Görüş Bildir
Haberler
İnsanın İnsana Yaptığını Hiçbir Şey Yapamaz! Dünya Tarihinde En Fazla İnsanın Öldüğü 10 Facia

etiket İnsanın İnsana Yaptığını Hiçbir Şey Yapamaz! Dünya Tarihinde En Fazla İnsanın Öldüğü 10 Facia

Bu Bir Kimya Meselesi
18.01.2018 - 13:07 Son Güncelleme: 23.09.2021 - 13:10

İnsanın insana yaptığını; ne depremler, ne tsunamiler ne de kasırgalar yapabilir. Dünyada en çok ölümün gerçekleştiği facialar, yine insan eliyle gerçekleştirilmiştir. İşte bu elim facialardan, en çok insan hayatının kaybedildikleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Atlantik Köle Ticareti: 15 Milyon İnsan Öldü!

10. Atlantik Köle Ticareti: 15 Milyon İnsan Öldü!

Atlantik (ya da Trans-Atlantik) köle ticareti 16. Yüzyıl gibi başlamış, 17. Yüzyıl'da doruk noktasına ulaşmış ve 19. Yüzyıl'da sona ermiştir. Bu ticaretin temelindeki motivasyon Avrupa ve yeni kıta Amerika'da oluşan ucuz iş gücü ihtiyacı. Sanayi devrimiyle birlikte hem tüketim hem de üretim çok arttı. Bu arz-talep dengesini de kara kıtadan ve özellikle Batı Afrika'dan getirilen insanlarla sağlamaya çalıştılar. Köle gemilerine alınan her 10 insandan 4'ü, kötü muamele dolayısıyla öldüğü tahmin edilmektedir.

9. Kubilay Hanlığı Savaşları & Ming Hanedanına Geçiş Evresi: 30 Milyon İnsan Öldü!

9. Kubilay Hanlığı Savaşları & Ming Hanedanına Geçiş Evresi: 30 Milyon İnsan Öldü!

Kubilay ya da Yuan hanedanı, Çin'de en az hüküm süren ailedir; bir asırdan daha azdır. Ancak etkisi büyüktür: Çin tarihinin en karanlık yılları Kubilay Hanedanı'nın yönetiminde geçmiştir. Kubilay, bir Moğol'dur ve Cengiz Han'ın torunudur. Bu evrede iç karışıklık, kıtlık ve zalim yönetim tedbirleri sebebiyle milyonlarca insan ölmüştür. Sonrasında gelen Ming Hanedanı da düzeni sağlayabilmek için sert önlemler almış ve sonuçta 2 yüzyıl gibi kısa bir sürede 30 milyonu aşkın insan hayatını kaybetmiştir.

8. An Luşan İsyanı: 36 Milyon İnsan Öldü!

8. An Luşan İsyanı: 36 Milyon İnsan Öldü!

MS 755'le 769 yılları arasında süren isyan, General An Luşan'ın Kuzey Çin'de kendini imparator ilan etmesiyle başlar. Araplar, Göktürkler ve Soğdluların karışmasıyla karışıklık büyür ve çok kısa bir sürede 36 milyon insan hayatını kaybeder...

7. Taiping Ayaklanması: 40 Milyon İnsan Öldü!

7. Taiping Ayaklanması: 40 Milyon İnsan Öldü!

Tarihler ilerledikçe yıkımlar daha da büyüyordu; bunun sebebiyse savaş aletlerini gelişmesi ve böylece daha kolay insan öldürülebilmesiydi. Taiping Ayaklanması da dünya tarihinin en vahim olaylarından biridir. 

Hong Xiuquan adlı köylü kendini İsa'nın kardeşi olduğunu iddia eder ve birçok taraftarıyla birlikte, o zamanlarda Çin'e hükmeden Qing Hanedanı'na karşı bağımsızlığını 1850'de ilan eder. Fransız, İngiliz ve Amerikalılar'ın maddi ve manevi desteğiyle iyice güçlenen Taiping Devleti, Pekin'e sefer bile düzenlemiş; ancak başarısız olmuştur. 14 yıl süren ayaklanma da 40 milyon insan hayatını kaybetmiştir.

6. Büyük Çin Kıtlığı: 43 Milyon İnsan Öldü!

6. Büyük Çin Kıtlığı: 43 Milyon İnsan Öldü!

Yine Çin'deyiz: Bu sefer 20 yüzyıl ve komünizm hüküm sürmekte. Çin; modern dünyanın ABD, Sovyetler, İngiltere gibi büyük emperyallerine kafa tutmak için 1958'le 1961 arasında 'büyük atılım' adı verilen bir çaba içine girer. Tarım reformu olarak da bilinen bu atılım, Çin'de büyük bir kıtlığa neden olmuş, 43 Milyon insan hayatını kaybetmiştir. Çinliler'in deyimiyle bu zaman dilimi 'acı acı yıllar' olarak bilinir. Evet, Çin çok büyük bir atılım gerçekleştirmiş, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmiştir; ama bu, çok çok pahalıya mal olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Sovyet Yıkımı: 49 Milyon İnsan Öldü!

5. Sovyet Yıkımı: 49 Milyon İnsan Öldü!

Kısa zamanda birçok şey değiştirmek istemenin getirdiği bir başka sonucu da Sovyetler yaşamıştır. Sovyetler, önceleri Almanya'yla, daha sonraları ABD'yle güç rekabetine girmiş ve bu rekabette tutunmak için birçok sosyolojik ve ekonomik reforma gitmiştir. Bunun bedelini de her zamanki gibi halk ödemiştir. 

1917-1953 yılları arasında iç savaş, kıtlık, zorla göç gibi sebeplerden dolayı milyonlarca insan hayatını kaybetti. Bu kadar insanın ölmesinde aslan payı tabii ki Stalin'e aittir. Özellikle Ukrayna'da yaşananlar, insanlık tarihinin en karanlık anlarıdır. Kıtlık yüzünden birçok insan, başka ölü insanları yemek zorunda kalmıştır. 

Bu arada, Stalin'in 1948'de Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi ise dünyanın en mana verilemeyen şeyidir.

4. Moğol İstilaları: 60 Milyon İnsan Öldü!

4. Moğol İstilaları: 60 Milyon İnsan Öldü!

Dünya tarihinin açık ara en büyük istilasını Cengiz Han ve oğulları gerçekleştirmiştir. Dünyanın yüzde 16'sını istila eden Moğollar, tarihin en geniş ikinci imparatorluğunu elde etmiştir. Haliyle bu kadar büyük bir istila ve bu denli büyük bir hırs milyonlarca insanın ölmesine de yol açmıştır. Moğol akınları, Cengiz ve oğulları süresince devam etmiştir; hatta biraz daha devam etseydi dünyada insan kalmayacağını basit matematik hesabıyla anlayabiliriz.

3. Birinci Dünya Savaşı: 65 Milyon İnsan Öldü!

3. Birinci Dünya Savaşı: 65 Milyon İnsan Öldü!

Yukarıda, zamanda ilerledikçe insan kıyımlarının daha acımasız olduğunu belirtmiştik. İşte bunun en büyük kanıtlarından biri 1. Dünya Savaşı'dır.

O zaman dilimine kadar hiç bu kadar büyük çapta, bu kadar fazla devletin karıştığı bir savaş daha olmamıştır. Savaşın sebebiyle ilgili detaylara girmeyeceğim; zaten bununla ilgili ilkokuldan beri birçok şey öğrendik. Bu savaşla ilgili sadece açgözlülüğün, nefretin ve empati yoksunluğunun yükseldiği global çapta bir akıl tutulması olduğunu söyleyebilirim. 

30'a yakın ülke ve çeşitli etnik, mezhebi, dini topluluğunun karıştığı bu savaş sadece 4 yıl sürmüştür. Ve 4 yıl gibi bir sürede 65 milyon insan hayatını kaybetmiştir.

2. İkinci Dünya Savaşı: 72 Milyon İnsan Öldü!

2. İkinci Dünya Savaşı: 72 Milyon İnsan Öldü!

1. Dünya Savaşı'ndan yaklaşık 20 sene sonra yenilen taraf yenen taraftan rövanşını almak istemişti. Çok değil, sadece birkaç insanın kişisel hırsı ve manyaklığı tüm dünyayı sarmış ve insanlık tarihimizin en büyük akıl tutulması gerçekleşmişti. Sivil, bebek, çocuk, kadın, yaşlı, engelli ayrımı yapılmaksızn herkes katledilmeye başlamıştı. Hatta bazen bizzat bilerek onlar öldürülüyordu. Bu savaştaki en büyük kıyımı Hitler gerçekleştirmişti, buna şüphe yok. Ama Japonya'nın Çin'de yaptığı sivil katliamları ya da Amerika'nın Hiroşima ve Nagazaki'ye attığı atom bombası da insanlık tarihinin en karanlık ve trajik olaylarıdır. Savaş 6 sene sürdü; ama 72 Milyon insan ölmüştü; hem de akla gelebilecek en insanlık dışı yollarla...

1. Amerika Kıtasındaki Avrupa Kolonileşmesi: 100 Milyon İnsan Öldü!

1. Amerika Kıtasındaki Avrupa Kolonileşmesi: 100 Milyon İnsan Öldü!

Avrupa Kıtası birbirini daha iyi öldürmek için silah ve savaş teknolojisini geliştirirken; o sırada Avrupa'ya göre daha barışçıl bir yaşam süren Amerika yerlileri o kadar gelişememişti. Yerlilerin silah teknolojisinin geride olmasının bedeliyse çok ağır olmuştu. Avrupalılar kıtaya yerleşirken, yerlileri katlediyordu. 

Ancak bu ölümlerin bir kısmı da Avrupa'dan gelen bulaşıcı hastalıklardı. Avrupalıların bağışıklığı ya da aşısını olduğu hastalıklara Amerika yerlilerinin metabolizması hazır değildi. Bu yüzden milyonlarca Amerika Yerlisi hayatını kaybetmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kısaca:

Birbirini öldürmenin tarihselliğini kısaca anlatmaya çalıştık. Peki siz 3. Dünya Savaşı'nın, ki şu andaki dengeler yakında geleceğini söylüyor bize, yıkımını düşünebiliyor musunuz! Ve hala aramızda insan ırkının iyi olabileceğine inanlar var mı?!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
414
144
119
51
41
15
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nyana

stalin,Hitler den daha fazla insan öldürmüştür