Görüş Bildir
Haberler
Her Yıl Dünyanın En Mutlu Ülkesi Seçilen Danimarka'dan Mutluluğun Sırrı: HYGGE Felsefesi

etiket Her Yıl Dünyanın En Mutlu Ülkesi Seçilen Danimarka'dan Mutluluğun Sırrı: HYGGE Felsefesi

Penny
08.11.2017 - 23:47

“Samimi ortamlar yaratma sanatı” , “Ruhun sıcacık hissetmesi”, “Tüm dert, sıkıntı ve sinir bozucu şeylerden uzak olma durumu”, “Rahatlatıcı ve mutluluk veren şeylerden keyif alma” , “En sevdiklerinle birlikte olma durumu”.

Sadece bu cümleleri okumak bile huzur verdi değil mi? Hemen hemen her yıl dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Danimarka, bunları bir felsefe haline getirmiş. Zeynep Cansoylu kendi sayfasında bu felsefeden uzun uzun bahsetmiş. Ayrıca instagram hesabından da ( zeyneppcans ) bu felsefeyle ilgili ufak paylaşımlar yapıyor. Gelin HYGGE Felsefesi'ni yakından tanıyalım.

Kaynak: http://zeynepcansoylu.com/dunyanin-en...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle nereden ve nasıl çıkmış bu felsefe!

Öncelikle nereden ve nasıl çıkmış bu felsefe!

Şimdi bir ülke hayal edelim.. Havası yılın 365 gününün 350 günü buzzz gibi ve yağmurlu. Dünya üzerindeki konumu gereği yazın birkaç ay hariç bol bol karanlıkta kalıyor. Bitmek bilmeyen kışlar var. Ek olarak ülkede çalışanların maaşından yaklaşık %60 gelir vergisi kesiliyor! Sıradan bir Danimarkalı için hayat sabah 7 sularında ve karanlıkta başlıyor. Eksili derecelerdeki, bol rüzgarlı ve yağmurlu sokaklara çıkıp bisikletle işe giderek devam ediyor. İş saatleri süresince şanslılarsa azıcık güneş görüp, gene karanlıkta eve dönerek ilerliyor. Bu durumda hayatta kalma iç güdüsü olarak yokluklar içinde mutluluk yaratmak gerekiyor. Birazdan detaylıca konuşacağımız “hygge” kavramı da böyle ortaya çıkıyor. Yokluklar içinde mutluluk yaratma işinde o kadar başarılı oluyor ki bu ülke uzun yıllardır en mutlu ülkeler listesinde başı çekiyor. 🙂

H Y G G E (huge, höge, hoga vb gibi okunuyor) tam net bir tanımı olmayan bu Danca kavram şöyle anlatılıyor : “Samimi ortamlar yaratma sanatı” , “Ruhun sıcacık hissetmesi”, “Tüm dert, sıkıntı ve sinir bozucu şeylerden uzak olma durumu”, “Rahatlatıcı ve mutluluk veren şeylerden keyif alma” , “En sevdiklerinle birlikte olma durumu”.. vb. Hemen hemen her sene dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Danimarka’da hygee baya önemli bir kavram.

Hygge’ye ulaşmayı sağlayan şeyler ise Dan dostlarımıza göre aşırı basit.. Sevdiklerimizle ev buluşması, doğada olmak, sıcacık bi içecek, fırından yeni çıkmış kurabiye, mumlarla aydınlatılmış bi ortam, rahat ve minimal mobilyalar, sıcak şarap, yün çoraplar ve rahat ev giysileri...

Hygee kavramını o kadar benimsemişler ki sıfat ve fiil olarak da kullanıyorlar. Mesela bir durum çok hygge ise sıfatı “hygeelig” veya “hyggelight” oluyor. Cümle içinde kullanmak gerekirse “Ne kadar hyggelig bir sofra!” veya “Acaba misafirlerimiz diledikleri gibi hygelight olabildiler mi?” gibi. 🙂 Günlük hayatta o kadar çok kullanılan bir kelime ki... Danca öğrenenlerin ilk öğrendiği kelimelerden oluyormuş ister istemez.

Kopenhag’da yer alan Mutluluk Araştırma Enstitüsü’ne ait (Evet böyle bir enstitü var) kaliteli bir şekilde hygge ruh haline girmek için 10 maddelik bir manifesto var.

Gelelim HYGGE Manifestosu'na

Gelelim HYGGE Manifestosu'na

1. Atmosfer

Işıkları kısın veya kapatın. mumlarla bol bol “doğal ışık” yaratın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Anda Kalmak

Hygge yaşamak için ekranlara bakmamak, yaşanan ana odaklanmak ön koşul.

3. Küçük Keyifler

Kahve, çikolata, minnoş tatlılar… Yaramaz şeyler hygge felsefesinin olmazsa olmazı.

4. Eşitlik

Sevdiklerinizle toplaştınız, ağız tadı ile hygge olacaksınız. Öyle ev sahibi – misafircilik oynamak yok. Herkes her işin ucundan tutacak. O sofra birlikte hazırlanacak, birlikte toplanacak. Kimse ev sahibinin misafir ağırlama yeteneklerini değerlendirmeyecek. Herkes eşit, kimse ev sahibi veya misafir değil.

5. Minnettarlık

Küçük, büyük fark etmeksizin elimizdeki şeylere müteşekkir olma durumu. O anda elimizde tuttuğumuz bir kupa sıcak çay da olur, kucağında oturduğumuz sevgilimiz de. Haydi sahip olduğumuz irili ufaklı güzellikleri sıralayıp şükür edelim. Zaten bunu yapana karada ölüm yok, mutsuz olmaz.

6. Uyum

Kendini kanıtlama, yarışma olmadan çevre ile uyum içinde olma durumu. Yani ego yapmak, övünmek, gösteriş yapmak yok diyorlar kibarca.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Rahatlık

Rahat koltuklar, giysiler, zorlamamak ve kendini salıvermek ön koşul.

8. Ateşkes

Hygge ortamında olaylar, gerginlikler yok. Siyaset, din gibi gerginlik çıkabilecek konuların hygge ortamında yeri yok

9. Birliktelik

Bu içtiğimiz bir kahve de olabilir, yanımızdaki sevdiklerimiz de olabilir. Tamamen “birlikte” ve mutlu hissetme hali.

10. Sığınak

Hyggelig duruma erişmek için güvende hissetmek, tehlikeden korunduğunu bilmek şart.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1849
892
63
52
42
40
38
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
colombian

ya Allah aşkına kendinizi kandırmayın arkadaşlar dünyanın en yüksek refah seviyesine sahip ülkelerden biri bu ülke.kişi başı gelirleri yüksek,suç oranı düşük... Devamını Gör

nisastayiyen

kesinlikle hakısın. İç huzur da önemli tabii, ama bunun için bile çevre koşulların uygun olması gerekiyor.

Resho

Ya allah aşkına ne felsefesi ya, gidin o ülkede birazcık yaşayın gördüğünüz medeniyet, insana-doğaya saygı, sosyal haklar, şehircilik, yaşam şekli karşısında... Devamını Gör

lanaaaaaaaaaaaaaa

BENİ ORAYA IŞINLAR MISINIZ?