onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Aktif Bir Seks Hayatına Sahip Olan Herkesin Mutlaka Bilmesi Geren Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Aktif Bir Seks Hayatına Sahip Olan Herkesin Mutlaka Bilmesi Geren Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Aile HekimiNergis
26.05.2017 - 15:16 Son Güncelleme: 02.03.2022 - 13:01

Dünyanın birçok ülkesinde cinsel ilişki ve korunma yöntemleri hala tam olarak bilinmiyor. İstenmeyen gebeliklerden kaçınmak ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların kişiden kişiye geçmemesi adına korunmak son derece önemli. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar kolaylıkla tedavi edilebiliyor olsa da kimi hastalık insanların hayatına mal olabiliyor. Bu nedenle aşağıdaki listede bahsi geçen hastalıklardan ve istenmeyen gebeliklerden kaçınan, kadın ya da erkek fark etmeksizin her birey korunmalıdır.

1. Genital Herpes; yani uçuk

1. Genital Herpes; yani uçuk

Genital Herpes, HSV (Herpes Simplex Virus) adı verilen bir virüsün neden olduğu, genital bölgede ya da ağız çevresinde görülen bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan bu enfeksiyonun iki çeşidi bulunur ve Tip 2 olanı kadınlarda vulva ve vajinadan anüse, erkeklerde penisten anüse kadar olan bölümde kendini gösterebilir. Direkt temas ile bulaşır ve aktif bir cinsel hayatı olan yetişkinlerin büyük bir çoğunluğunda bu virüs bulunur.

2. Bel soğukluğu

2. Bel soğukluğu

Bel soğukluğu, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup erkeklerde idrar kanalı iltihabına, kadınlarda ise rahim ağzı iltihabına neden olur. Kişiden kişiye bulaşan Gonore mikrobu idrar boşaltımı sırasında yanma ve acı hissi ile kendini belli eder. Antibiyotik tedavisi uygulanmazsa kısırlığa yol açabilir.

3. HPV

3. HPV

Human Papilloma adı verilen bir virüsün sebep olduğu genital bölge siğilleri cinsel yolla bulaşır. Penis, vajina ve anüste farklı boyutlarda pütürlü siğiller şeklinde kendini gösterir. İlaç tedavisi ile geçebilen bir hastalık olmadığı için genellikle yakma, lazerle alma, dondurma gibi ufak operasyonlar uygulanarak tedavi edilir.

4. Klamidya

4. Klamidya

Chlamydia trachomatis adlı bakterinin neden olduğu hastalık çok fazla belirti göstermeden ilerler. Genellikle kadınlarda normalden farklı bir akıntı, bu hastalığın belirtisi olabilir. Antibiyotik kullanımı ile tedavi edilir.

5. Trikomonaz Vajiniti

5. Trikomonaz Vajiniti

Kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyonlardan biri olan Trikomonaz, aynı isimli bir organizma sebebiyle ortaya çıkar. En önemli belirtisi kokulu akıntıdır. Bu organizma genellikle cinsel yolla kişiden kişiye geçiyor olsa da bazı durumlarda tuvalet ya da ıslak çamaşırlar vasıtasıyla da bulaşabilir. Antibiyotik kullanılarak tedavi edilir.

6. Şankroid

6. Şankroid

Haemophilus Ducreyi adı verilen bir bakterinin sebep olduğu bu hastalık kendini ağrılı çıbanlar/yaralar ile gösterir. Hem kadında hem erkekte genital bölge ve anüs etrafında yaralar çıkmasına neden olan bu hastalık antibiyotik ile tedavi edilir.

7. Frengi

7. Frengi

Bir diğer ismi de sifiliz olan frengi, Treponema pallidum isimli bir bakteri nedeniyle ortaya çıkar. Son derece ciddi ve önemsenmesi gereken bir hastalık olan frengi, cinsel ilişkinin yanında oral seks ya da öpüşme gibi eylemlerin sonucunda da kişiden kişiye geçebilir. Deride ufak lezyonlar olması hastalığın bulaşması için yeterli olur. Tedavi edilmezse merkezi sinir sistemi, kalp damar sistemi, karaciğer ve iskelet sistemi gibi pek çok organ ya da sistemde geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. Güçlü antibiyotiklerle ilerleme göstermeden tedavi edilmesi gerekir.

8. AIDS

8. AIDS

Acquired Immuno Deficiency Syndrome isminin kısaltması olan AIDS, Türkçe'ye Edinilmiş Yetersiz Bağışıklık Sistemi Sendromu şeklinde çevrilebilir. Dünyanın en tehlikeli hastalıklarından biri olarak adlandırılan AIDS, HIV (Human Immune Deficiency Virus) adı verilen bir virüs nedeniyle ortaya çıkar. Kişiden kişiye cinsel yoldan geçen bu virüs bireylerin bağışıklık sistemine saldırır. Bağışıklık sisteminin çökmesi ile vücut savunmasız kalır ve hafif atlatılan sıradan hastalıklar bile ölümcül bir risk taşımaya başlar. Henüz bir tedavi yöntemi bulunamadığı için HIV ile enfekte olmuş hastalar ilaç kullanmalı ve virüsün daha fazla çoğalmasını engellemelidir. İyi bir bakım ve düzenli ilaç kullanımı ile hastalar uzun yıllar yaşayabilirler.

9. Hepatit B

9. Hepatit B

Hepatit B karaciğeri tahrip eden son derece ciddi bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşmanın yanında kişisel kullanıma uygun cımbız, traş bıçağı ve tırnak makası gibi çok sayıda eşyanın birden fazla kişi tarafından kullanılması ile bulaşabilmektedir. Halsizlik, ateş, kusma, kas ve eklemlerde ağrı, karaciğer bölgesinde ağrı ve hassasiyet, deride kızarıklık ya da sarılık gibi belirtileri olan hastalığa kan testi ile tanı konulur. Birkaç farklı tedavi yöntemi bulunan Hepatit B, eğer tedavi sonrasında geçmediyse kronk Hepatit B olarak adlandırılır. Doktora gidilmemesi ve tedaviye başlanmaması durumunda siroz, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanser ve ölüm gibi çok ciddi sonuçlar doğabilir.

10. Molluskum Kontagiozum

10. Molluskum Kontagiozum

Yalnızca insandan insana doğrudan temas ya da virüs bulaşmış eşyalar ile temas haline geçen bu deri hastalığı oldukça yayın görülen ve cinsel yolla da bulaşabilen hastalıklardan biridir. Deride kabarık ve inci benzeri nodüllere neden olur ve genellikle kendiliğinden geçer. Ancak siz yine de bir hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.

11. Mikoplasma ve Ureaplasma enfeksiyonları

11. Mikoplasma ve Ureaplasma enfeksiyonları

Hem kadın hem de erkeklerde görülen bu hastalık, genital ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olur. Bu enfeksiyon genital bölgeden oral yollarla bulaşabileceği gibi, genital bölgeden genital bölgeye de bulaşabilir. Genellikle vajinal akıntı ve kasık ağrısı gibi belirtileri vardır.

12. Kasık biti

12. Kasık biti

Oldukça nadir olarak görülüyor olsa da kasık bitleri genellikle cinsel yollarla bulaşır. Temas yeterli olacağından, prezervatifler kasık bitlerinin bulaş riskini azaltmaz ancak diğer cinsel hastalıklardan korunmak için büyük önem taşır. Nadiren de olsa havlu ve iç çamaşırı gibi ürünlerin ortak kullanımı nedeniyle de bulaşabilir.

13. LGV (Lenfogranuloma venereum)

13. LGV (Lenfogranuloma venereum)

Vajinal bölgede açık yara şeklinde küçük bir yara olarak semptom gösteren LGV, aslında lenf yollarının bir hastalığı olsa da cinsel yollarla da bulaşabilir. LGV, ayrıca lenf düğümlerinin şişmesine neden olarak ülsere de neden olabilir.

14. Granüloma inguinale (Donovanosis)

14. Granüloma inguinale (Donovanosis)

Donovanosis olarak da bilinen Granuloma Inguinale, cinsel yollarla bulaşan bir enfeksiyon türüdür. Genellikle birden çıkan ağrısız ve leke benzeri küçük sivilce ya da yumrulara benzediğinden hastalığı yaşayan kişi başta hasta olduğunu fark etmeyebilir. Genellikle genital bölgede görülür.

Ayrıca, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için;

Ayrıca, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için;

Şu an için en etkili yöntem kondom/prezervatif kullanmak. Diğer doğum kontrol yöntemleri hastalıklara karşı sizi ya tamamen korunmasız bırakır ya da kısmen koruyabilir. Bu nedenle cinsel partnerinizle çekinmeden bu konuları konuşmalı ve istikrarlı bir şekilde korunmaya devam etmelisiniz.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
273
36
26
24
24
24
23
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
İlker Şengül

Bilgilenmek adına güzel bir içerik olmuş. Gülen emoji verenleri anlamıyorum arkadaş, cahil kalmak yerine okuyun öğrenin işte, kendinize ve sevdiklerinize zar... Devamını Gör

yalnizbulut

Cinsel bir hayatım olmadığı için, bir hastalığımda yok çok şükür.

Tosun Ali Atik

Şuna bile sırf cinsellik kelimesi var diye kızgın-beğenmedim atanlar var ya lul