Görüş Bildir
Haberler
İsrail Refah'ı Vurdu

İsrail Refah'ı Vurdu

adem kara
13.03.2014 - 16:57

İsrail Refah'ı Vurdu

İsrail ordusu Gazze'nin güneyindeki Refah'ta yedi ayrı noktayı vurdu. Mısır arabuluculuğunda İsrail ile İslami Cihad arasında ateşkes görüşmelerinin sürüp sürmediği konusunda ise çelişkili bilgiler geliyor.

13 Mar 2014 Güncelleme 16:45 TSİ | Konular İsrail, Orta Doğu, Filistin

İsrail'de yayınlanan Yediot Ahranot gazetesinde İsrail ordusuna dayanarak verilen habere göre İsrail, İslami Cihad ile ateşkes görüşmesi yapmıyor. Haberde İsrailli kaynağın 'Biz huzur içinde olursak Gazze de olur' dediği yer aldı.

İslami Cihad'ın üst düzey yetkilileri daha önce tarafların Mısır arabuluculuğunda bir ateşkes anlaşmasına vardığını duyurmuştu. Meyadin TV’ye konuşan İslami Cihad Genel Sekreteri Ramazan Şallah 'Mısırlı kardeşler bizimle irtibata geçti. Bir çok kere bozulmasına rağmen düşman uyarsa bizde uyarız dedik. Düşman sözünde durmadı. Biz 2012'de Mısır aracılığında anlaşmayı teslim olmak için imzalamadık.' dedi.

Şallah Gazze'deki Hamas yönetimi ile de birlikte hareket ettiklerini, Gazze içinde İsmail Haniye ile, dışarıda da Halid Meşal ile irtibat halinde olduklarını söyledi. Genel Sekreter, 'Biz Hamas'la savaş ve barışta ortağız. Beraber savaştık beraber anlaştık.' ifadesini kullandı.

İsrail Mısır'dan cesaret aldı

Al Jazeera Türk'e konuşan Hamas sözcüsü Muşir Mısri de İsrail’in Mısır’dan cesaret alarak Gazze’ye saldırdığını, ateşkesi sağlamanın Mısır'ın sorumluluğu olduğunu söyledi. Mısri 'İsrail daha önceki anlaşmalarına uymadı. Mısır ile İslami Cihad arasında görüşmeler vardı ama İsrail anlaşmaya rağmen saldırdı' diye konuştu. Mısri Filistinlilerin 'buna rağmen' anlaşmaya bağlı kalacağını söyledi.

Al Jazeera’ye konuşan Hamas’ın bir diğer sözcüsü Fevzi Berhum ise, Mısır’ın İslami Cihad ve İsrail ile gerginliğin yatıştırılması için görüştüğünü doğruladı.

Mısır'ın Hamas ile görüşmediğini söyleyen Berhum, “Ateşkes görüşmeleri devam ederken İsrail Refah'ı vurdu” dedi. Mısır, Hamas’ın ülkedeki bütün faaliyetlerini yasakladığı için Hamas ile temasa geçmiyor.

İsrail Kanal 2 televizyonu ise Katar'ın da ateşkes görüşmeleri için devreye girdiğini açıkladı.

Saldırı sırasında Batı Şeria'da İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşen Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas da İsrail saldırılarını kınadı.

İslami Cihad: Karşılık vereceğiz

Al Jazeera'ye konuşan İslami Cihat sözcüsü Velid Hallas ise İsrail'e karşılık vereceklerini söyledi.

Hallas, “İsrail bugüne kadar yaptığı hiçbir anlaşmaya uymadı. Her zaman anlaşmaları ihlal eden taraf oldu. Katil siyonist düşmanla aramızda sürekli ve ucu açık bir çatışma var, bu bitmeyecektir de” dedi.

Hallas, Türkiye gibi diğer İslam ülkelerinden de destek beklediklerini belirtti. Hallas, “Siyonist İsrail’in dayandığı bir taraf var, kendisini kucaklayan Batı ve Amerika var. İsrail onlardan aldığı destekle bize saldırıyor, çocukları öldürüyor, evlerimizi yıkıyor, topraklarımızda yerleşim birimleri kuruyor. Dolayısıyla diğer Arap ülkeleri kardeşlerimiz de Filistin halkını bu mücadelesinde yalnız bırakmamalıdır. Her türlü desteği, her türlü yardımı bu azgın düşmana karşı Filistinli kardeşlerinden esirgememelidir” şeklinde konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bedir Ebu Ati de, Gazze’ye yönelik İsrail saldırısını kınadıklarını açıkladı.

Başta Aşkelon ve Aşdod olmak üzere Gazze'den atılan füzelerin hedefindeki İsrail kentlerinde alarm verildi.

İsrail ordusu 'Demir Kubbe' adlı füze kalkan sisteminin Gazze'den atılan füzeleri durdurduğunu açıkladı.

Güvenlikten sorumlu bakanlarla toplantı yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze’den atılan füzeleri durdurmak için operasyon hazırlığı yaptığını açıkladı.

Gazze'deki Hamas yönetimi ise İsrail’e 'aptalca bir davranışa' girişmemesi uyarısı yaptı ve uluslararası camia ile Arap ülkelerine Gazze ile ilgili yükselen gerilimi durdurmaları çağrısında bulundu.

Lieberman'dan işgal ısrarı

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman da daha önce, 'Gazze’den İsrail’in güneyine 120’den fazla roket atılmasının ardından Gazze’yi yeniden işgal etmekten başka çözümün olmadığını' söylemişti.

Netanyahu'nun İsrail'in güneyini hedef alan füze saldırılarına cevabının 'çok sert' olacağını açıklamasından sonra savaş uçakları Gazze'de İslami Cihad'a ait iki askeri kamp dahil 29 hedefi bombalamıştı.

Al Jazeera kaynaklarına göre, İsrail savaş uçakları Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde ve kuzeydeki Beit Lahia'da İslami Cihad'ın iki askeri kampını bombaladı. Silahlı grupların daha önce kampı terk etmiş olmasından dolayı uçakların saldırısında ölen ya da yaralanan olmadı.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden yapılan yazılı açıklamada, Çarşamba akşamı Gazze’den İsrail'e yapılan füze saldırılarına karşılık, İsrail Hava Kuvvetleri tarafından Gazze’deki 29 noktaya hava saldırısı düzenlendiği duyuruldu.

Gazze'den füze saldırıları, İsrail'in bir gün önce bölgeye düzenlediği saldırıyla İslami Cihad üyesi üç kişiyi öldürmesi üzerine başlamıştı.

“Teslim olmayı imzalamadık”

İran’ın 2. Kanalı’na konuşan İslami Cihad Hareketi Lideri Ramazan Şallah ise “Gazze’ye saldırılarını devam ettiren Siyonist düşmanla ateşkes anlaşması imzaladık, teslim olmayı imzalamadık” dedi. Şallah, İsrail saldırısına verilen karşılığın basit olduğunu daha sert bir karşılık vereceklerini de belirtti.

Abbas’tan çağrı

Filistin Yönetimi başkanı Mahmud Abbas, Gazze’ye hava saldırısı düzenleyen İsrail’e tansiyonu düşürmesi çağrısı yaptı.

Al Jazeera’nin Gazze muhabiri Vail Dahduh, Gazze’de ortamın çok gergin olduğunu, halkın evlerine kapandığını ve birçok Filistinli direniş grubunun muhtemel saldırılara karşı teyakkuzda olduğunu söyledi.

Kaynak: Al Jazeera, AFP ve Reuters

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/israil-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0