Görüş Bildir
Haberler
İŞLENMİŞ GIDALARDAKİ SESSİZ ZEHİR: MSG!

İŞLENMİŞ GIDALARDAKİ SESSİZ ZEHİR: MSG!

Seçil Atak
16.02.2018 - 16:17

Monosodyum glutomat MSG işlenmiş gıdaların neredeyse tamamında kullanılan bir katkı maddesi, Çin tuzu olarak da adlandırılıyor.

Kaynak: https://www.instagram.com/p/Bd5xrnxgw...
İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk kez Japonya'da bir deniz yosununun verdiği tadı taklit ederek tamamen kimyasal olarak üretilmiş. Yiyeceklerin tadını zenginleştiriyor, umami denilen beşinci tat duyusunu oluşturuyor. İkinci dünya savaşından sonra ABD'ye girmiş. Özellikle uzak doğu yemeklerinde, Çin yemeklerinde kullanılıyor. 1959 yılında FDA bu madde için GRAS (Generally Recognized As Safe) Genellikle Güvenli Olarak Bilinir etiketini uygun görmüş ve o zamandan beri değiştirmemiş.

ABD'de MSG kullanılmaya başlandıktan 10 yıl kadar sonra tıp literatürüne Çin Restoranı Sendromu denilen bir sorun girmiş. Zaman içinde bunun aslında MSG hassasiyeti olduğu anlaşılmış. Şimdi FDA'nın bile kullandığı terim MSG Semptom Kompleksi. MSG'nin zararlarına en kapsamlı şekilde dikkat çeken Dr. Russell Blaylock olmuş. 'Excitotoxins: The Taste That Kills' (Eksitotoksinler: Öldüren Lezzet) adlı bir kitap yazarak MSG'nin zararlarını, özellikle de sinir sistemi üzerinde yaptığı tahribatı ayrıntılarıyla anlatmış.

Bu konuda Dr. Mercola'nın bir yazısının özeti şöyle: MSG birçoklarının düzenli olarak tükettiği binlerce yiyeceğe eklenen bir lezzet arttırıcı. Piyasadaki en kötü gıda katkılarından biri. MSG bir eksitotoksin, bu hücreleri aşırı uyararak hücrelerin tahrip olmasına ve ölmesine neden olan madde demek. Çeşitli düzeylerde beyin tahribatına neden olabildiği gibi öğrenme güçlüğünü tetikleyen veya kötüye götüren bir etkisi de belirlenmiş. MSG'nin düzenli kullanımının sık rastlanan yan etkileri arasında obezite, göz hasarı, baş ağrısı, yorgunluk ve oryantasyon bozukluğu, depresyon, çarpıntı, karıncalanma ve uyuşma sayılabilir. İlk yapılan çalışmalarda ABD nüfusunun %25-30'unda MSG intoleransı bulunduğu belirlenmişken günümüzde bunun %40 olduğu tahmin ediliyor. Genel olarak bir yiyecek işlenmişse MSG içerdiğini var sayabilirsiniz. O nedenle taze, doğal ve bütün yiyeceklerle beslenmek, işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekiyor.

Yazının Orijinaline Buradan Ulaşabilirsiniz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın