Anadolufeneri, küçük bir yarımada üzerinde kurulu olan bir köydür. Burası 1658 yılında kurulmuştur. Beykoz’un en meşhur köylerinden biri olan Anadolufeneri, adını buradaki deniz fenerinden alıyor. Burası 2014 yılında alınan kararla mahalle statüsüne girdi fakat gerek ekonomik faaliyetler gerekse de köyün genel çevresi, şehirleşmeden uzak bir yaşamı beraberinde getiriyor.
Bu köyün ilk kuruluş sebebinin köyde bulunan deniz fenerini yakmak için gelenlerin köy çevresine yerleşmesi olduğu düşünülüyor. Deniz fenerinin yapıldığı tarih ise tam olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalara göre köy çevresi ve fener hakkındaki en net bilgi 1755 yılında bölgede ahşap bir deniz fenerinin bulunduğu ve bu fenerin 1834'te bugünkü haline getirildiği yönünde.
Anadolufeneri'nde yaşamını sürenlerin bir kısmı Kafkasya'dan göç edenler. Bir kısmı ise Girit'ten asker olarak gelip yerleşenler. Buranın en önemli özelliği İstanbul Boğazı'nın çıkışındaki son koya sahip olması. Bu nedenden ötürü Deniz Kuvvetlerinin Boğaz çıkışlarını kontrol ettiği nokta köyün altında bulunan bir radar birimi tarafından sağlanıyor.
Anadolufeneri, 1980'li yılların sonlarına kadar askeri bölge statüsündeydi. Daha sonra bu statüden kısmen çıkarıldı. Köyün kalkınmasında Anadolufeneri'nin ilk ve tek kadın muhtarı Meliha Elçioğlu'nun büyük katkıları olduğu ifade ediliyor. Yaptığı çalışmalarla köy yollarını genişletmiş, köye belediye otobüsü bağlanmasını sağlamış, köy ilkokulu binasını yeniletmiş olması yaptığı bazı şeylerden.
Anadolufeneri'nin korunması, ormanlar ve doğal yaşamın var olmasını sağlamıştır. Ceylanlar, yaban domuzları, çakallar ve çeşitli kuş türleri buradaki ormanlarda yaşıyordu. Oluşan yangın, bölgedeki çalışmalar ve üçüncü köprü nedeniyle mevcut ormanların büyük bir kısmı kaybedilmiş durumda.
Köyde 1880 yılında; II. Abdülhamit tarafından yaptırılan “Hamid-i Evvel Camii” bulunuyor. Aynı zamanda Bizans dönemine ait Yoros Kalesi de burada yer alıyor.
Yorum Yazın
Köprüyü s.k gibi koydular oraya hiç yakışmadı
gitmisken karşıya geçip Rumeli kavagina da ugrayin derim