Görüş Bildir
Haberler
İsrail Gazze'yi Vurdu

İsrail Gazze'yi Vurdu

adem kara
01.07.2014 - 08:57 Son Güncelleme: 01.07.2014 - 09:28

İsrail ordusu üç yerleşimciyi kaçırmaktan sorumlu tuttuğu iki Filistinlinin evlerini havaya uçurdu. [Fotoğraf: AFP]

İçeriğin Devamı Aşağıda

İsrail Başbakanı Netanyahu, cesetleri bulunan üç yerleşimcinin ölümünden Hamas’ı sorumlu tuttu. Gazze'de 34 hedefi havadan vuran İsrail ordusu, üç yerleşimciyi kaçırmaktan sorumlu tuttuğu iki Filistinlinin evlerini de havaya uçurdu. İsrail askerleri Cenin Mülteci Kampı'na da baskın düzenleyerek bir Filistinli genci öldürdü.

Netanyahu, cesetlerin bulunmasının ardından başlayan olağanüstü bakanlar kurulu toplantısında, “Cesetleri bulunan üç genç, insan görünümlü hayvanlar tarafından kaçırıldı ve öldürüldü. Bunun sorumlusu Hamas’tır ve Hamas bedelini ödeyecektir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından İsrail savaş uçakları Gazze'nin farklı yerlerindeki 34 hedefe hava saldırısı düzenledi.

İsrail Ordusundan yapılan açıklamada, üç Yahudi yerleşimcinin kaybolduktan 18 gün sonra cesetlerinin bulunmasının ardından Gazze'den İsrail'e 18 füze atıldığı, buna karşılık İsrail Hava Kuvvetlerine ait uçaklarının Gazze şeridinde 34 hedefe hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Saldırıda onlarca ev hasar görürken Refah ve Han Yunus kentlerinin önemli bir kısmında elektrik kesildi.

Gazze'deki Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, saldırılarda 4 kişinin yaralandığını belirtti.

Cenin'e baskın: Bir ölü

İsrail askerleri Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin mülteci kampına düzenlediği baskında da bir Filistinli hayatını kaybetti. Hastane yetkilileri, 16 yaşındaki Yusuf Ebu Zaga'nın göğsüne isabet eden kurşunla ağır yaralanmış halde hastaneye getirildiğini, müdahalelere rağmen kurtarılamadığını açıkladı.

İsrail evleri havaya uçurdu

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrail askerlerinin, Kavasıme ve Ebu Iyşe'nin ailelerinin El Halil'deki evlerini sararak, içeride bulunanları dışarı çıkardıktan sonra her iki eve de patlayıcı döşeyerek havaya uçurduğunu bildirdi. Haberde patlama sırasında bir Filistinli çocuğun yaralandığı bilgisine yer verildi.

Hamas'tan uyarı

Hamas yönetimi ise cesetlerin bulunmasının ardından İsrail yönetimine uyarıda bulundu.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri AFP’ye yaptığı açıklamada, Eğer işgal kuvvetleri bir saldırı ya da savaş başlatırlarsa kendilerine cehennemin kapılarını açmış olurlar” dedi.

Hamas suçlamaları reddetti

Hamas’tan yapılan açıklamada, “Üç yerleşimcinin kaybolması, İsrail’in halkımıza saldırmak amacıyla propaganda yürütme hedefi taşıyan bir hikayeden ibarettir. İsrail’i aptalca bir eylemden uzak durması konusunda uyarıyoruz. Eğer İsrail bir savaş istiyorsa ödeyeceği bedel daha önceki savaşlardan daha büyük olacaktır” ifadeleri yer aldı.

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, cesetlerin bulunması üzerine Filistin yönetimini acil toplantıya çağırdı.

İsrail ordusu Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada üç gencin cesedinin El Halil bölgesinde bulunduğunu duyurdu.

İsrailli yetkililer, cesetlerin bulunduğunun üç aileye de bildirildiğini söyledi.

İsrail kaçırılan öğrencilerin 16 yaşındaki Naftali Fraenkel, aynı yaştaki Gilad Shaer ve 19 yaşındaki Eyal Yifrah olduğunu açıklamıştı.

Obama'dan itidâl çağrısı

ABD Başkanı Barack Obama, ölenler yerleşimciler için baş sağlığı dileğinde bulunurken, İsrail ve Filistin yönetimine olayın sorumlularının bulunması için işbirliği yapmaları çağrısında bulundu.

Olayı ‘terör eylemi’ olarak nitelendiren Obama, tarafların durumu daha da kötüleştirecek eylemlerden kaçınmalarını da istedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise, cesetlerin bulunmasıyla ilgili ‘Bu affedilemez bir terör eylemidir” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Batı Şeria'da İsrailli üç gencin öldürülmesini kınayarak taraflara itidal çağrısı yaptı. Ban, İsrail ve Filistinli yetkililerin, sorumluların biran önce bulunması için birlikte çalışmalarını umduğunu kaydetti.

Yüzlerce Filistinli tutuklandı

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını duyurmuş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu.

İsrail parlamentosunun kaçırılanların bulunması için orduya geniş yetkiler vermesinin ardından düzenlenen operasyonlarda 500'den fazla Filistinli tutuklandı.

Yerleşimcilerin kaybolması üzerine çıkan kriz, İsrail ve Filistin yönetini arasında bir süre devam eden müzakerelerin çöküşünün hemen ardından geldi.

İsrail - Filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuğuyla Temmuz 2013’te yeniden başladı. Barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlendi.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/isr...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0