Görüş Bildir
Haberler
Hicri Takvim Nedir? Hicri Takvim Ayları...

Hicri Takvim Nedir? Hicri Takvim Ayları...

Elif Ateş
19.10.2021 - 11:12

Müslüman ya da Arap takvimi olarak da bilinen Hicri takvim, İslam dünyası tarafından kullanılır. Hz. Ömer döneminden önce yıllar rakam olarak değil, o yıl gerçekleşen önemli olayların ismi ile bilinmekteydi. Ancak 639 yılında Hz. Ali'nin önerisiyle başlangıç yılı olarak belirlenmiş ve rakamlarla anılmıştır. Ayrıca bu takvim, Hicri Şemsi ve Hicri Kameri takvim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Güneş yılını esas alan takvim Hicri Şemsi iken, ay yılını esas alan takvim Hicri Kameri takvimdir. Her iki takvimde de 12 tane ay bulunmaktadır. Peki, Hicri takvim nedir? İşte Hicri takviminin ayları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ay takvimi, Dünya'nın Güneş çevresindeki hareketleri yerine, Ay'ın tam devlerini esas alan takvimdir. Bu tam devreler sinodik aylar olarak da bilinir. Ay'ın evrelerinin kendine tekrar etmesi için geçen süredir. Ayın devrelerine dayalı takvimi ilk kullanan medeniyet Sümerler olmuştur. Yeni Ay'ın görüldüğü günler Sümer- Babil aylarının başladığı tarihtir. Eğer mevsimsel hatalar oluşursa gerekli düzenlemeler yapılabilmekteydi. Sabit düzenlemeler ise M.Ö 380 yıllarında getirildi. Yunan astronomlar ise  Ay yılını Güneş yılına uyarlamaya çalıştılar. Böylelikle Roma takviminin temeli atılmış oldu. Ay takvimlerden sadece Hicri takvim, Güneş yılına uydurulmamıştır. Hicri takvim hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Hicri Takvim Nedir? Hicri Takvim Ayları...

Hicri Takvim Nedir? Hicri Takvim Ayları...

Hicri Takvim, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan bir takvim sistemidir. Başlangıç yılı ise Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği 622 yılıdır. Aynı zamanda Ay'ın Dünya çevresinde dolanımı yani ay yılı esas alınır. Hicri takvim ayları ise şunlardır:

  • Muharrem Ayı: Hicri takvimin ilk ayıdır ve Allah'ın ayı anlamına gelir. Bundan dolayı da haram ay olarak nitelendirilmiştir. Hicri takvimde yılbaşı Muharrem ayının ilk günü ile başlar.

  • Safer Ayı: Hicri takvimin ikinci ayına bu ismin verilmesinin nedeni ise Mekkelilerin şehri terk edip yolculuğa çıktıları zamanın bu ay olmasından dolayıdır.

  • Rebiülevvel Ayı: Mevlid Kandili'nin kutlandığı ay olan Rebiülevvel ayı, takvimin üçüncü ayıdır. Rebiülevvel kelimesi ise bahar anlamına gelmektedir.

  • Rebiülahir Ayı: Hicri takvimin dördüncü ayıdır. Bu ayda İslamiyet'e dair herhangi bir gelişme olmamıştır. Bu ayında bahar anlamına gelmesinin nedeni ise Müslümanların bu zamanlarda hayvanlarını otlatmak için salmasıdır.

  • Cemaziyelevvel Ayı: Kurak ve soğuk anlamına gelen bu ay, hicri takvimin beşinci ayıdır.

  • Cemaziyelahir Ayı: Hicri takvimin altıncı ayıdır. Bu ayın kelime anlamı ise son kurak topraktır.

  • Recep Ayı: Hicri takvimin yedinci ayı olan Recep ayı, Müslümanlar için oldukça önemlidir. Ayrıca üç ayların başlangıcı olarak kabul edildiği için haram aydır.

  • Şaban Ayı: Hicri takvimin sekizinci ayıdır. Şaban; dağılma ve ayrılma anlamlarına gelir. Bu ismin verilmesinin nedeni ise bu aylarda bölgede su kıtlığı yaşayan insanların, su bulmak amacıyla etrafa dağılmasıdır.

  • Ramazan Ayı: İslam dünyasında büyük bir öneme sahip olan Ramazan ayı, Kuran- ı Kerim'in indirildiği aydır. Hicri takvimin dokuzuncu ayına denk gelmektedir. 11 ayın sultanı olan bu ay, aynı zamanda orucun tutulduğu aydır.

  • Şevval Ayı: Hicri takvimin onuncu ayıdır ve Ramazan Bayramı'nı da içine alır. Bu aya Şevval denilmesinin nedeni ise havaların sıcak olduğu zamanda develerin sütünün azalmasından kaynaklanmaktadır.

  • Zilkade Ayı: Hicri takvimin on birinci ayıdır. Araplar bu ayda savaşmayı bıraktıkları için oturma ayı olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda haram aylarından bir tanesidir. İki bayram arasında kaldığı için aralık ayı da denilmektedir.

  • Zilhicce Ayı: Hicri takvimin on ikinci ve son ayıdır. Bu ay, Kurban Bayramı'nı da içine alır. Hac ibadeti bu aylarda yapılmaktadır. Haram ay olarak belirlenmiştir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
10
7
6
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?