Görüş Bildir
Haberler
Irak Ordusu Rafineriyi Geri Aldı

Irak Ordusu Rafineriyi Geri Aldı

adem kara
20.06.2014 - 12:24 Son Güncelleme: 20.06.2014 - 17:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak ordusu Beyci kasabasındaki ülkenin en büyük petrol rafinerisini IŞİD'den geri aldı. Örgüt bu kez de kullanılmayan bir kimyasal silah fabrikasını ele geçirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başkent Bağdat’ın 72 kilometre kuzeybatısında bulunan Musenna bölgesindeki bir kimyasal silah fabrikasının IŞİD’in elinde olduğunu söyledi.

Ancak Psaki kimyasal silah fabrikasının çok eski ve kullanışsız olduğunu, bundan dolayı da IŞİD’in bu fabrikada kullanılabilir kimyasal silah üretebileceğini düşünmediğini belirtti. Psaki, “Fabrikada hazır kimyasal silah bulunsa bile bunların güvenli bir şekilde başka bir bölgeye götürülmesi imkânsız” dedi.

CIA raporlarına göre, Irak’ta Saddam Hüseyin’in göreve gelmesinin ardından 1980’li yılların başında bu fabrikada hardal ve sarin gazları üretildi. Fabrika Birinci Körfez Savaşı’nın ardından kapatıldı. 1990’larda ise fabrika Saddam rejiminin kimyasal silahlarının imhasının denetlenmesi için kullanıldı.

Kerry Bağdat’ı ziyaret edebilir

AFP’nin ABD Kongresi kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ‘yakında’ Bağdat’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Kaynaklara göre, bölgede diplomatik bir çözüm arayan ABD Başkanı Barack Obama yakın zamanda diplomatik bir girişim olarak ABD Dışişleri Bakanı’nı hafta sonu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine gönderebilir.

Beyci rafinerisi yeniden Irak ordusunda

18 Haziran Çarşamba günü yüzde 75 oranında IŞİD’in eline geçen Irak’ın en büyük petrol rafinerisi çatışmaların ardından yeniden Irak ordusunun kontrolüne geçti.

Rafineri salı günü kapatılmış ve binlerce çalışanı tahliye edilmişti. IŞİD’in eline geçmesinin ardından rafinerideki son çalışan grubu da 19 Haziran Perşembe günü Irak ordusu ile IŞİD arasındaki kısa süreli ateşkes süresince bölgeden uzaklaştırılmıştı.

Bağdat’ta bulunan Al Jazeera muhabiri Ömer el-Salih, Bağdat yönetiminin rafineride tamamen kontrolü sağladığını, rafineriyi çevreleyen şehrin ise silahlı grupların elinde olduğunu açıkladı.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD, Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ira...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0