Görüş Bildir
Haberler
Intel, Genç Bilim Meraklılarına Ödül Verdi

Intel, Genç Bilim Meraklılarına Ödül Verdi

Pchocasi
17.07.2014 - 12:24 Son Güncelleme: 17.07.2014 - 19:37

Intel, Genç Bilim Meraklılarına Ödül Verdi

Intel, Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda kanseri erken teşhis eden yazılım hazırlayan 15 yaşındaki genç birinci oldu. Detaylar haberimizde.

Her yıl Los Angelas’ta düzenlenen Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı ( ISEF )’na bu yıl 70 ülkeden 1700′ü aşkın genç öğrenci katıldı. 1950 yılından günümüze kadar uzanan bu fuarda Intel’in sponsor olduğu toplam 5 milyon değerinde ödül ve burs verildi.

Fuara katılan projeler, 1200 jüri tarafından değerlendirmeye alınarak ödüllendiriliyor. ABD’deki fuara katılmak için her ülkede fuar ve yarışmalar düzenlenerek finalistler belirlenip büyük yarışmaya ABD’ye gidiyor. Katılımların gerçekleşmesi ve projelerin açıklanması ise yaklaşık olarak bir haftayı buluyor.

TÜRKİYE’DEN REKOR KATILIM SÜRECİ

TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışma ile birlikte belirlenen finalistlerin katıldığı ISEF ‘te Türkiye’den toplamda 19 genç projesi ile katıldı. Biyoloji, genetik, kimya, enerji, fizik ve elektrik – elektronik dallarında yarışan öğrenciler toplamda 11 projeyi fuarda sergiledi.

Yarışmada birinci olan proje, Boston şehrinden katılan Nathan Han tarafından hazırlandı. Göğüs kanserini erken teşhis etmeye yarayan yazılım geliştiren öğrenci, teşhiste % 82 olarak doğruluk tespit edebiliyor. Kamuya açık ve veritabanındaki hasta verilerinden derlenen bir sistem üzerine kurulu olan yazılım, öğrenme özelliği de taşıyor. BRCA1 adlı tümör baskılayıcı genlerin farklı karakteristik özelliklerini teşhis eden yazılım, 75 bin dolar ödül ve Intel’in kurucularından olan Gordon E. Moore’un adını taşıyan proje fuarın en büyük ödülünü kazandı.

Almanya’dan katılan Lennart Kleinwort, akıllı telefona elle çizilenleri üç boyutlu olarak şekillere dönüştürebilme özelliğini taşıyan projesi ile ikinciliği kazandı. Bu proje ise 50 bin dolar ödülü alırken, normalde gelişmiş bilişim araçları ile yapılan projede çok ilgi gördü.

Singapur’dan katılan Shannon Xinjing Lee’nin üçüncü olan ve 50 bin dolar ödül kazanan projesi ise lityum iyon pillerden altı kat daha fazla enerji taşıyabilen ve daha güvenli olan bir bataryadan oluşuyor. Batarya, hibrit taşıtlarda kullanılabilirken, piyasadaki en ucuz pil konumunda.

PROBLEMLERİ GENÇLER HALLEDECEK

Ödül töreni öncesinde basına konuşan Intel Vakfı Direktörü Wendy Hawkins , “Dünyanın daha çok bilim insanına, üretken kişilere ve girişimcilere ihtiyacı var. Yeni büyümeyi sağlayacak ve karşımıza çıkan küresel engelleri çözecek insanlar bu insanlar olacak. Intel olarak gençlerin yeniliğe giden yolda büyük önem taşıdıklarını biliyoruz. Kazananların da bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında daha fazla öğrenciyi etkileyeceklerini düşünüyoruz. Bunlarda yaratıcılığın yapıtaşlarıdır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL’A AR-GE MERKEZİ AÇILDI

Intel, bilim alanındaki yatırımlarını kişiler üzerine inşa etmeyi çok iyi biliyor. Üniversitelerde teknoloji labaratuvarları kuran ve burada hangi bölümden olduğu fark etmeksizin herkesin eğitim alabilmesini sağlayan firma, her yıl 45 milyon dolar eğitime ayırıyor.

Firma ayrıca son olarak İTÜ Arıkent içerisinde yeni bir AR-GE merkezi açtı. Nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojiler alanında odaklanacak olan merkez, Türkiye’nin kendi fikri mülkiyet projelerini oluşturması için büyük rol oynuyor. 5 yıl içerisinde 40 milyon doları aşkın yatırın yapılacak.

Kaynak: http://www.pchocasi.com/intel-genc-bi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın