbaşı köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Ensenin tepe adlı blok kayadan çıkan şelalelerin beşi tepenin doğusunda, ikisi güneyinde yer almaktadır. 30-76 m. Arasında değişen şelalelerin suları, Aladağ-Aksu suları ile birleşerek Zamantı Irmağı'na, oradan da Seyhan Nehri’ne karışırlar.

Aladağ zirvelerinde bulunan kar ve buzulların erimesiyle beslenen, yaz-kış suları hiç kesilmeyen şelalelerden doğudaki 3 şelale Takım şelale adını alırlar ve yükseklikleriyle tanınırlar. Elif şelalesi ise  yayvan ve dağınık olup çevresi mesire yeridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kapuzbaşı Güney Şelalesi

Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Kapuzbaşı Şelalesi'nin en önemli özelliği kaynağından çıktığı şekilde aşağı dökülmesidir.  Kapuzbaşı Şelaleleri (76m) irtifa akışı itibariyle Victoria Şelalesi (100m) hariç Amerika'da bulunan Niagara Şelalesi'nden(55m), Finlandiya'da bulunan İmatra Şelalesi'nden(25m), Erzurum'daki Tortum Şelalesi'nden (50m),Antalya'daki Düden Şelalesi'nden(25m) ve Manavgat Şelalesi'nden (5m) daha büyüktür. Şelalelerin aktığı yerin rakımı 700 metredir. Aladağlar'ın zirvesinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenmektedir.

3. Zamantı Irmağı

3. Zamantı Irmağı

Zamantı Irmağı, Seyhan Nehri ve havzasını besleyen iki büyük koldan biridir. Kayseri'nin Pınarbaşı ilcesinde bulunan 1500 metre yükseklikteki Uzunyayla'da yer alan Şerefiye köyünden doğar. Pınarbaşı'ndan başlayarak derin bir boğaz halini alan Zamantı Vadisi boyunca önce kuzey-güney doğrultusunda sonra kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda akarak Kayseri'nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi ve Yahyalı ilçelerinden geçer. Tomarza'da batı, Yahyalı'da ise kuzey-güney doğrultusunu alır. Büyükçakır’ı geçtikten sonra Kayseri-Adana sınırını çizerek Mengez’e doğru akar ve Karantı dağının eteklerinde Kayseri sınırlarını terkeder; Adana'ya 80 km kala, Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında Göksu Irmağı ile birleşerek Seyhan Nehri'ni oluşturur.

Zamantı Irmağı Türkiye'nin rafting yapılan en önemli akarsularından biridir. Kayseri'nin Yahyalı İlçesi'nden geçen Zamantı Irmağı, uzunluğu, su debisi, yeraltı geçişleri ve kanyonlarının yanı sıra, profesyonel ve amatör raftingcilerin kullanabileceği parkurları olması nedeniyle son zamanlarda ilgi odağı bir rafting parkuru durumuna geldi. İki yıldan beri rafting turizmine kazandırılması için çalışma yapılan Zamantı Irmağı, su düzeyinin en yüksek olduğu bahar aylarında özellikle yurt dışından gelen rafting gruplarını kendine çekmeye devam ediyor. Zamantı Irmağı'nın, Yahyalı İlçesi sınırları içinde kalan Yeşilköy'den başlayan rafting parkuru, 18 kilometre uzunluğa sahiptir. Su debisi de rafting için oldukça elverişli olan Zamantı, dev kanyonlar arasından geçiyor ve rafting için bu ırmağı tercih edenlere eşsiz doğal güzellikleri görme olanağı sağlıyor. Biri 78, diğeri 92 metre uzunluğundaki iki doğal köprünün de altından geçen parkur, rafting yapanlara ayrı bir heyecan vererek Kapuzbaşı Şelaleri'nde son buluyor.

4. Yeşilköy Şelalesi

4. Yeşilköy Şelalesi

Kayseri'nin Yahyalı ilçesi Yeşilköy Mahallesi'ne 3 kilometre mesafedeki ziyaret mevkilerinde bulunan şelaleler, Zamantı Irmağı'nın iki yakasından akmakta olup Antalya-Düden Şelalesi'nin benzeri niteliğindedir. Zamantı Irmağı'nın üstünü kapatan tabi bir köprünün baş kısmında yer alan şelalelerin büyüğü 20 metre, küçüğü  ise 10 metre yüksekliğindedir. Günün belirli saatlerinde dönüşümlü olarak çekilen ve geri gelen sularıyla halk arasında bir takım efsanelerin doğmasına yol açan Yeşilköy Şelaleleri, turistlerin olduğu kadar son günlerde bilim adamlarının da uğrak yeri haline gelmiştir.  Yeşilköy Şelalesi'nin döküldüğü yer ile bu yerin biraz yukarısında doğal olarak meydana gelmiş iki adet doğal yer köprüsü mevcut olup bu yerlerde Zamantı Irmağı kaybolup tekrar ortaya çıkmaktadır. Oldukça ilginç tabi varlıklardır.

5. Derebağ Şelalesi

5. Derebağ Şelalesi

Kayseri'nin Yahyalı ilçesine yaklaşık 10 kilometre mesafede olup Derebağ Mahallesi sınırları içerisindedir. Yayvan akışlı kaynak çağlayanlardan olan Derebağ Şelalesi, 15 metre yüksekliğindedir. İki mağara içinden çıkan temiz ve berrak kaynak suları daha sonra dar bir vadiden akarak Yahyalı'ya ulaşır. Çevresi piknik alanı olarak düzenlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Sultan Sazlığı

6. Sultan Sazlığı

Sultan Sazlığı Milli Parkı, İç Anadolu Bölgesinde yer alan Kayseri iline bağlı Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırları içerisinde kalmaktadır. 2002 – 2004 yılları arasında yapılan flora çalışmaları sonucunda alandaki doğal bitki türünün 428 olduğu ve bunlarından 48 tanesinin endemik olduğu tespit edilmiştir. Sultansazlığı’nda bu zamana kadar yapılan kuş sayım sonuçlarına göre maksimum 301 kuş türü sayılmıştır. Sultansazlığı’ndaki, kuş türü ve sayısı özellikle sulak alan ekosistemindeki su seviyesinin değişimine ve aylara bağlı olarak büyük değişiklik göstermektedir.

7. Hacer Ormanı

7. Hacer Ormanı

Hacer Ormanı, Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan, dik yamaçlardan oluşan vadiyi saran el değmemiş sık ağaçlarla kaplı ülkemizin en iyi post ormanıdır. Oldukça yoğun gözlenen yaban hayatı ve sunduğu görsel zenginlik ile macera tutkunları ve turistler için oldukça cezbedici bir doğa harikasıdır.

8. Yedigöller

8. Yedigöller

Hacer Vadisi'nden hemen sonra ulaşılan 3000-3500 metre rakımlı bir vadide bulunan Yedigöller, Aladağlar zirvelerinin arasında kar ve buzul suları ile beslenir. Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla eriyen karlarla oluşan yüzlerce göl içinde yaz-kış kurumadan kalan Yedigöller, çevresi ile birlikte cennetten kopan bir mekanmışçasına hafızalardan silinmeyen eşsiz bir tablo gibidir. Kapuzbaşı Takım Şelaleri'nin de Yedigöller bölgesinde eriyen kar sularıyla beslendiği düşünülmektedir.

9. Soğanlı Vadisi

9. Soğanlı Vadisi

KayseriNevşehirNiğde üçgeninde bulunan vadi; Yeşilhisar’ın 15 km batısında yer alır. Erciyes Dağı ile Ihlara Vadisi’nin ortasında bulunan Soğanlı Vadisi, Kapadokya bölgesinin en gizemli vadilerindendir.

10. Şeker Gölü

10. Şeker Gölü

Kayseri'nin Kocasinan ilçesi sınırlarında yer alan Şeker Gölü, Kayseri Şeker Fabrikası arazisi içindedir. Alaaddin Keykubat havzasındaki kaynak suyuyla beslenen Şeker Gölü, koruma altındadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Derevenk Vadisi

11. Derevenk Vadisi

Kayseri'nin Talas ilçesi sınırlarındadır. Adını günümüzde bulunmayan ve tarihi bir yerleşim yeri olan Derevenk Köyü'nden alır. Bölge, adını Türkçe ''dere'' ve Ermenice kilise anlamına gelen ''venk'' kelimesinden alır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
376
287
89
58
53
49
40
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
HAMZA BAŞTÜRK

Kapuzbaşı şelalesi doğayla başbaşa geçireceğiniz muhteşem bir tatil için oldukça ideal bir yerdir.detaylariçin www.kapuzbasiselalesi.net sitesine tıklayabili... Devamını Gör

Ceyda Korkmaz

Kayseriliyim ve sadece Erciyes e gittim bazılarının adını bile duymadım