Görüş Bildir
Haberler
İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Türkiye'de

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Türkiye'de

FreiGeist
18.03.2016 - 10:25 Son Güncelleme: 19.03.2016 - 19:05

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ve beraberindeki heyet, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü. Basın açıklamasında İstanbul saldırısını kınayan Zarif, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile de görüştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Türkiye ziyareti çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Çırağan Sarayı'nda Çavuşoğlu ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenlendi.

İran Dışişleri Bakanı daha sonra Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. Basına kapalı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Zarif, ardından Dolmabahçe'de Başbakan Davutoğlu ile görüştü. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 1 saat 15 dakika sürdü. Bu görüşmelerin sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Toprak bütünlüğü vurgusu

Çavuşoğlu ile ortak basın açıklamasında Zarif, “Coğrafi sınırlar değişmez ve bizim politikamız her zaman bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı, Irak ve Suriye'nin istikrarı yönünde olmuştur. Ülkelerin toprak bütünlüğünü, özellikle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozacak bütün eylemlere karşıyız' dedi.

‘Ortak tehlikelerin farkındayız’

Türkiye ile iş birliğini geliştirmenin en önemli amaçları olduğunu vurgulayan Zarif, 'Yakın gelecekte ilişkilerimizin şu ankinden çok çok daha güçlü olmasını istiyoruz. Güvenlik, siyaset ve ekonomi alanlarında çok daha güçlü iş birliğimiz olsun istiyoruz. Bölgesel konularda ortak fikirlere sahibiz, tehditlerin ve risklerin farkındayız. Aşırıcılık, mezhepçilik, bölgede çatışmalar, bunların hepsi bizim ortak olarak gördüğümüz tehlikeler. Birbirimizle iş birliği yaparak bu tehlikelere son vermek istiyoruz' diye konuştu.

İstanbul’daki saldırıyı kınadı

İstanbul’daki saldırıyı kınadı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Zarif, Beyoğlu'ndaki saldırının terörün çirkin yüzünü gösterdiğini dile getirerek, 'Terör saldırısında ölenler için Türk devlet ve milletine başsağlığı diliyorum. Bütün terör olaylarını lanetleyerek, yüce Allah'tan ölenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara en kısa şifa bulmalarını diliyorum' ifadelerini kullandı.

İran'ın Türkiye ile ilişkilerine bütün boyutlarıyla önem verdiğini belirten Zarif, Türkiye'nin İran'a ambargonun uygulandığı zor günlerde İran'ın yanında yer aldığını anımsattı.

Ekonomik iş birliği

Zarif, Türkiye'yi her alanda ortak olarak gördüklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'İnşallah bu sayede iki ülkenin ticaret hacmini 30 milyar dolara ulaştırırız. Biz, bu sözümüzde duruyoruz ve iki ülke arasındaki çok geniş kapsamlı iş birliğiyle inşallah bu amaca ulaşacağız. İş birliğini geliştirmek için ortam çok müsait. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Tahran ziyaretinde bu konuların bazıları ele alındı, incelendi. Ortak yatırımlar, enerji konusunda, petrol ve doğalgaz alanında, turizm alanında ve demiryolu ve karayolu gibi ulaşım konusunda daha geniş kapsamlı ortak bir gümrük alanı üzerinden hareket edip, iki ülkenin girişimcilerinin gidiş gelişlerinde kolaylık sağlamak üzerine konuştuk, tartıştık. 

Önümüzdeki haftalarda konuşmalar, görüş alışverişleri devam edecek. Önümüzdeki hafta içinde KEK toplantıları çerçevesinde bunlar tekrar görüşülecek. İnşallah 3. Türk-İran Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi çerçevesinde cumhurbaşkanlarının huzurunda bu görüşmeler nihayete erecek.'

‘Fikir ayrılıklarının da farkındayız’

Cevad Zarif, fikir ayrılıkları bulunduğunu, ancak esas konusunda anlaşıldığını belirterek, 'Bütün ülkelerin toprak bütünlüğü, özellikle Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü garanti altına alınmalıdır diye düşünüyoruz. İçsel çatışmalar son bulmalı. Bütün eylemlerimiz, davranışlarımız bu iki ülkenin içinde entegreyi sağlama yönünde olmalı diye düşünüyoruz' dedi.

Yemen, Libya ve Suriye gibi kriz yaşanan bölgelerde kesinlikle hoşgörüye dayanarak sorunların üstesinden gelinmesi gerektiğine işaret eden Zarif, İran'ın Yemen'de yaşanan krizin ilk günlerinden itibaren sorunun çözülmesinden yana olduğunu söyledi.

Suriye’de ateşkes

Suriye’de ateşkes

Zarif, Suriye'de müzakerelerin başladığını hatırlatarak, 'Ateşkes ilân edildi. İnşallah ateşkes sonucunda kalıcı barış ortamı sağlanır ve Suriye'nin içindeki bütün kesimler, kalıcı bir barışa ulaşır. Konuşmayla, müzakere yoluyla, anlaşarak iki ülkenin de bölgede çok etkili ve gücü olacağına inanıyoruz. Bölgemizde huzur istiyoruz. İnanıyoruz ki sorunları diyalogla çözebiliriz. Çabalarımızı bu doğrultuda devam ettireceğiz. İslam İşbirliği Zirvesi de aslında İslam ülkelerinin birliğinin bir sembolü haline gelir diye umuyorum. Bu konuda da elimizden gelen her şeyi yapacağız' dedi.

Kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Zarif, 'İstanbul'un güzel halkına, 'İran halkı sizin yanınızdadır ve sizin derdinizi derinden anlıyor' şeklinde sesleniyorum' diye konuştu.

'İran, Suriye'nin geleceğini Suriye halkının belirlemesi konusunda ısrarcı'

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, PYD'nin Suriye'deki federasyon ilânına ilişkin bir soru üzerine, İran'ın bölgedeki bütün ülkelerin toprak bütünlüğünü vurguladığının altını çizerek, şunları söyledi:

'Coğrafi sınırlar değişmez ve bizim politikamız her zaman bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı, Irak ve Suriye'nin istikrarı yönünde olmuştur. Ülkelerin toprak bütünlüğünü, özellikle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozacak bütün eylemlere karşıyız. İnanıyoruz ki Suriye'nin geleceği, bütün Suriye halkını, Suriye'deki bütün milliyetler, dinler ve bütün kesimleri kucaklamalı ve hepsi Suriye'nin geleceğinde rol sahibi olmalı. Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozacak bütün eylemlerden kaçınılmalı. Biz, bu konuda kesin bir şekilde duruşumuzu sergiledik.'

'Barış süreci hüsrana uğrarsa, Suriye halkı istediği amaca ulaşamazsa, İran ve Türkiye'nin güçlü ilişkileri Suriye halkının isteklerini yerine getirmek konusunda ne kadar etkili olur?' sorusunu da Zarif, şöyle yanıtladı:

'Çatışmanın son bulmasını istiyoruz. Ateşkesin tam olarak sağlanmasını isterdik. Ama yine de çatışmalardan kaçınmak ve insanların ölümlerini önlemek, ölümlerin sayısını azaltmak yine de sevindirici. Cenevre'de bu konuda bir çalışma da var. Biz, bütün tarafları bu anlaşmayı uygulayacak şekilde teşvik ediyoruz. Bu, İran'ın politikasıdır. 

İnanıyoruz ki başlatılan müzakereler daha ciddi ve amaç odaklı bir şekilde devam eder ve gelecekte de Suriye'de barış dolu ortam sağlanır. Türkiye ve İran görüşmeleri, bölgenin iki önemli gücü olarak bu görüşmeler, Suriye'deki barışın sağlanmasında yardımcı olur diye düşünüyoruz. İran, Suriye'nin geleceğini Suriye halkının belirlemesi konusunda ısrarcıdır. 

Biz Suriye'nin komşuları ve bölgenin önemli ülkeleri olarak sürece ve Suriye halkına kendi geleceklerini yazmak için yardım etmeliyiz. Bu konuda diyaloglarımızı devam ettireceğiz. Esas konusunda hemfikiriz, ancak Suriye'nin siyasi bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü bizim vurguladığımız en önemli konulardır. Bu konuda Türkiye ile hemfikiriz. Fikir ayrılıkları diyalog ve istişarelerle çözülebilir. Umarız Suriye halkı kendileri için güzel bir gelecek yazar.'

AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
20
4
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ercan

kapı arkasında suriyeyle arayı yapmak içinmi geldi diye geliyor aklıma..umarım öyledir

Pasif Kullanıcı

Bunu beğenmeyenler Iran'ın PKKyi bitirmek için ne kadar önemli olduğunun farkında değildir.