Görüş Bildir
Haberler
Karikatürist Bedri Koraman Hayatını Kaybetti

Karikatürist Bedri Koraman Hayatını Kaybetti

ATKN
30.05.2015 - 19:43 Son Güncelleme: 31.05.2015 - 00:49
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ünlü karikatürist Bedri Koraman Bodrum Torba'daki evinde bugün saat 19.00 sıralarında hayatını kaybetti. 87 yaşında gözlerini yuman Koraman'ın birsüredir sağlık sorunları vardı. 

30 yıldır Bodrum'a bağlı Torba Mahallesi'nde ailesiyle birlikte yaşamını sürdüren karikatürist Koraman, ritim bozukluğu ve nefes darlığı şikayetiyle bir süre önce ilçedeki özel bir hastaneye kaldırılmıştı.

Hastanenin acil servisinde ilk müdahalesi yapılan Koraman, hastane doktorlarından Prof. Dr. Alper Toker tarafından yoğun bakıma kaldırılmıştı. Yoğun bakımda gerekli tedavisi tamamlanan Koraman, iki gün normal odada yattıktan sonra sağlığının normale dönmesiyle taburcu edilmişti.

Bedri Koraman kimdir?

1945'te öğrenim için geldiği İstanbul'da bir süre İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Cemal Tollu atölyesinde eğitim gördü.1945'ten başlayarak illüstrasyon ressamı ve karikatürcü olarak Babıali'ye girdi. Karikatür çizmeye 1947'de Çocuk Âlemi dergisinde başladı. 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi mizah dergilerinde çizdi. 1951'de Deve, daha sonra Gölge adlı mizah dergilerini çıkardı. 1954'te Milliyet gazetesinde çalışmaya başladı. Özellikle 1960'lı yıllarda aynı gazetede yayımlanan ve Cicican adıyla sinemaya da aktarılan 'Cici Can' adlı çizgi romanı geniş ilgi topladı. Ayrıca Cemkurt ve Tekir Hafiye adlı resimli romanları çizdi. Kurucuları arasında yer aldığı Kare Ajans'ta canlandırma filmleri yaptı. 1970'lerde Abdi İpekçi'nin isteğiyle, Milliyet'in birinci sayfasında, gazetenin o günkü en önemli haberini tamamlayan ve resim yanı ağır basan renkli karikatürler çizmeye başladı; bu çalışmaları büyük ilgi gördü. 18 Kasım 1978'de uğradığı bir silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu.

1982'de Güneş gazetesine geçtiyse de 1985'te Milliyet'e döndü. Günlük karikatürleri dışında gazetenin hafta sonu ekleri için özel karikatür-öykü sayfaları hazırladı. Yıllarca çalıştığı Milliyet gazetesinden ayrıldıktan sonra, Sabah gazetesinin Pazar ekinde, 'Çizgi Dünyası' başlığı altında tam sayfa karikatürler çizdi.

Yassıada Yargılamalarını izleyip karikatüre dökerek muhabir-karikatürcü tipinin ilk örneklerinden biri oldu. 1970'lerde parti kurultaylarını, seçim gezilerini izleyip gazetede bantlar halinde yayımlayarak bu çalışmalarını sürdürdü. Siyasi karikatürlerinin bir kısmını içeren Siyaset Arenası adlı bir kitabı olan Bedri Koraman, İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp’te ve Saraybosna’da özel ödüller kazandı. Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin Spor karikatürleri Yarışması’nda birincilik ve ikincilik ödülleri aldı,  ayrıca ortak sergi ve albümlere katıldı. 1986'da merkezi Brezilya'da bulunan Internacional dos Jornalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi. Karikatürcüler Derneği Genel Başkanlığı yaptı.

DHA - Milliyet

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0