Kalp Çarpıntısı Neden Olur
Çarpıntının kalp hastalığı ve felç tehlikesinin habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, kalp atımları düzensiz olanların çok geçmeden bir doktora görünmesi gerektiğini söylüyor.Kalp çarpıntısını, kalp atımlarının rahatsız edici veya endişelendirici bir şekilde hissedilmesi olarak tanımlayan Medical Park Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Heper, çarpıntıda kalp atımlarının bazen kuvvetli, hızlı, düzensiz veya aşırı yavaş olarak hissedilebileceğini dile getirdi.
Kalp çarpıntılarının altında stres, egzersiz, ilaçlar ve bazı hastalıklar olabileceğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Heper, “Çoğu kez, çarpıntıların altında ciddi bir sağlık sorunu görülmez. Bir sağlık sorunu söz konusuysa, örneğin çarpıntılar bir kalp hastalığı veya bir hormon hastalığına bağlıysa son derece önemli olayların habercisi olabilirler. Özellikle düzensiz kalp atımlarının altında kalp hastalığı veya felç tehlikesi olma olasılığı yüksektir” dedi.Heper, duraklamalı, hızlı, aşırı yavaş veya sürekli hız değişikliği olan kalp atımı hissedenlerin, göğsünde sıkıntı, ağrı ve nefes darlığı, göz kararması ve baygınlık gibi ilave belirtiler de yaşıyorsa çok geç olmadan doktora görünmesi gerektiğini ifade etti.
ÇARPINTININ NEDENLERİ
Çarpıntının birçok nedene bağ olabileceğine dikkat çeken Uzman Dr. Heper, sebeplerini şu şekilde sıraladı’
Ağır psikolojik gerilimler, aşırı stres, ağır egzersiz, sigara, çay, kahve, enerji içecekleri gibi uyarıcı maddelerin tüketilmesi, ateş, gebelik, menapoz, bazı öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanılması ve astım ilaçlarının bazıları çarpıntıya neden olan konular. Bunların dışında, daha az görülen, fakat sağlık açısından son derece önemli olan nedenleri de saymak gerekir. Örneğin değişik tipteki birçok kalp hastalığı, halk arasında zehirli guatr adı verilen hipertiroidi veya tiroit bezinin az çalıştığı hipotiroidi, uyku apnesi ve şeker hastalığıkomplikasyonları bunların bazıları.Çarpıntının, aşırı psikolojik gerilim ve sıkıntı içindeki insanlarda, gebelerde, soğuk algınlığı veya nefes açıcı ilaçlar kullananlarda, tiroit hastalarında, kalp hastalarında ve uyku bozukluğu olanlar insanlarda daha sık görüldüğünü aktaran Cem Heper, “Çarpıntısı olan hastalar, öncelikle doktora gitmeli ve aşırı yemek yemekten kaçınmalı. Doktorun değerlendirmesi bittiğinde çarpıntının nedenini mutlaka sormalı ve öğrenmeli. Çarpıntı tekrarladığında neler yapmanız gerektiğini bilmeniz risklerin azaltılmasında yararlı olacaktır” dedi.
Kadınca
Yorum Yazın