Görüş Bildir
Haberler
İlaç Karaborsaya Düşünce Kanser Hastaları Facebook'ta Örgütlendi: 'Şimdiye Kadar 800 Kişiye Temin Ettik'

İlaç Karaborsaya Düşünce Kanser Hastaları Facebook'ta Örgütlendi: 'Şimdiye Kadar 800 Kişiye Temin Ettik'

Emre Ordu
18.08.2017 - 23:16 Son Güncelleme: 19.08.2017 - 17:10

Meme kanseri hastalarının kullanması gereken hormon ilacı ‘tamoksifen’in piyasada bulunmaması ilacın karaborsasını yarattı. 11 liralık ilacın 250 liralara varan fiyatlarla satılması nedeniyle oldukça zor durumda kalan hastalar, Facebook'ta “Tamoksifen Bulamayan Meme Kanseri Hastaları” isimli grupta bir araya geldi. Derneğin kurucusu Seda Kansu, şimdiye kadar yaklaşık 800 hastaya ilaç temin ettiklerini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün'den Rabia Yılmaz'ın haberine göre, Türkiye’ye tamoksifen ilacını getiren iki firmadan biri piyasadan geçen aralık ayında çekildiğini açıkladı. Piyasada tek kalan firmanın talebi karşılayamaması üzerine hastalar ocak ayından beri ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı. İlaç stokları da mayıs ayında tamamen tükendi. 

İlaçsız kalan hastalar, sosyal medya üzerinden hem ilaçlarını hem de ilaçları bulabilecekleri adresleri paylaştıkları iletişim ağları kurdu.

Facebook’ta, aynı zamanda Pembe Hanım Kanser Hastaları Derneği Genel Sekreteri olan Seda Kansu'nun girişimiyle kurulan “Tamoksifen Bulamayan Meme Kanseri Hastaları” adlı grup da şimdiye dek yaklaşık 800 hastaya ilaç buldu.

"Grubun içerisine girip, bunun ticaretini yapmak isteyenler de oldu"

"Grubun içerisine girip, bunun ticaretini yapmak isteyenler de oldu"

Facebook üzerinde şu an 816 üyesi bulunan grubu, ticari çıkarları için kullanmak isteyenler olduğunu da belirten Seda Kansu, grubun işleyişini şu şekilde anlattı: 

“Benim yurt dışında yaşayan arkadaşlarım ile diğer arkadaşlarımızın tanıdıkları vasıtasıyla bir ilaç stoku oluşturduk. Bizler de şöyle bir süreç yürütüyoruz: Birincisi üye olan herkesten güncel ilaç raporunu istiyoruz, ama gönderirken mutlaka TC kimlik numaralarını silerek o raporları göndermelerini istiyoruz. Eğer rapor güncel değilse, kabul etmiyoruz. Daha sonra o kişi gruba dahil oluyor ve grupta ilaç isteğini yapıyor. Ben ve gönüllü adminimiz Serkan Nehir, bizdeki stoktaki ilaçlardan o kişiye yönlendirme yapıyoruz ve o kişinin ilacı kargolanıyor. Örneğin; bir kişi bize ulaşarak elinde ne kadar ilaç olduğunu söylüyor. Biz onu stoka alıyoruz, ancak bize göndermiyor. İlaç talebi olduğunda elinde ilaç bulunan kişiye isimleri ve adresleri vererek, kargolamasını söylüyoruz. Ve ilacı gönderen kişi, gönderdiği kişiyi tanımıyor bile. Grubun içerisine girip, üye olarak bunun ticaretini yapmaya çalışanlar da oldu. Bu isimleri yakaladık ve grup dışına çıkardık.”

"Doktorumun 'ses getirecek bir şeyler yapalım’ demesi üzerine grubu kurdum"

"Doktorumun 'ses getirecek bir şeyler yapalım’ demesi üzerine grubu kurdum"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kansu, Ağrı’dan Tekirdağ’a kadar Türkiye'nin hemen her yerine ilaç gönderdiklerini söyledi. 

Kendisinin de 8 yıldır meme kanseriyle mücadele ettiğini söyleyen Kansu, grup kurma fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle açıkladı:

'Görev yaptığım dernek nedeniyle ne olup bittiğini takip ediyordum. Mart ayında değişik kanallarda hafif hafif bu sıkıntının konuşulduğunu görmeye başladım. Beni tedavi eden ve iletişimde olduğum bir onkolog, ‘Tamoksifen hiç bulunmuyor, ses getirecek bir şeyler yapalım’ dedi. Ben de grubu kurmaya karar verdim. Ankara’da kardeş derneğimiz olan ve tamamen metastaz olmuş meme kanserine yönelik çalışmalar yapan Metamazon Meme Kanseri Hastaları Derneği’nin Başkanı Canan Perdahlı ile görüştüm ve grubu birlikte kurduk.'

"Bakanlık süreci yönetemedi"

"Bakanlık süreci yönetemedi"

Bakanlığın süreci doğru yönetmediği eleştirisini yönelten Kansu, “Sağlık Bakanlığı’nın bu sıkıntıyı başlar başlamaz görmüş olması lazımdı. Firma bunu bildirdikten sonra Bakanlık bunu kamuoyuna açıklamalıydı. Bu grup çok insana fayda sağladı. Ancak keşke süreç hastaların aleyhine işlemeseydi ve biz böyle bir grup kurmak zorunda kalmasaydık” dedi.

"11 liralık ilaç 250 liraya satılıyor"

"11 liralık ilaç 250 liraya satılıyor"

İlaç stoklarının tükenmesi üzerine hastalar yurtdışından ve şehir dışından ilaç tedarik etmeye çalışırken, ilacın karaborsası oluştu. Kansu, ilaçların fahiş fiyatlarla satıldığını belirterek, “Bu açıkçası kan ticareti. Hatay, Bitlis ve İstanbul’da eczaneleri birebir yakaladık. 11 liralık ilaç 170 ve 250 liraya satılıyor. Grubumuzda bir hasta paylaştı. Hatay daha uzak olduğu için 320 Euro istemişler 10 tanesine” ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
178
77
53
15
11
9
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
clearskies

İyiki yardımlaşmayı seven müslüman bir ülkede yaşıyoruz!!!! Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve... Devamını Gör

nisastayiyen

Havaalanı saldırısında canını kurtarmaya çalışan turistleri kazıklamak isteyen taksicilerle aynı zihniyet. Koyun can derdinde, kasap et derdinde. Bu millet... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

;;Yollarca sgk koyrogunda iloç bekledik diyen trollere gelsin