onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hem Manzarası Hem de Sesi Mest Edecek: Türkiye'nin En Güzel Şelaleleri

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Hem Manzarası Hem de Sesi Mest Edecek: Türkiye'nin En Güzel Şelaleleri

21.10.2021 - 07:00

Birçok doğa harikasına ev sahipliği yapan Türkiye'nin eşsiz güzellikleri saymakla bitmez. Hem insanı rahatlatan sesi hem de birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyor olmasıyla seyahat rotalarında mutlaka yer alan bu doğal güzellikler arasında elbette şelaleler de var. Görülecek yerler listenize eklemek isteyebileceğinizi düşündüğümüz, Türkiye'de bulunan en güzel şelaleleri sizler için derledik! Gelin, birbirinden güzel şelalelerin özelliklerine ve yerlerine hep birlikte göz atalım.

1. Kapuzbaşı Şelalesi - Kayseri

1. Kapuzbaşı Şelalesi - Kayseri

Kayseri ilinin Yahyalı ilçesinde bulunan Kapuzbaşı Şelalesi aynı ilçe içerisinde bulunan beş büyük ve iki küçük şelale ile aynı alanda yer alıyor. Bu şelalelerin en büyüğü olan Kapuzbaşı Şelalesi, dünyanın en yüksek ikinci şelalesi unvanına sahip! Şelale; muhteşem doğası ve yakın çevresine konumlandırılmış piknik alanları, çay bahçeleri, yürüyüş yolları sayesinde hem yurt içinden hem de yurt dışından pek çok ziyaretçi çekiyor. Tam olarak Toroslar'ın tepesinde yer alan bu doğa harikası şelaleler dizisi, Kayseri'nin merkezinden yalnızca bir buçuk saat uzaklıkta bulunuyor. Yolunuz Kayseri'ye düşerse mutlaka gidip görmelisiniz!

2. Manavgat Şelalesi - Antalya

2. Manavgat Şelalesi - Antalya

Doğa harikalarıyla bezeli Antalya'da görülmesi gereken yerlerin başında şüphesiz ki Manavgat Şelalesi var. Şelaleye ismini veren Manavgat ilçesinde bulunan bu doğal güzellik, ilçe merkezinden 3 km uzaklıkta yer alıyor. Şelale, yaklaşık üç buçuk metrelik ve pek de yüksek sayılamayacak bir falezden dökülüyor oluşuna karşın son derece yüksek bir debiyle, geniş bir alan üzerine akarak ziyaretçilerine muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Ayrıca Manavgat Şelalesi etrafında bulunan piknik alanları ve balık restoranları ile bölgeyi ziyaret etmek isteyen kişileri en güzel şekilde ağırlıyor.

3. Düden Şelalesi - Antalya

3. Düden Şelalesi - Antalya

Yolu Antalya'ya düşenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biri olan Düden Şelalesi; Antalya merkezine 7 km uzaklıkta bulunan ''Aşağı Düden'' ve Varsak beldesine 1 km uzaklıktaki ''Yukarı Düden'' olmak üzere iki farklı kola ayrılıyor. Lara Plajı'na yakın bir bölgede bulunan ve çok yakınında Gençlik Parkı yer alan Aşağı Düden Şelalesi 40 metrelik bir falezden Akdeniz'e dökülüyor. ''İskender Şelalesi'' olarak da bilinen Yukarı Düden Şelalesi'nin bulunduğu yerde bir de mağara yer alıyor. Yolunuz Yukarı Düden Şelalesi'ne düşerse çok yakınınızdaki o mağaradan muhteşem manzarayı izlemeyi unutmayın!

4. Tarsus Şelalesi - Mersin

4. Tarsus Şelalesi - Mersin

Akdeniz Bölgemizde bulunan bir başka şelale ile devam ediyoruz. Berdan Çayı'nın yaklaşık olarak dört kilometre yükseklikten dökülmesiyle meydana gelen Tarsus Şelalesi, Mersin ilinde yer alıyor. Günümüzde insanların özellikle sıcak havalarda vakit geçirmek için ziyaret ettiği bir doğal alan olarak bilinen Tarsus Şelalesi'nin olduğu bölgenin, Roma zamanında mezarlık olarak kullanılmış olduğu gerçeği birçok kişiyi şaşırtıyor. Özellikle gün batımında büründüğü muhteşem görüntüsüyle yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı hâline gelen Tarsus Şelalesi'ni sizler de mutlaka görmelisiniz!

5. Mençuna Şelalesi - Artvin

5. Mençuna Şelalesi - Artvin

Ülkemizin güneyinden kuzeyine hızlı bir geçiş yaparak bu sefer de Artvin'e gidiyoruz. Artvin ilinin Arhavi ilçesinde bulunan Mençuna Şelalesi Kamilet Vadisi içerisinde yer alıyor. Vadinin özellikle şelalelerin olduğu bölümü tertemiz havası ve muhteşem manzarası dolayısıyla ''saklı cennet'' olarak da anılıyor. Döküldüğü bölgede oluşturduğu gölette yüzme imkânı da bulunan şelale; 80 ve 10 metrelik iki farklı kademeden oluşan toplam 90 metrelik bir yükseklikten dökülüyor. Çiftekemer Köprüsü aracılığıyla ulaşılabilen ve etrafında doğal yürüyüş alanları bulunduran Mençuna Şelalesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir doğal güzellik. Ancak yürüyüş yollarının doğal yapılarının bozulmamış olması nedeniyle epey yokuşlu olduğunu da belirtelim, aman dikkat!

6. Muradiye Şelalesi - Van

6. Muradiye Şelalesi - Van

Muradiye Şelalesi, Van ilinin 80 kilometre uzağındaki aynı isimli Muradiye ilçesinde bulunuyor. İlçenin de şelalenin de ismi Osmanlı padişahı IV. Murat'tan geliyor. Muradiye Şelalesi; Tendürek Dağı sularından beslenen Bendimahi Çayı üzerinde yer alıyor. Yaklaşık 50 metrelik bir yükseklikten akan şelale, yalnızca görüntüsü ile değil, etrafındaki diğer bozulmamış doğal yapılarla da ziyaret etmeye değer bir mekân olarak karşımıza çıkıyor. Turistlerin yanı sıra kamp yapmak isteyen ziyaretçilere de açılan bölge; kışın, yaz ve bahar aylarındaki durumunun aksine tamamen donarak olağanüstü bir görünüme bürünüyor. Özellikle sonbahar aylarında fotoğraf çekimleri için sıklıkla kullanılan bu doğa harikası bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz!

7. Tortum Şelalesi - Erzurum

7. Tortum Şelalesi - Erzurum

Sırada Türkiye'nin en büyük şelalesi olarak bilinen Tortum Şelalesi var. Tortum Şelalesi; 22 metrelik genişliği ve 48 metrelik yüksekliği ile dünya genelinde de en büyük şelalelerden biri olarak kabul ediliyor. Erzurum-Tortum'da bulunan bir çay üzerinde yer alan Tortum Gölü'nün son kısmından dökülen bu şelalenin ismini bulunduğu ilçeden aldığı zannedilse de, Tortum Şelalesi bilinenin aksine Tortum'da değil, Erzurum'un Uzundere ilçesinde bulunuyor. Şelaleye çevre halkı tarafından sözcüğün öz Türkçesi olan ''Su döken'' deniyor. 1952-1960 yılları arasında üzerine yapılan hidroelektrik santrali ile ülkemizin elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayan Tortum Şelalesi'ne yolunuz düşerse, yalnızca çevresinde dolaşmayın. Manzaranın en iyi göründüğü bölgeye yapılmış olan demir korkuluklu izleme balkonuna çıkmanızı ve bu muhteşem doğal güzelliğe bir de oradan bakmanızı tavsiye ederiz!

8. Kurşunlu Şelalesi - Antalya

8. Kurşunlu Şelalesi - Antalya

Antalya ilinin merkezinde bulunan Kurşunlu Şelalesi tam 2 kilometre boyunca uzanan bir kanyonun içerisinde yer alıyor. Şelalenin bulunduğu bu kanyon, yüzlerce farklı bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Hem bu özelliği hem de tam anlamıyla eşsiz bir doğal peyzaj alanı' olarak nitelendirilebilecek özelliklere sahip oluşu nedeniyle bu bölgenin 586 hektarlık bölümü 1991 yılında ''Tabiat Parkı'' olarak ayrıldı. 18 metrelik yükseklikten dökülen Kurşunlu Şelalesi ile diğer küçük şelaleciklerin oluşturduğu 7 ayrı gölet ve yemyeşil bitki örtüsünün oluşturduğu bu eşsiz doğal mekanı özellikle nisan - aralık ayları arasında ziyaret etmenizi öneririz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Resho

Ben 50'den fazlasını tek tek sitemde yazdım, bir çoğunu kanalımda videolarla anlattım bunlar ne ki :)))