Irak'ta Serbest Bırakılan İşçiler Yurda Döndü
Irak'ın başkenti Bağdat'ta 2 Eylül'de kaçırılan işçilerin tamamı serbest bırakıldı. İşçilerden ikisi 16 Eylül'de serbest kalmıştı. Kalan 16 işçi de bugün serbest bırakıldı.
Serbest kalan işçiler, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı ile bir araya geldi. 16 Türk işçi akşam saatlerinde, ANA uçağıyla Bağdat'tan Ankara'ya getirildi.
İşçiler 28 gün sonra Esenboğa Havalimanı'nda ailelerine kavuştu. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da işçileri karşılayanlar arasındaydı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan işçileri kabul etti
İşçileri aileleri ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul eden Erdoğan, işçiler ve aileleri ile tek tek görüşüp sohbet ederek kendilerine geçmiş olsun dileklerini iletti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Twitter üzerinden, 'Bir süredir Bağdat'ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat Büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum' açıklamasında bulundu.
Kaçırılan 18 işçiden Necdet Yılmaz ve Ercan Özpilavcı, yaklaşık iki hafta önce Basra'da serbest bırakılmıştı.
Ne olmuştu?
2 Eylül sabahı Irak'ın başkenti Bağdat'ta, 18 Türk işçi yüzleri maskeli, askeri üniformalı kişiler tarafından kaçırılmıştı.
İşçilerin çalıştığı inşaat firması Nurol İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Doğan, kaçırılan işçilerin Bağdat'ın kuzeyindeki bir stadyum inşaatında çalıştıklarını söylemiş 'Askeri üniformalı kişiler sabah 3'te kapıyı kırıp işçileri kaçırdı' demişti.
Konuya ilişkin hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan gelmişti.
Kurtulmuş, kaçırılan işçilerin kurtarılması için Iraklı yetkililerle iletişimde olduklarını belirtmiş 'Irak makamlarıyla çok sıcak temaslarımız devam ediyor. Irak makamları da henüz olayın nasıl olduğu ve kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bir bilgiye sahip değildir' açıklamasında bulunmuştu.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç ise haftalık basın toplantısında 14 işçi, 3 mühendis ve bir muhasebecinin kaçırıldığını belirtip 'Kaçırılma sırasında şirkette Türk işçilerini diğer ülkelerin vatandaşlarından ayırarak bir seçime tabi tuttuklarını öğrendik' diye konuşmuştu.
Bilgiç 'Şu aşamada ne için ve hangi saikle bu kişilerin alıkonulduğunu bilmek zor. Türk şirketiyle de temas halindeyiz' diye eklemişti.
Bundan 5 gün önce, yani 11 Eylül'de Bağdat’ta 18 Türk işçiyi kaçıran Şii grup, işçilerin isimlerini ve grubun taleplerini okudukları bir video yayınlamış ve işçilerin serbest bırakılmaları için bazı şartlar sıralamıştı.
Al Jazeera'nin aktardığı bilgiye göre yerine getirilmesi gereken şartlar şöyleydi:
Silahlı kişilerin Türkiye’den Irak’a geçmesini engellemek,
Kürdistan’daki çalıntı petrolün Türkiye toprağından geçmesini durdurmak,
Milisleriniz Fetih Ordusu'nun Fua, Kefreyya, Nubbul ve Zehra bölgelerini kuşatmasını sona erdirmesi ve [Halep ve İdlib’deki Şii bölgelere] gereken yardımların ulaşmasına müsaade etmeleri talimatı vermek,
Erdoğan ve partisi bu talepleri yerine getirmediği takdirde Irak’taki Türkiye çıkarları ve ajanları mümkün olan en ağır şekilde ezilecektir.”
Şii liderlerden çağrı gelmişti
Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi Ayetullah Ali Sistani, Bağdat’ta kaçırılan 18 Türk işçinin serbest bırakılması çağrısını yaptı. Sistani’nin yazılı açıklamasında, “Kaçırılan kişilerin serbest bırakılmasını ve bu tür eylemlerin sonlandırılmasını talep ediyoruz. Böyle eylemler Şiileri ve İslam’ı kötü gösteriyor” ifadeleri kullanılmıştı.
Iraklı Şii din adamı Mukteda Sadr da 18 Türk işçisinin kaçırılmasını IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti/DAEŞ) yaptığı eylemlere benzeterek, işçilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
İşçilerden Necdet Yılmaz ve Ercan Özpilavcı, 16 Eylül'de Irak'ın Basra kentinde serbest bırakılmıştı.
Kaynak: AA, Reuters, Al Jazeera , BBC Türkçe
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!