Görüş Bildir
Haberler
İnternet Sansüründe Avrupa'yı Oyaladık

İnternet Sansüründe Avrupa'yı Oyaladık

Fatih UZUN
26.09.2014 - 21:03

Hükümet, Google Sites sansürüyle ilgili Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne “yasak kalktı” müjdesi verdi, AİHM standartlarına bağlılığını bildirdi ancak yeni kanunlar yeni sorunlara gebe.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye dahil 16 ülkeyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamaları bakımından incelemeye aldı.

Avrupa Konseyi'nin 47 üyesi, 23-25 Eylül günlerinde, Türkiye dışında, Arnavutluk, Azerbaycan, Belçika, Hırvatistan, Gürcistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Moldova, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Ukrayna ve Britanya’yı belirli sorunlu dosyaları ışığında AİHM kararlarına saygı açısından inceledi.

Türkiye ile ilgili incelenen üç AİHM dosyasından biri, Google Sites'ı erişime kapatmasıyla Ahmet Yıldırım adlı İnternet kullanıcısının mağdur olması üzerine AİHM’e yapılan başvuru, bunun sonucunda da Türkiye'nin AİHM'de mahkum olması ve kararıyla ilgili dosyaydı.

Dosyayla ilgili Türkiye hükümeti, Bakanlar Komitesi Sekreterliği’ne 3 Temmuz’da gönderdiği 14 sayfalık açıklamada, Komiteye Google Sites sitesine tedbir amaçlı engellemenin İzmir Cumhuriyet Savcılığı’nın 25 Mart 2011 tarihli kararıyla kaldırıldığını müjdeliyor.

İfade özgürlüğünü AİHM standartlarıyla uyumlu hale getirmek için karşılaşılan sorunların yakinen izlendiği ve gerekli önlemlerin de derhal alındığının ifade edildiği açıklamada, “Hükümet, yasamaya dair işler dahil olmak üzere, tam anlamıyla tutarlı bir sistemi işler hale getirme yönündeki çabalarını sürdürmeye kararlıdır. Elde edilen sonuçlar Bakanlar Komitesi’yle paylaşılmaya devam etmelidir” denildi.

Yazışmada, 5651 Sayılı İnternet Suçları Yasası’nın 26 Şubat’ta 6527 Sayılı Kanunla değiştirilmeden önceki süreçle ilgili, “Google, Youtube ve Türkiye Bilişim Vakfı gibi İnternet aktörlerinin ve sivil toplum örgütlerinin (NGOs) görüşlerini edindik” ifadesi geçiyor.

Ahmet Yıldırım kararı dışında Türkiye’yle ilgili, 1974 Kıbrıs Harekatı sırasında kaybolan Kıbrıslı Rumlara ilişkin Varnava ve diğerleri dosyası ve yine Kuzey Kıbrıs’taki mülklerine erişemeyenlerle ilgili Xenides-Arestis Grubu dosyası da görüşüldü.

Ancak AİHM standartlarına bağlılığını ifade eden Türkiye yetkilileri, 2014’e girer girmez, hükümeti hedef alan 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra, İnternet özgürlüğü ve mahremiyeti bakımından endişe verici iki düzenlemeyi yasalaştırdı.

Birincisi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), diğeriyse Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yetkilerini bu bakımdan genişleten ve dokunulmazlık kazandıran yasalar oldu.

MİT konusunda habercilik hapisle cezalandırılırken 17 Nisan'da çıkan yasayla özel ve kamu kurum ve kuruluşlara MİT’in istediği verileri sağlama zorunluluğu getirildi.

Şubat'taki değişiklikten sonra TİB, yolsuzlukla ilgili soru önergelerin haberleştirilmemesi için çok sayıda İnternet haber sitesinden sakıncalı gördüğü haberin yayından çekilmesi için uyarılar gönderdi. 

Erol Önderoğlu

Bianet

Kaynak: http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0