Görüş Bildir
Haberler
Anadolufeneri: İstanbul Boğazının Karadeniz'e Açılan Noktası ve Beykoz'un En Meşhur Köyü

Anadolufeneri: İstanbul Boğazının Karadeniz'e Açılan Noktası ve Beykoz'un En Meşhur Köyü

Özge Tepe
25.03.2023 - 14:44

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e açılan kısmında Çakaltepe ve Kabakoz Koyları arasındaki küçük bir yarımada üzerinde kurulu olan Anadolufeneri, Beykoz'un en meşhur köyü. Buradaki deniz fenerinin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Günümüzde ise İstanbul'a gelenlerin ziyaret etmek istediği ilk yerler arasında. 

Bu içeriğimizde Anadolufeneri hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolufeneri Hakkında Bilgi

Anadolufeneri Hakkında Bilgi

Anadolufeneri, küçük bir yarımada üzerinde kurulu olan bir köydür. Burası 1658 yılında kurulmuştur. Beykoz’un en meşhur köylerinden biri olan Anadolufeneri, adını buradaki deniz fenerinden alıyor. Burası 2014 yılında alınan kararla mahalle statüsüne girdi fakat gerek ekonomik faaliyetler gerekse de köyün genel çevresi, şehirleşmeden uzak bir yaşamı beraberinde getiriyor.

Bu köyün ilk kuruluş sebebinin köyde bulunan deniz fenerini yakmak için gelenlerin köy çevresine yerleşmesi olduğu düşünülüyor. Deniz fenerinin yapıldığı tarih ise tam olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalara göre köy çevresi ve fener hakkındaki en net bilgi 1755 yılında bölgede ahşap bir deniz fenerinin bulunduğu ve bu fenerin 1834'te bugünkü haline getirildiği yönünde.

Anadolufeneri'nde yaşamını sürenlerin bir kısmı Kafkasya'dan göç edenler. Bir kısmı ise Girit'ten asker olarak gelip yerleşenler. Buranın en önemli özelliği İstanbul Boğazı'nın çıkışındaki son koya sahip olması. Bu nedenden ötürü Deniz Kuvvetlerinin Boğaz çıkışlarını kontrol ettiği nokta köyün altında bulunan bir radar birimi tarafından sağlanıyor.

Anadolufeneri, 1980'li yılların sonlarına kadar askeri bölge statüsündeydi. Daha sonra bu statüden kısmen çıkarıldı. Köyün kalkınmasında Anadolufeneri'nin ilk ve tek kadın muhtarı Meliha Elçioğlu'nun büyük katkıları olduğu ifade ediliyor. Yaptığı çalışmalarla köy yollarını genişletmiş, köye belediye otobüsü bağlanmasını sağlamış, köy ilkokulu binasını yeniletmiş olması yaptığı bazı şeylerden.

Anadolufeneri'nin korunması, ormanlar ve doğal yaşamın var olmasını sağlamıştır. Ceylanlar, yaban domuzları, çakallar ve çeşitli kuş türleri  buradaki ormanlarda yaşıyordu. Oluşan yangın, bölgedeki çalışmalar ve üçüncü köprü nedeniyle mevcut ormanların büyük bir kısmı kaybedilmiş durumda.

Köyde 1880 yılında; II. Abdülhamit tarafından yaptırılan “Hamid-i Evvel Camii” bulunuyor. Aynı zamanda Bizans dönemine ait Yoros Kalesi de burada yer alıyor.

Anadolufeneri Nerede? Anadolufeneri'ne Nasıl Gidilir?

Anadolufeneri Nerede? Anadolufeneri'ne Nasıl Gidilir?

İstanbul'un Beykoz ilçesinin köyü olan Anadolufeneri'ne ulaşım oldukça kolay. Anadolu Feneri, Üsküdar’dan Yeni Riva Yolu üzerinden yaklaşık 33 km mesafede bulunuyor. 

Beykoz’u geçtikten yaklaşık 4 km. sonra Poyrazköy-Anadolu Feneri tabelasını izleyerek buraya ulaşabilirsiniz. 

Anadolufeneri'ne gelen toplu taşıma araçları:

  • 15D

  • 15F

Anadolufeneri adres ve konum bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Adres: 34829 Beykoz/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Anadolufeneri Gezilecek Yerler

Anadolufeneri Gezilecek Yerler

Anadolufeneri'nde gezebileceğiniz birçok yer var. Bunlardan bazıları şu şekilde:

Yoros Kalesi

Yoros Kalesi

Yoros Kalesi, İstanbul'da Anadolukavağı sırtlarındaki Doğu Roma döneminden kalma bir kale. Bu kale, imparatorluk zayıfladıktan sonra  Cenevizlilerin eline geçmiş ve uzun süre onlarda kalmıştır.

İç kesimdeki kulelerin bazıları hâlâ iyi durumdadır ve duvarlarda Yunanca yazıtlar vardır. Anadolufeneri civarına geldiğinizde Yoros Kalesine mutlaka uğramalısınız.

Adres: Anadolu Kavağı, Fener Yolu No:3, 34825 Beykoz/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

' Boğazın Karadeniz'e açılan en uç noktalarından biri kaleye çıktığınızda kalenin önüne geçtiğiniz an bütün bogaz ayaklarınızın altında böyle bir manzara yok böyle bir köprü manzarası yok deniz hava doğa harika bir ortam. Kale surlarının altına geldiğinizde surların büyüklüğü sizi şaşkına çeviriyor.. Yoros kalesinden 3kopru muhteşem görünüyor. Burayı ziyaret ettikten sonra Anadolu kavağı na inerek deniz mahsulleri balık çeşitlerinden yiyebilirsiniz'

Anadolu Feneri

Anadolu Feneri

Anadolufeneri köyüne adını veren feneri de mutlaka ziyaretlerinize dahil etmelisiniz. Anadolu Feneri, ihtişamlı görünümünün yanı sıra tam köprünün karşısında kalmasıyla eşsiz bir manzara da sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolufeneri Plajı

Anadolufeneri Plajı

İstanbul'da temiz ve rahatça denize girilebilecek bir plaj bulmak zor olabiliyor. Anadolufeneri Plajı ise İstanbul'da değerlendirebileceğiniz alternatiflerden. Temiz suyu ile burada yaz günlerinde serinleyebilirsiniz.

Adres: Anadolufeneri, Beykoz Cd., 34829 Beykoz/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Küçük bir işletmenin olduğu manzarası güzel bir yer.'

Anadolufeneri'nde Yeme İçme

Anadolufeneri'nde Yeme İçme

Her geçen gün ziyaret eden turist sayısının artması, Anadolufeneri civarında işletmelerin açılmasını sağlıyor. Burada ziyaret edebileceğiniz restoran, kafe ve diğer işletmelerden bazıları şunlar:

Güzelce Fener

Güzelce Fener

Güzelce Fener, Anadolufeneri çevresinde hem görünümü hem de menüsünün çeşitliliği bakımından en çok ziyaret edilen işletmelerden. Köprüye karşı bir şeyler yiyip içmek isterseniz buraya uğrayabilirsiniz.

Adres: Anadolufeneri, Adatepe Çıkmazı 3/1, 34829 Beykoz/İstanbul

Telefon: 05322348541

Çalışma Saatleri: 09.00 - 19.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Yıllar yıllar önce keşfettiğim kafa dinleme yerimiz. Seviyorum burayı. Sessizliği bozmayacak , etrafa cer çöp atmayacaksaniz , saygılı ve duyarlı olacaksanız gitmenizi tavsiye ederim.'

Efsunlu Bahçe

Efsunlu Bahçe

Efsunlu Bahçe de gerek manzarası gerekse de lezzetli yiyecek ve içecekleriyle Anadolufeneri'nin en sevilen işletmeleri arasında yer alıyor.

Adres: Anadolufeneri, Türbe Sk. No:11, 34829 Beykoz/İstanbul

Telefon: 05309105569

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Manzarası güzel. Geldiğimizde kapalıymış 2 günlük tadilata denk geldik. Önceden mutlaka bilgi alınmalı. Rezerve almadan zor yer bulmak. Ama yinede kahve istedik kırmadılar. Menüde balık et her şey mevcut'

Çifa Bosphorus

Çifa Bosphorus

Burası hem düğün, nişan gibi davetlerin verildiği hem de restoran olarak hizmet veren bir işletme. Oldukça lezzetli yiyeceklere sahip menüsüyle Çifa Bosphorus, şık bir akşam yemeği için tercih edebileceğiniz bir nokta.

Adres: Anadolufeneri Mahallesi Menekşe Sokak(Akçakent Sokak, D:No:2/1, 34829 Beykoz/İstanbul

Telefon: 05326793500

Web Sitesi: https://www.cifabosphorus.com/

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Tavsiye edildi diye Kahvaltı için çok uzaklardan geldik,  2 kişilik masada gördüğünüz herşey serpme kahvaltıya dahil sıcaklardan paçanga ,sigara böreği, kıymalı üçgen börek, Menemen acayip lezzetli kuymak , sucuk sosis daha sayamadığım hepsi birbirinden lezzetli şeyler  ve bittikçe devamını istiyorsunuz sınırsız . Asıl 5 yıldızı verdiğim şey her şeyin çok çok lezzetli olmasıydı . Bu arada mekan da manzara da muhteşemdi . Bu mekan bana bu  kadar uzun yorum yaptırdı takdiri hakettiği için zaman ayırmak istedim'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolufeneri'nde Konaklama

Anadolufeneri'nde Konaklama

Anadolufeneri'nde köy havası eşliğinde birkaç gün zaman geçirmek isteyenler için otel önerilerimiz şu şekilde:

Taşlıhan Butik Otel

Taşlıhan Butik Otel

Burası hem otel hem de restaurant. Konforlu ve rahat odalarıyla öne çıkan Taşlıhan Butik Otel'de köy havasının tadını çıkarabilir; Anadolufeneri'nin her noktasını tatiliniz boyunca keşfedebilirsiniz.

Adres: Anadolufeneri Mah, Akçakent Sk. No:6, 34829 Beykoz/İstanbul

Telefon: 05495360015

Web Sitesi: http://www.taslihan.com/

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Öyle bir geçer zaman ki dizisinin çekildiği Cemile'nin evi.O dönem her yer bomboş bir araziyken şimdi etrafı kucuk işletmeler le dolmuş.Burasi şuan restoran ve butik otel olarak geçmektedir.Dizi evi suan zabıta olarak tabela almistir'

Anadolufeneri'ne Gelmişken Ziyaret Edebileceğiniz Yerler

Anadolufeneri'ne Gelmişken Ziyaret Edebileceğiniz Yerler

Anadolufeneri çevresine gelmişken burada ziyaret edebileceğiniz birçok yer var. Bunlardan bazıları şu şekilde:

  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü

  • Elmasburnu Tabiat Parkı

  • Riva Plajı

  • Kabakoz

  • Soğan Yarımadası

  • Yuşa Hazretleri Tepesi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
13
9
4
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın