Görüş Bildir
Haberler
İklim Değişikliğini 2 Bin Yıllık Buzul Çözecek

İklim Değişikliğini 2 Bin Yıllık Buzul Çözecek

Ulaş
10.05.2014 - 13:16

İklim Değişikliğini 2 Bin Yıllık Buzul Çözecek

Antarktika buzulundan numuneler toplayan bilim insanları, iklim değişikliğinin 2 bin yıllık geçmişine ait sırları ortaya çıkarmak üzere olduklarını belirtti. Elde edilecek bilgiler, küresel ısınmanın etkilerinin anlaşılmasını sağlayacak.

Antarktika’nın Aurora Havzası’nda araştırmalar yapan uluslararası bir ekip, geride kalan 20 yüzyılda iklim değişikliğinin neden olduğu değişimleri anlamak için buzuldan numuneler topladı.

En son teknolojiyle yapılan sondaj ve yöntemlerle elde edilen örneklerin, çok daha kapsamlı iklim değişikliği modelleri çıkarılmasına yardımcı olması ve kuraklık, kasırga ve sel gibi olağandışı durumların daha iyi anlaşılması ümit ediliyor.

Araştırmada yer alan Avustralya Antarktik Bölümü başkanı Nick Gales, “Bu projeden elde edeceğimiz veriler, iklimin yakın geçmişimizde neden olduğu değişiklikleri daha iyi anlamamızı sağlayacak modeller geliştirmemize yardımcı olacak” ifadesini kullandı.

Reuters’a açıklama yapan Gales, ‘iklim değişikliğinin geleceğini anlamak konusunda çok önemli bir adım atabileceklerini’ vurguladı.

Bilim insanları, Antarktika’dan çıkardıkları 303 metre uzunluğundaki buzul parçasından, iklim değişikliğinin 2 bin yıllık doğal kayıtlarına ulaşmayı hedefliyor. Ana parçanın yanı sıra, 116 metre ve 103 metre uzunluğunda elde edilen iki diğer buzul, sunacağı detayı kimyasal analizler sayesinde 800-1000 yıllık geçmişe ışık tutacak.

2 yıla uzanacak araştırma

Yüzlerce metre derinliğindeki Antarktika buzulunun çok büyük miktarda bilgi sakladığına dikkat çeken Gales, 2 ton civarındaki buzulun dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlara gönderildiğini açıkladı. Gales, bu denli büyük bir çalışmanın tüm bilim dünyasının katılımını gerektirdiğini söyledi.

Araştırmanın ana kısmının 18-24 ay süreceğini belirten Gales, dünyanın dört bir yanında hazırlanacak bilimsel makalelerle büyük tablonun ortaya çıkarılacağını ifade etti. Buzullardan elde edilecek veriler, olağanüstü doğa olaylarının etkisiyle beraber, fosil yakıtların iklim üzerindeki etkilerini de ortaya koyacak.

Avustralya’nın başını çektiği araştırmada, ABD, Almanya, Fransa, Danimarka ve Çin de dahil olmak üzere toplam 15 ülke katılım gösteriyor.

Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ikl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın