onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İBB'nin Kestiği 112 Çınarla İlgili TEMA'dan Açıklama: 'Hastalığa Yakalanmış Ağaçların Kurtulma Şansı Yok'

etiket İBB'nin Kestiği 112 Çınarla İlgili TEMA'dan Açıklama: 'Hastalığa Yakalanmış Ağaçların Kurtulma Şansı Yok'

Batuhan
21.03.2022 - 15:18

TEMA, İBB’nin Beşiktaş’ta kanser hastalığına yakalandığı için kesmek zorunda kaldığı 112 çınar ağacı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada hastalığın tedavisinin mümkün olmadığının altı çizilerek “Mantarın ağacın iletim demetlerini tıkaması ve topraktan alınan suyun iletimi kesmesi, yerleştiği iletim demetlerinin kök, gövde ve sürgünlerde olması sebebiyle hastalıklı ağaçların bakım çalışmaları ile kurtarılması da mümkün değildir” denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

TEMA Vakfı, son günlerde İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Çırağan Caddesi'nde yer alan koruma altındaki 112 adet çınar ağacının kesilmesi ilgili ortaya çıkan tartışma nedeniyle kamuoyunu aydınlatmaya yönelik bir açıklama yaptı.

Açıklamada koruma altındaki 112 adet Çınar ağacının, latince adı “Ceratocystis platani” olan mantarın yol açtığı kanseri hastalığı sebebiyle kesildiği aktarıldı.

“Ceratocystis platani” mantarının neden olduğu Çınar kanseri hastalığının risk grubunun çok yüksek ve mutlaka karantina tedbirleri alınması gereken salgın bir hastalık olduğuna dikkat çekildi.

Kuş, böcek, insan eliyle, kazalarla veya rüzgar gibi nedenlerle oluşmuş yara dokularından, budama alet ve ekipmanlarından, toprakta köklerin birbirine temasından ya da yağmur suları dahil pek çok şekilde kolaylıkla bulaştığı belirtilerek “Bulaştıktan sonra hızla çoğalıp ve kısa sürede ağacın iletim dokularını tıkayarak ölümüne neden olmaktadır” denildi.

"Tedavisi mümkün değil"

"Tedavisi mümkün değil"

Açıklamada hastalığın tedavisinin mümkün olmadığının altı çizilerek “Mantarın ağacın iletim demetlerini tıkaması ve topraktan alınan suyun iletimi kesmesi, yerleştiği iletim demetlerinin kök, gövde ve sürgünlerde olması sebebiyle hastalıklı ağaçların bakım çalışmaları ile kurtarılması da mümkün değildir. Karantina tedbirleri alınarak ağacın kesilmesi ve imha edilmesinden başka önerilen bir çare bulunmamaktadır. Konunun uzmanı bilim insanlarının hazırladığı rapor dikkate alınarak hastalıklı ağaçların kesilmesinin, hastalıkla mücadele ve daha fazla ağaca sirayet etmemesi için gerekli bir işlem olduğu değerlendirilmektedir” denildi.

"Kovid-19 gibi bulaşıyor tedavisi yok"

"Kovid-19 gibi bulaşıyor tedavisi yok"

Açıklamada ağaçları etkileyen hastalıkla ilgili teknik bilgilere de yer verilerek çınar kanseri hastalığının ağaçlarda kolaylıkla yayıldığı, tıpkı COVID-19 gibi temas halinde hemen bulaştığı, hastalığa yakalanmış ağaçların kurtulma şansı olmadığı ve ne yazık ki henüz tedavisinin de bulunmadığı vurgulandı.

Açıklamada “Tüm dünyada ve ülkemizde Karaağaçları yok olma noktasına getiren Ophiostoma ulmi mantarı gibi Çınar ağaçlarını yok etme potansiyeli bulunmaktadır” denildi.

"400 çınar kurudu"

"400 çınar kurudu"

Çınarları yok eden bu bulaşıcı hastalığın “Ceratocystis fimbriata f. sp. Platani” adıyla Türkiye'de ilk defa 2010 yılında teşhis edildiği hastalık yüzünden İstanbul'da Beşiktaş, Beyoğlu ve Şişli ilçelerinde bir yıl içinde yaklaşık 400 çınar ağacının kuruduğu ve kesildiği aktarıldı.

Kurumaların devam etmesi üzerine 2016 yılında, İstanbul'da Gezi Parkı, Yıldız Parkı, Cumhuriyet Caddesi, Dolmabahçe Caddesi ve Çırağan Caddesi'nde bulunan, kurumuş ve canlı 976 adet çınar örneklenerek bir araştırma yapıldığı belirtilerek şu bilgiler verildi:

“Örneklenen ağaçların 314'ünün hastalıklı olduğu, 55'inin ise tamamen öldüğü tespit edilmiştir. Hastalıklı ağaçların 97'sinin Taksim Gezi Parkı'nda, 41'inin Yıldız Parkı'nda, 17'sinin Cumhuriyet Caddesi’nde, 108'inin Dolmabahçe Caddesi'nde, 51'inin ise Çırağan Caddesi'nde olduğuna ilişkin bilgi bu çalışmada yer almaktadır.

Hastalık Türkiye'de ilk defa 2010 yılında tespit edilmiş olmasına rağmen, EPPO (Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Organizyonu) 2018 yılında bu çalışmayı esas alarak Çınar kanseri hastalığının Türkiye'de bulunduğuna ilişkin ilk kaydı oluşturmuştur.

Hastalığın ülkemize son 20 yılda Avrupa ülkelerinden yapılan binlerce boylu fidan ithali yapılan İtalya'dan gelme ihtimali yüksektir. Çünkü İtalya'da hastalık yaygın olarak görülmektedir.

Ancak bunun kesin olarak belirlenmesi için genetik analizlerin yapılması gereklidir. Hastalığın tarihi değeri yüksek olan ve bu nedenle koruma altına alınan yaşlı çınar ağaçlarına ithal edilen fidanlardan bulaş olmuş budama alet ve ekipmanları ile bulaşmış olması olasıdır.”

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

"İzin alınmış"

"İzin alınmış"

TEMA ağaçların kesilmesi ile ilgili hukuki inceleme de yaptı. Tarihi değeri yüksek veya anıt ağaç olarak tescil edilmiş ağaçlara yapılacak her türlü müdahale için Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan izin alınması gerektiğine işaret edildi.

İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nün, 28 Nisan 2020 tarih ve 29609873-962-67967 sayılı yazı ile Dr. Zeki Severoğlu, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi, İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İBB Bitki Koruma ve Zirai Mücadele Birimi uzmanlarınca yapılan inceleme ve araştırma sonucu hazırlanan raporu da ekleyerek İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurduğu belirtildi.

İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından bu başvurunun değerlendirildiği ve İstanbul Valiliği'nin 14 Temmuz 2020 tarihli yazılarının İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü'ne gereğini yapmak üzere iletildiği aktarıldı. Valiliğin yazısı ekinde gönderilen İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 25 Haziran 2020 tarih ve 04-1068 No’lu kararında hastalıklı 73 ağaca müdahale edilmesinin gerekli olduğu, Yıldız Korusu girişinde yer alan kuru ağaçların kesilmesinin uygun olduğu görüşlerinin yer aldığı belirtildi. Böylelikle hastalıklı ağaçların kesimi için izin alındığı ifade edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
83
63
37
26
8
7
3
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bedrettin Parak

Yerlerine yenisini diksinler de inanalım.

Emre Öztürk

diktiler müdür. ibb nin, imamoğlunun, murat ongunun twitter hesaplarına bak. sizin gibi değiller onlar merak etme. ayrıca göt kadar kaldırıma ne yapacaklarda... Devamını Gör

tncdmrl

bizim ülkemizde her şeyin sözdesi var nedense hayvanseverin sözdesi var hayvan hakkında hiç bir şey bilmez doğaseverin sözdesi var doğa hakkında hiç bir şey ... Devamını Gör

Ümit Mustafa

Genel olarak yazacağım meyvesiz ağaçlar hava temizleme potansiyeli daha yüksek, daha uzun ömürlüdürler ve bundan dolayı da daha yüksek boyları vardır. Budand... Devamını Gör

Yasin Demirkıyık

Gezide 4 ağaç için ülkeyi ateş yerine çevirenlerin dertlerinin doğa sevgisi olmadığının ibretlik bir hikayesidir.beşiktaş'ta kesilen ağaçlar.Duyarlı olduğu i... Devamını Gör