İklim Zirvesi'nde Türkiye Günün Fosili Seçildi
Paris İklim Zirvesi’nde Türkiye, kömür politikaları ve ulusal iklim değişikliği niyet metninin yeterli olmaması nedeniyle “Günün Fosili” ödülüne layık görüldü.
Ödül gerekçesi olarak Türkiye'nin kömür politikaları ve ulusal iklim değişikliği niyet metninin yeterli olmaması gösterildi.
950'den fazla kuruluşun üye olduğu CAN (İklim Eylem Ağı) 1999'dan beri İklim Müzakerelerinde 'Günün Fosili' adlı bir ödül veriyor. Günün Fosili ödülleri iklim müzakerelerini tıkayan ülkelere ve kuruluşlara günlük veriliyor. İlk ödülleri Belçika ve Yeni Zelanda almıştı.
Özellikle kömür odaklı enerji politikaları ile gündeme gelen Türkiye’nin müzakerelerde iklim finansmanından pay almaya çalışırken emisyonlarını arttırmaya devam edecek olması, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından en çok eleştirilen başlıklar olarak ön plana çıkıyor.
Ödülün nedenleri açıklanırken dikkat çekilen diğer önemli nokta ise Türkiye’nin INDC belgesiydi (ulusal katkı metni). Türkiye’nin emisyonlarını artırmayı taahhüt ettiği ve bu emisyon artış hızının, küresel ısınmayı 2C’nin altında tutma çabasıyla bağdaşmadığı ifade edildi.
Türkiye’yi temsilen ödülü alan Genç Yeşiller’den Özgecan Kara “Türkiye, müzakerede kalkınmakta olan ülke olarak tanımlanmak istiyor. Kalkınmakta olan ülkelerin iklim değişikliği ile ilgili etkin taahhütler verdiğini görüyoruz. Meksika, Çin gibi ülkeler verdikleri taahhütlerle, iklim değişikliğini önlemek için kendi koşullarında ellerinden geleni yapacaklarını gösterirken Türkiye, üzerine düşen sorumlulukları görmezden gelmeyi tercih ediyor” dedi.
CAN-Europe (Avrupa İklim Eylem Ağı)’dan Elif Gündüzyeli ise, Türkiye’nin kömür politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtti.
“Mevcut enerji vizyonu dahilinde Türkiye, 2023 yılına kadar 80 kadar yeni kömürlü termik santrali kurmayı planlıyor. Bu politikaların değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zengin güneş ve rüzgar potansiyeline sahip Türkiye, enerji talebini yenilenebilir enerjiden sağladığı takdirde emisyon artışını durdurabilir, iklim değişikliğiyle mücadeledeki uluslararası çabaların bir parçası olabilir.'